FC Kabel Åttio - Bergdalens IK 2-3 (1-2), kvartsfinal
Borås Arena, 10 november kl. 20:00

Målskyttar: 1-0 (0) Henrik Ådahl (handikappstraff)
1-1 (33) Joakim Ödvall
2-1 (36) Joakim Ödvall
2-2 (59) Peder Hallberg (Mikael Bäck)
2-3 (91) Max Rolfsson
Kabels lag: Stefan Persson -
Marcus Nilsson, Henrik Ådahl, Henrik Malm, Mikael Bäck -
Andreas Larsson, Joan Ivarsson, Peder Hallberg, Magnus Henriksson -
Andreas Eriksson och Johan Fagrell.
Avbytare: Mattias Johansson, Mikael Aronsson, Karl Åkerström,
Joakim Pantzar och Rasmus Svensson.
Bäste Kabel: Henrik Malm
Varning: Peder Hallberg
Utvisning: -
Publik: Ca 50 personerKommentar
Så grymt. Så sanslöst grymt. Säsongen 2005 fick ett rekordtungt slut. På övertid, med bara sekunder kvar till straffläggning, åkte vi ur Borås Arena Cup. Medan nedslagna kablar låg kvar på konstgräset jublade överlyckliga Bergdalenspelare vid mittcirkeln.
Det skall direkt sägas att resultatet på intet sätt var orättvist sett till matchbilden. Bergdalen var ett bättre fotbollslag än vi. Men sättet vi föll på gjorde nederlaget extremt tungt.
Vi tar det från början. Båda lagen skrällde i åttondelsfinalen. Vi mot Bollebygd, Bergdalen mot Holmalund. Vi visste också att Bergdalen inte skulle underskatta oss eftersom vi haft ganska tuffa och känsloladdade matcher mot dem de senaste åren.
- Det är inte lätt att spela mot Ljungskile, sa till exempel Bergdalens David Kryssman i samband med Mariedal Cups slutspel.
För vår del fanns det en del strul i laguttagningen. Gurra hade redan direkt efter Bollebygdsmatchen förklarat att han skulle resa till England och inte kunde vara med. Johan hann inte bli frisk från sin sega förkylning. Dessutom försvann Olle på grund av en bristning och Martinsson drogs med en förkylning. Till råga på allt vred Micke J sitt ena knä på inomhusträningen dagen innan match.
På pluskontot fanns Fagrell, Rasmus och Lien. Skönt också att Eriksson kände sig hel i ljumsken igen och gav klartecken till spel. Det blev även Arenadebut för Kalle. Sättet på vilket han slog sig in i laget kan dock diskuteras.
- Bra, då funkade min taktik att sparka ner Micke J på träningen, förklarade Kalle när han blev kallad vid lunchtid på matchdagen.
I 16-mannatruppen fanns därmed åtta spelare som är mittbackar från grunden, och ytterligare två som gjort flera säsonger som libero i brun dress. Vi ställde också upp med en ganska defensiv uppställning som skulle vara ett mellanting mellan 4-4-2, 4-3-3 och 4-5-1. Tanken var att kunna utnyttja ytorna utanför Bergdalens trebackslinje. Det gick så där.
Division femlaget spelade mycket offensivt i sin 3-5-2-uppställning. Yttrarna och den offensive mittfältaren låg i princip lika högt som deras forwards. Det gjorde att våra yttermittfältare föll hem, och periodvis även våra centrala mittfältare. Vi blev helt enkelt fega och passiva.
Trots det var det bara 4-1 till Bergdalen i klara målchanser under den första halvtimmen. Och vår var den allra bästa. De rödklädda hade dock ett massivt övertag i bollinnehav, och det kändes sällan säkert i vår defensiv. Två nickmål på 3,5 minuter gav oss en brant uppförsbacke. Båda bottnade i att vi föll hem i stället för att kliva upp och sätta press på bollhållaren.
Vi höll sedan ett måls underläge halvleken ut, trots att Bäck låg några minuter på slutet efter en kollision med Zamora.
