Björketorps IF - FC Kabel Åttio 3-0 (1-0)
Björketorps IP, 1 oktober kl. 15:00

Målskyttar: 1-0 (16) Fredrik Nyrell
2-0 (72) Johannes Axelsson
3-0 (86) Johan Hammarberg
   
Kabels lag: David Hagström
-------------------------
Mikael Martinsson
Karl Åkerström
Henrik Malm
Andreas Eriksson
-------------------------
Marcus Nilsson
Peder Hallberg
Johnny Albertsson
Peter Bäckstrand
-------------------------
Jamie Gidman
Johan Rydén
-------------------------
Avbytare: Mattias Borgström
Adam Rylander
-------------------------
Bäste Kabel: Peder Hallberg
Varning: Henrik Malm
Utvisning: -Kommentar
Boråssexan 2006 är slut – FC Kabel Åttio slutade åtta. Ett tungt år avslutades av en tung förlust.
Under hösten har ordet kontinuitet varit förbjudet i FC Kabel Åttio. Spelare i laguppställningen har skiftats i anmärkningsvärt stora mängder. I avslutningsmatchen deltog till exempel bara sex man som också var med i förra helgens match – segern mot Pars.
Dessutom har det varit svårt att få med sig full trupp till höstkamperna. Vi var bara 13 bruna som tog den jämna, men tungsprungna och långhåriga, gräsmattan på Björketorps IP i besittning den här soliga söndagen.
På matchgenomgången pratade vi om att tuffa till försvarsspelet. Vi skulle inte bara falla tillbaka och vänta, utan när läge kom verkligen våga kliva upp sätta rejäl press på motståndarnas backlinje.
Så blev det i första halvlek. Vi tvingade då gång på gång hemmaspelarna att slå långa bollar från mitt på egen planhalva. Nu visade Björketorp sig ha en vänsterback med grymt tillslag, hans ultralånga chansbollar tvingade trots allt vår backlinje till rätt mycket hemåtarbete.
Ofta bröt vi dock hemmauppspelen redan vid mittlinjen, och kom rättvända in på Björketorps planhalva. Det var absolut årets bästa 45-minutare försvarsmässigt sett. Trots det låg vi under i halvtid.
Orsakerna var två. Dels att vi slarvade hysteriskt i passningsspelet på offensiv planhalva, dels ett individuellt misstag i försvarsspelet.
Det senare gav Björketorp chansen i vårt straffområde, och genom ett klassavslut ur mycket dålig vinkel smällde Fredrik Nyrell in ledningsmålet.
Ett defensivt misstag på en halvlek må vara hänt. Värre var slarvet i anfallsspelet. Det är ingen överdrift att säga att vi kom rättvända med boll på Björketorps planhalva minst 15 gånger under halvleken – precis såsom vi vill ha det. Kvaliteten i de avgörande passningarna var dock så dålig att vi inte kom till ett enda avslut mot mål.
Vår enda målchans före halvtid var en hörna, där först Peder fick se sitt skott borttäckt, och sedan Bäckstrand drog returen över från tio-tolv meter.
I halvtid trodde vi trots allt på goda möjligheter att vända. Fast när spelet återupptogs minskade effekten av vårt försvarsspel. Björketorp flyttade hem två spelare, och lyckades gång på gång spela sig förbi vår press. Följden blev att vi föll hem till egen planhalva.
David och backlinjen stod dock upp väl, ända till den 75:e minuten. Då var det plötsligt stora ytor mellan våra backar vid en lyftning från Björketorps vänsterkant. En nickskarv centralt gav friläge på vår högerkant, och 2–0. Någon minut efter det målet valde vi att gå ner på trebackslinje och spela 3-4-3. Då fick vi bra tryck på hemmalaget. Flera gånger var vi riktigt nära att komma igenom. Efter ett fint anfall, där Johan släppte bollen mellan benen, skickade till exempel Adam i väg en bomb mot Björketorps mål. Skottet träffade klockrent i ansiktet på en svartvit försvarare.
– Han hann inte reagera, sa Martinsson.
– Synd att inte skottet gick igenom. Det hade suttit klockrent, sa Adam.
När sedan Eriksson halkade utanför eget straffområde och Johan Hammarberg hamrade upp bollen i krysset – via Davids händer – till 3–0 i slutminuterna var det helt kört.
Vi fick lämna Björketorp utan att ha haft ett enda riktigt skott på mål. Det innebar att avslutningsmatchen blev ganska talande för den bruna säsongen 2006. Här följer för övrigt en kort sammanfattning av Kabel den:
Vi har varit riktigt svaga på bortaplan. Sju poäng och tolv mål på elva bortakamper är uselt. Bara Pars fick sämre utdelning på främmande mark.
På hemmaplan har vi däremot som vanligt stått oss väldigt bra. 19 poäng är bara fyra färre än topplagen Viskafors och Rävlanda.
Målskyttet var återigen ett problem. Med totalt 33 fullträffar producerade vi minst antal mål av alla lag i serien. 33 mål är för övrigt vår fjärde sämsta mål-notering i sexan någonsin. Avsaknaden av en naturlig målskytt har varit tydlig i snart tio år – ända sedan KJ och Banér drog sig tillbaka. Noterbart är att den senaste Kabelspelare att göra hattrick i sexan är Olle Rydsjö, som slog till mot Sparsör den 30 september 2000. Alltså för drygt sex år sedan.
Defensivt har vi däremot varit väldigt bra för andra året i rad. Årets siffra på 41 insläppta (den tredje bästa noteringen någonsin i sexan för klubben) är verkligen superbra – trots att det är 14 mål fler än fjol. Man brukar säga att kontinuitet i de bakre leden är en förutsättning för att kunna spela ett stabilt försvarsspel. Just kontinuitet är något vi absolut inte har haft i år – inte i någon lagdel. Tvärtom har vi använt fem olika målvakter (David 13 matcher, Zamora 6 och varsin för Tvålen, Johan och Ville) och vi har haft sanslösa 19 olika spelare från start i fyrbackslinjen (Malm 20 matcher, Ådahl 16, Kalle 11, Arvid 7, Eriksson 6, Martinsson 5, Mackan och Freddy 4, Adam, Rasmus, Bocken och Tilly 2 samt varsin för Bäck, Lien, Peder, Johan, Gotland, Tommy och Afzelius). Det är alltså bara två backar som har spelat fler än hälften av matcherna…
Jaja, nu kan vi lägga serien 2006 till handlingarna och se fram emot Arenacupen, där vi lottats mot Sparsör.

Bilder
Matchens lirare utfläkt på sitt pris Frispark kabel Shiltons Kabel-Golf
Tränarduon i fokus Halvtidssnack Halvtidssnack
Kalle Eriksson, Mackan, Bocken, Adam David