FC Kabel Åttio - Fritsla IF 4-1 (1-1)
Ryda Sportfält, 8 september kl. 18:00

Målskyttar: 0-1 (7) Rikard Davidsson
1-1 (39) Tommy Sandberg
2-1 (49) Johan Rydén
3-1 (55) Självmål
4-1 (67) Mattias Johansson (Johan Rydén)
   
Kabels lag: David Hagström
-------------------------
Mikael Martinsson
Henrik Ådahl
Henrik Malm
Andreas Eriksson
-------------------------
Marcus Edwijn
Andreas Larsson
Adam Rylander
Mikael Aronsson
-------------------------
Johan Afzelius (debut)
Mattias Johansson
-------------------------
Avbytare: Johan Rydén
Johnny Albertsson
Daniel Johansson
Tommy Sandberg
-------------------------
Bäste Kabel: Henrik Malm och Henrik Ådahl
Varning: Mikael Martinsson
Johan Afzelius
Marcus Edwijn
Utvisning: -Kommentar
Det blev en favorit i repris när vår ordförande fyllde 100. För andra matchen av tre vände vi underläge mot ett topplag, och gjorde en taktiskt sett mycket bra andra halvlek. Vågar man äntligen tro att de bruna brassarna är på gång?
Till skillnad från Ubbhultsmatchen var det den här gången lätt att mönstra full trupp. Den tidiga avsparken gjorde att ett gäng spelare kom sent, vilket i sin tur ledde till att vi fick ha en rekordkort genomgång på cirka två minuter.
Precis som mot Yugo två veckor tidigare gjorde vi en ganska svag matchupptakt. Det tog nästan 20 minuter innan vi hade bollen under kontroll på Fritslas planhalva för första gången. Så långt hade forwards och yttermittfältare fuskat lite i försvarsarbetet, och låtit Fritsla få stora ytor att spela på centralt.
Gästerna tackade för vänligheten och tog ledningen på en lobb som mer liknade ett missat inlägg än ett medvetet skott.
Positivt var att vi redan från första minut försökte spela bollen, precis som vi gjort i de senaste matcherna. Allt eftersom halvleken löpte kunde vi spela oss allt närmare Fritslas mål.
Efter en inläggsfrispark från Martinsson i halvlekens slutskede kom kvitteringen. Själva frisparken nickades bort, men inte längre än att vår andravåg fick perfekt skottläge. Den – Tommy – tvekade inte utan slog till på volley med sträckt vrist. Bollen satt lågt vid högerstolpen.
I halvtid fick vi tid att prata försvarsspel. Johan betonade vikten av att hålla ihop laget för att lättare erövra bollen – jodå, det budskapet har predikats förr.
Resultatet lät inte vänta på sig. Precis som mot Yugo blev den andra halvleken en uppvisning i tätt försvarsarbete. Anfallare och mittfältare tvingade fram chansuppspel, och backlinjen gjorde ett kanonjobb mot kvicke – men förutsägbare, han går alltid åt vänster – Erik Kalebi.
Dessutom gjorde vi mål framåt. Med den detaljen fick vi ordentligt med hjälp.
Fritslas libero missade när han skulle nicka bort en långboll från Ådahl. Bollen gick, rakt upp i luften. Johan anade att liberon på sitt andra försök skulle försöka nicka hem till egen målvakt. Vår ordförande tjuvade därför och var cirka tio meter offside när hemåtnicken kom.
Han hann före Fritslas målvakt och stötte bollen förbi den senare med högerfoten. Kabel ledde – och Johan kunde jubla över sitt första seriemål för året. Och sitt mål nummer 100 i tävlingssammanhang utomhus för FC Kabel Åttio.
En stund senare var det dags för nästa bjudning. Fritslas vänsterback blev satt under press ute vid sidlinjen mitt på egen planhalva. Då vände han och slog ett distinkt bakåtpass i blindo. Då målvakten var på väg ut rullade bollen in i bortre burgaveln. De bruna kunde bara tacka och ta emot.
Med de två snabba och billiga målen i ryggen kunde kablarna inrikta sig ännu mer på att hålla ihop försvarsspelet. De sista 35 minuterna blev en kopia av andra halvlek mot Yugo. Vi låg rätt i positionerna, och kontrade hela tiden farligt.
Gotland stänkte in fyran, framspelad av Johan. Den senare borde ha gjort sitt andra mål för dagen när han blev helt ensam med målvakten. Fast då valde Johan att passa i sidled till Bullen – som i och för sig hade tomt mål, men väntade in målvakten och sköt rakt på honom.
– Jag blev så förvånad att jag fick bollen. Själv hade jag aldrig passat i det läget, förklarade Bullen.
Han spelade för övrigt på piller, som han fick av motståndarna under pågående match. Det såg något suspekt ut när Fritslas ledare ropade:
– Nummer 14, här har du en tablett.
Bullen lät sig väl smaka.
Fritsla hade inte en enda målchans värd att nämna efter paus.
– Ni är bättre än er tabellposition, berömde Fritslas tränare.
Han har nog både rätt och fel. Vi hade kunnat vara bättre, om alla hade engagerat sig. Men så som intresset sett ut under året förtjänar vi definitivt inte fler poäng än de vi samlat ihop. Vi har till exempel gjort minst mål av alla lag i serien.
Eftersom Hovet bortavann mot Yugo har vi fortfarande fem poäng upp till våra grannar. Troligen krävs det att vi tar full poäng de sista tre omgångarna om vi skall bli Rydas stolthet. Full poäng gäller även om vi tänker sluta på den övre tabellhalvan. Nu ligger vi åtta med två poäng till sjuan Ubbhult och fem till både femman Björketorp – som för övrigt lämnade wo till Rävlanda – och sexan Wästerhov. Vi har för övrigt de två sist nämnda lagen kvar att möta.