Det kommenderades mod i halvtid. Mod att kliva upp och sätta press, och mod att hålla i bollen för att förlänga de egna anfallen.
Lien hade fått en chock inför matchen när han insåg att han hade placerats som mittfältare. Nu bad han om att flyttas ner som högerback igen. Han blev bönhörd. Bland ytterligare några omkastningar i laget kan nämnas att Mackan fick ta klivet upp som högerytter i det spelsystem som nu mest liknade 4-3-3. Innan vi gick ut till andra halvleken utspelades följande konversation i omklädningsrummet:
- Jag fick nog en whiplash när jag bet Bäck i huvudet, klagade Zamora samtidigt som han försiktigt vred sitt huvud.
- När du skiter ut den köttbiten kan du väl ta med den till mig, svarade Bäck.
Vårt spel blev mycket tryggare redan från början av andra halvlek. Vi hjälptes dock av att Bergdalen hade dragit tillbaka sina yttrar 10-15 meter för att försvara sin ledning. Det var dock fortfarande våra motståndare som höll mest i bollen, och den första kvarten hade vi bara ett riktigt bra anfall.
Fast det var desto bättre. Där kom nämligen kvitteringen. Exakt hur det gick till berättas nedan. Noterbart var dock att Bäck och Peder var inblandade - två man som skulle få huvudroller även senare i matchen.
Vad gäller Peder fick han en bristning tidigt i andra halvlek. Efter att ha blivit målskytt bytte han och lindade ena låret. Han slet dock av lindan och hoppade in med kvarten kvar och fick vår stora chans att avgöra matchen. Bredsidan tog tyvärr i stolpen och ut. Med sju-åtta minuter kvar var skadan så allvarlig att han inte kunde spela längre.
Vi det laget hade Bäck lämnat planen för länge sedan. Han klev nämligen av med cirka 20 minuter kvar på grund av illamående. Han satte sig på bänken, och med cirka tio minuter kvar av matchen började han skaka och spy. Han kommenderades att omgående åka till sjukhuset.
- Nej, vi kan vänta till matchen är klar, bad Bäck.
Julle agerade dock hjälte och körde vår vänsterback till lasarettet direkt.
Några minuter efter vår kvittering satte Bergdalen högsta fart framåt, och skapade flera bra lägen. Pressen bedarrade dock och efter Peders stolpskott var det jämnt. Allt eftersom klockan tickade mot 90 minuter ställde alla in sig på straffläggning, även våra motståndare. Johan hade redan tagit ut våra fem skyttar, nämligen: Ådahl, Eriksson, Zamora, Larsson och Fagrell.
På övertid, på en slumpchans, blev det beckmörkt på Borås Arena. Bergdalen gjorde 3-2. FC Kabel Åttio var utslaget. Målet kom som en blixt från klar himmel.
När slutsignalen ljöd några sekunder senare utbröt Bergdalens segersång. Samtidigt låg förkrossade kablar utspridda över konstgräsplanen. Zamora satt lutad mot ena stolpen.
- Jag tar 95 procent av alla sådana avslut, men jag stod och tänkte på straffarna, sa han självkritiskt.
Trots att vi återigen gjort en bra insats mot ett topplag från femman var det tomma blickar och lågmälda kommentarer efteråt. Visst fanns det stolthet över att vi gjort en mycket bra turnering, och vunnit 3000 kronor. Men vi var ju så nära semifinal och ytterligare 5000 kronor.
Många var bra även den här gången. Zamora förstås, försvaret med Malm (som blev utnämnd till matchens lirare) och Ådahl i spetsen var stabilt som alltid och på mittfältet har Peder och Henriksson stått för tre kanonmatcher på Borås Arena. Även Kalle kämpade lysande, och Eriksson visade sig vara ett vapen i ny roll. Bland annat.
Innan matchrapporten minut för minut skall också noteras att det här var den lugnaste matchen på många år mellan Kabel och Bergdalen. Till och med Håkan Melin höll låg profil - även om han fick ett litet utbrott med en kvart kvar.
