Borås AIK B - FC Kabel Åttio 3-2 (1-1)
Bodavallens grus 22 april kl. 18:00

Målskyttar: 0-1 (33) Johan Rydén (Jamie Gidman)
1-1 (41) (straff)
1-2 (71) Jamie Gidman (Johan Rydén)
2-2 (82)
3-2 (87)
   
Kabels lag: Viktor Svenkvist
-------------------------
Fredrik Larsson
Kalle Åkerström
Henrik Malm
Johan Afzelius
-------------------------
Marcus Nilsson
Adam Rylander
Tommy Sandberg
Jamie Gidman
-------------------------
Johan Rydén
Magnus Persson
-------------------------
Avbytare: Peter Bäckstrand (in 46)
Peder Hallberg (in 55)
Johan Fagrell (in 30)
Marcus Edwijn (in 60)
-------------------------
Bäste Kabel: Jamie Gidman
Varning: -
Utvisning: -Kommentar
En totalt sett ganska tung försäsong avslutades med en ny förlust. Fast det var ändå ganska uppåt i brunt. Vi visade nämligen återigen att vi behärskar försvarsarbetet, att vi har vassa kontringar och att vi har lagt grunden till något som kan bli riktigt bra framöver.
Eftersom vi i flera matcher haft riktigt stabilt försvarsspel var förhoppningarna stora att vi skulle kunna följa upp det bragdartade krysset borta mot Tranemo tidigare i veckan med en ny kanonmatch.
På ett sätt grusades drömmarna redan tidigt på matchdagen. Då det hade regnat på natten tvingades vi nämligen spela vårt genrep på närmast helig Kabelmark, Bodavallens sand. Där tvingades kablarna hålla till i tidernas gryning, innan kommunen hade vett att släppa ut de bruna brassarna på Rydas ojämna och ofta dåligt klippta gul-grön-bruna gräsmatta.
2007 års bruna brasseupplaga var dock inte hemma på det heliga gruset. Faktum är att vi inte varit hemma på något grus den här våren. Fyra förluster på lika många försök var det inför avspark. Nu utökades de dystra siffrorna med ytterligare ett nederlag.
Ville var tillbaka i målet efter ett drygt halvårs semester från den bruna verksamheten. Han var inte riktigt nöjd med uppvärmningen, och gav bestämda order just innan avspark:
- Släpp inte till några skott i början.
Det var bara att lyda. Vi höll alltså de unga baikarna på behörig distans från vår målvakt.
Trots att motståndarna var grymt boll- och passningsskickligt kom de inte igenom vårt kompakta försvar. Vi låg rätt i positionerna och lät dem spela runt oss bäst de ville kring mittlinjen. När vi bröt hade vi gott om ytor att kontra på. Och löpviljan i djupled var föredömlig.
Tyvärr var inte passningskvaliteten lika bra inledningsvis. Vi hade väldigt svårt att få några längre perioder av bollinnehav, och försöken till genomskärare blev antingen missriktade, eller så strandade de på något utsträckt ben.
Den första halvtimmen var därmed extremt chansfattig. Baik hade ett par hörnor där det var lite oro i vårt försvar - fast det var aldrig så att Ville sattes på något svårare prov.
Matchens första öppna målchans blev brun - och gav ett skönt ledningsmål. En lång inläggsfrispark från Fredrik på högerkanten gick via en nickskarv från Tommy till Jamie på vänsterkanten, just utanför straffområdet. Jamie drev in i planen samtidigt som Fagrell fick med sig hela Baiks mittförsvar i en avledande löpning.
Johan kom in i den fria ytan i mitten. Jamie såg det, men slog passningen lite bakom vår ordförande. Johan lyckades dock få med sig bollen på förstatillslaget, och sköt med vänstern på tillslag två. Även om det troligtvis var Johans hårdaste vänsterskott någonsin var det långt ifrån någon projektil han skickade i väg. Med hjälp av en studs just framför målvakten gick dock bollen in.
En stund senare kom kvitteringen. På väg ut ur straffområdet efter en hörna fällde Mackan mycket oturligt en motståndare, som också var på väg från vårt mål. Fällningen var mest frukten av den studsiga planen, men det var trots det svårt att protestera mot domslutet. Det var för övrigt den fjärde straffen vi fått mot oss den här våren, och precis som de andra resulterade den i mål.
I halvtid var vi trots allt mycket nöjda med vårt försvarsspel. Baik hade ju inte spelat till sig en enda målchans, de hade trots stort övertag i bollinnehav knappt haft några avslut.
Under andra halvlekens fem första minuter spelade vi grymt bra kontringsfotboll. Vi klev upp och vann boll på mittfältet, och ställde snabbt om till anfall. När vårt andra ledningsmål föll hade vi dock sedan länge tappat det aggressiva och höga försvarsspelet. Det var inte på något sätt panik, mer att vi hade fallit tillbaka till första halvlekens matchbild med tajt och lågt försvar.
Åter till ledningsmålet. Johan hann upp en boll på sidlinjen, nära mitten. Han tog ett par steg framåt innan han slog en höger yttersida i djupled. Bollen gick precis förbi Fagrell, men blev perfekt för Jamie som hade skurit in från sin kant.
Helt fri i vänsterläge hade Jamie flyt i avslutningen. Hans skott räddades nämligen, men inte bättre än att returen träffade vår högerytter och studsade in vid första stolpen.
Vi fortsatte att ha defensiv kontroll. Det var bara på ett par hörnor som Baik förmådde att testa Ville.
Fast i den 82:a minuten lyckades till slut hemmalaget spela sig genom vårt försvar. Avslutningen var en lobb, som passerade Ville och fortsatte in i mål.
Oavgjort kändes som ett resultat båda lagen kunde vara ganska nöjda med, fast av olika skäl.
Fast Baik skulle få ett segermål. Det kom på något som inte ens var en målchans. Från 25 meter fick en av deras spelare drömträff på uppstuds, det blev ett klockrent vådaskott som gick in vid bortre stolpen.
Det var bara att gratulera. Baik spelade sig genom oss en gång på 90 minuter, men gjorde tre mål.
Sannolikt var den sena vändningen delvis en effekt av trötta, bruna ben.
- Det blir lätt så när vi får jaga boll så mycket, sa Malm.
Trots förlusten och att vi bara har vunnit en av nio träningsmatcher på försäsongen - medan vi har sex förluster - var tongångarna positiva efter genrepet.
Orsaken är förstås den tydliga och positiva utvecklingen av laget. Vi har ju stegrat motståndet, och ändå blivit allt bättre ju närmare seriestart vi kommit. Vi kan därför se fram emot Bosna på fredag med tillförsikt.