0 min: 1-0. Ådahl slog handikappstraffen. Han gjorde med framgång ett skifte av hörn. Bergdalen bytte för övrigt in en utespelare i målet just för straffen. Att deras ordinarie målvakt hade så dåligt självförtroende hade förstås ytterligare talat för oss i en eventuell straffläggning.
10.05 min: Ett distansskott gick över Stefan, men tog i ribbkrysset och ut. Vi kom undan med blotta förskräckelsen.
12.45 min: Eriksson helt fri från mittlinjen sedan Kalle klivit upp och brutit på mitten. Eriksson chippade över målvakten, men bollen passerade en meter utanför vänsterstolpen.
14.30 min: Bergdalens tur att spela till sig ett friläge. Stefan gjorde dock strålande parad till hörna. Även på hörnan blev det riktigt farligt innan vi kunde reda ut situationen.
21.25 min: Farligt på inläggsfrispark. En Bergdalenspelare nicktouchade bollen just utanför.
32.25 min: 1-1. Vi backade undan med både försvar och mittfält när Bergdalens vänsterback klev in från sin kant. Han fick därför gott om tid att sikta in sitt inlägg. Det nådde Joakim Ödvall som nickade bollen i fel hörn för Stefan.
35.51 min: 1-2. Nytt nickmål av Ödvall. Anfallet drogs upp på Bergdalens högerkant. Bollen gick dock över till vänster i vårt straffområde. Där offrade sig en bergdalare och lyfte tillbaka bollen mot mitten. Där dök Ödvall upp, och han nådde återigen högst och lyckades från nära håll få ner nicken lågt.
46.40: Peder fick gult kort för en sen tackling.
58.30: 2-2 av Peder. Ett härligt anfall som började i högerbacksposition. Lien rullade in bollen till Malm, som avancerade framåt. Först sökte han spel tillbaka mot höger, men en helt ensam Bäck ropade till sig passningen till vänster. Bäck avancerade en bra bit in på Bergdalens planhalva. Flera kablar löpte mot honom och drog med sig motståndare, något som gjorde att det uppstod ett stort hål i Bergdalens försvar. I det hålet dök Peder upp och blev helt frispelad. Första skottet räddades, men på returen kunde Peder kasta sig fram och trycka in sitt första mål för Kabels A-lag sedan 2001.
60.40 min: Bergdalennick någon meter utanför.
65.45 min: Mackan nickade över från nära håll. Henriksson snurrade först med en back nere vid vänster hörnflagga, och skickade sedan in ett fint inlägg.
66.25 min: Tvåmålsskytt Ödvall blev varnad för att ha försökt filma till sig en straff.
71.25 min: Kusligt nära 2-3. Zamora nådde inte ett lågt inlägg. Bollen rullade parallellt med mållinjen, och passerade en framrusande bergdalare med bara någon decimeter.
74.05 min: Ödvall frispelad, men sköt utanför.
77.10 min: Bergdalen fick till ett volleyskott från nära håll, bollen gick dock över.
79.39 min: Insidan av stolpen. Peder blev återigen frispelad. Han rullade bollen mot bortre hörnet. Den såg ut att gå i mål, men träffade insidan av stolpen - och ut. Ett brunt ledningsmål var grymt nära.
87.17 min: En bergdalare (Ödvall?) fick ett bra läge till höger i straffområdet. Skottet strök bortre stolpen.
90.00 min: Domaren meddelade att det var 45 sekunders tilläggstid.
90.17 min: 2-3. Ett inkast på Bergdalens vänsterkant gick till deras vänsterback, som direkt slog in ett ganska lågt inlägg. Bollen studsade vid straffpunkten, och fortsatte förbi alla framför mål. Ett par meter utanför bortre stolpen dök Max Rolfsson upp och nickade, sedan han vunnit en löpduell mot en Kabelspelare. Bollen gick precis innanför första stolpen och just förbi en överraskad Zamora. Det stora jublet bröt ut i Bergdalen samtidigt som 16 förkrossade kablar föll till marken.

Bilder