MATCHREFERAT 2000 HERR

Träningsmatcher

FC Kabel Åttio - Norrmalm 1 - 0 ( 0 - 0 )
Målskyttar: 1-0 Olle Rydsjö,
Kabels lag
Målvakt: Pär Cederlund (debut) -
Backlinje: Mikael Pfeil, Andreas Olsson, Magnus Henriksson, Magnus "Vinberg" Johansson (debut) -
Mittfält: Henrik Malm, Andreas Holmesten, Magnus Andersson, Mattias Unell -
Anfall: Johan Rydén och Olle Rydsjö
Avbytare: Mattias "Gotland" Johansson (in 25), Freddy Zielinski (debut, in 18), Marcus Malm (debut, in 15) och Stefan Söderberg (in 15).
Bäste spelare
Kabel: -
Norrmalm: -
Kommentar:

Olle Rydsjö blev årets första målskytt, och ännu har FC Kabel varken släppt in mål eller förlorat under den här säsongen.
För första året på evigheter inleddes kabelsäsongen med att laget höll nollan. Det är något att gotta sig åt. Speciellt som vi bara höll nollan två gånger (Vegby borta och Winno borta) under hela fjolårssäsongen. I och för sig kom inte Norrmalm till spel med sitt allra starkaste lag. Borta var profiler som Jonas Bohm, Peter och Johan Knutsson och Per Wallin. Med det förtar inte att FC Kabel gjorde en sällsynt stabil insats.
Siffrorna var nämligen klart i underkant. Undertecknad missade fem klara målchanser och var med det den värste sumparen, men långt ifrån den ende. Vi vann nog antalet öppna målchanser med typ 10­1. Norrmalm, som förde hela den andra halvleken, lyckade nämligen inte forcera vår extremt disciplinerade backlinje mer än en gång. Och då nickades en frispark just över vårt mål.
Trots att vi var 15 man så fick vi problem med folk eftersom vänsterflanken Vinberg och Unell) skadade sig med mindre än tio sekunders mellanrum och tvingades till vila. När Magnus Andersson dessutom började böla över skoskav i halvtid var vi bara tolv. Då backade vi hem och kontrade med framgång.
Efter en rensning från Andreas Olsson uppstod ett missförstånd modell större i Norrmalms backlinje. Olle var fri från mittlinjen och kunde behärskat rulla in årets första kabelmål. Som redan skrivits kunde och borde det ha blivit fler mål, men vi kan ju inte bjuda våra fans (Julle och Persson var de enda som fanns på plats) på allt redan i årets första match.
Förutom att försvaret var tätt och felfritt så gjorde egentligen alla kablar starka insatser och gav en försmak om att det kommer att bli svårt att ta ut 14 man till seriematcherna framöver. Förutom dagens gäng räknar vi ju med att Johnny Hallgren, Marcus Nilsson, Carl "Kyla" Nero, Thomas "Jacko" Jakobsson, Daniel Ekwall, Anders Burkards, Niclas Öjerhed, Lars Bredin och kanske ytterligare någon spelare också vill vara med och kriga om platserna.
Det kan bli ett trevligt år.
Vad gäller skadorna så var Unells den jobbigaste. Hans knä kräver nog någon eller några veckors vila.
Den största brunvita prestationen den här veckan gjordes dock inte på Broplan i dag. Den stod allas vår Christer "Kirurgen" Carlsson/Lidberg för när han i går ­ enligt uppgift klädd helt i brunt med kabelmössan som grädde på moset ­ ensam krängde 61 bingolotter på stan. En notering som innebär klubbrekord med en lotts marginal. Fast det som för det än mer imponerande är att det tidigare rekordet hölls av en duo. Alla kablar bockar och bugar i riktning mot vår alldeles egen klubbkirurg.
FC Kabel Åttio - Tomislav 4 - 6 ( 2 - 5 )
Målskyttar: 1-0 (5) Marcus Nilsson (Andreas Holmesten), 2-5 (42) Magnus Andersson (Marcus Malm),
3-6 Andreas Holmesten (Marcus Nilsson), 4-6 Johan Rydén (Magnus Henriksson)
Kabels lag
Målvakt: Mattias "Gotland" Johansson -
Backlinje: Mikael Pfeil, Henrik Malm, Magnus Henriksson, Magnus "Vinberg" Johansson (debut) -
Mittfält: Marcus Nilsson, Andreas Holmesten, Magnus Andersson, Johan Rydén -
Anfall: Anders Burkards och Olle Rydsjö
Avbytare: Freddy Zielinski (in 30), Marcus Malm (in 25) och Lars Bredin (in 25).
Bäste spelare
Kabel: -
Tomislav: -
Kommentar:

Allt såg oväntat positivt och stabilt ut efter den första träningsmatchen. Efter en halvlek av den andra var kablarna nere på jorden igen. Och det rejält. Det handlade om ett totalt och handlöst fall.
För under 45 minuter såg kabellaget ut ungefär som lagen på de gamla klassiska bordsishockeyspelet. Spelarna gick i sina bestämda rännor, bara en eller två rörde sig samtidigt och de blev överspelade hela tiden. Tomislav dominerade på alla platser på planen.
Under de första fem minuterna såg det dock halvbra ut och vi tog också ledningen efter att Holmesten läckert vänt på spelet. Marcus Nilsson visade kyla när han lobbade in ledningsmålet.
Sedan följde alltså en lång period av lärdom. Tomislav lärde oss hur man spelar zonförsvar och hur man rullar upp ett stillastående motståndarförsvar.
Stackars Gotland hade ingen tacksam uppgift i målet, utan ställdes gång på gång ensam med en eller flera motståndare. Fem raka mål gjorde kroaterna ­ och då skall ni veta att Gotland faktiskt gjorde ett par fina räddningar. Magnus Andersson avslutade sedan halvleken läckert genom att prickskjuta in reduceringen i krysset.
Tomislav behövde inte skämmas för sin första halvlek, men de flesta av de 14 kablarna stod i skamvrån i halvtid.
Som bortblåst var den aggressivitet och stabilitet som fanns mot Norrmalm. Efter paus bytte vi spel till 4­3­3 och tog över helt och hållet. Enligt instruktioner utnyttjade vi Tomislavs överflyttningar genom att vända spelet ofta.
I en het kvart orkade vi hålla aggressiviteten, sedan gjorde Tomislav mål igen.
På slutet satte vi två mål till och putsade siffrorna, och på det hela taget var den andra halvleken godkänd. Men matchen som helhet var ett riktigt bottennapp. Så här lätt skall inte Tomislav få komma undan i seriepremiären.
Några frågor väcktes av insatsen:
1. Vart var Johnny?
2. Kan sommartiden ha haft något med saken att göra?
3. Hur bra är vi egentligen?
4. Skall vi fortsätta att likt tidigare år blanda lysande insatser med rena ras?

Vad gäller tidsfrågan är det ju spännande att konstatera att samtliga kablar hade ställt om sina klockor på ett korrekt sätt. Alla kom därför i hyfsad tid. Ja, det vill säga alla utom Johnny som inte kom alls.
Värt att notera är att trots att vi visste att matchen började klockan 11.00 sommartid började vi inte springa förän klockan var 11.00 vintertid
FC Kabel Åttio - Roasjö 4 - 1 ( 0 - 1 )
Målskyttar: 1-1 Marcus Nilsson (Henrik Malm), 2-1 Erik Jullander (Mikael Pfeil),
3-1 Mikael Pfeil (Henrik Malm), 4-1 Olle Rydsjö (Mikael Pfeil)
Kabels lag
Målvakt: Pär Cederlund -
Backlinje: Mikael Pfeil, Andreas Olsson, Mattias Johansson, Henrik Malm -
Mittfält: Marcus Nilsson, Johan Rydén, Olle Rydsjö, Tommy Larsson (debut) -
Anfall: Erik Jullander och Freddy Zielinski
Avbytare: Carl Nero (in 35).
Bäste spelare
Kabel: -
Roasjö: -
Kommentar:

Slår vi inte Roasjö så kan vi lika gärna dra oss ur serien direkt, sa Micke Pfeil dagen kvällen innan matchen. Det var inte utan att man kände lite oro i halvtid.

Trots att vi hade rullat bollen småtrevligt i sidledd och faktiskt spelat riktigt prydligt så låg vi under mot ett lag som inte hade haft ett anfall. Det var inte utan att man såg bilden av sig själv såsom ordförande formulerandes ett brev till Västergötlands Fotbollförbund där jag förklarade att vi i Kabel ansåg oss vara alldeles för odugliga och därför tänker dra oss ur årets seriespel.
Vi hade spelat oss fram till fina lägen, men framför mål fanns det ingen gnista. Den bästa chansen hade undertecknad som träffade ribban i ett mycket öppet läge. Gotlands nick just utanför efter hörna var också värd ett bättre öde.
Och när två kablar äntligen var först på bollen i en situation, kunde inte Malm och Andreas bestämma sig vem som skulle ta bollen, utan sprang ihop, och gästerna kunde forcera in ledningsmålet.
Rådvilla stod vi alltså där i halvtid och insåg att uddlösa Roasjö faktiskt ledde. Men efter en andpaus och lite taktiksnack kom taggade kablar ut och vände omedelbart matchen.
Två minuter tog det innan Marcus Nilsson kvitterade på ett mäktigt skott. Att Jesus kunde gå på vatten är ett av de världshistoriens större under, men at Nilsson ­ som bara gjorde två mål på hela förra säsongen ­ skulle smälla in två fullträffar på sina två första matcher det här årtusendet får anses vara nästan lika sensationellt.
Ganska snart hade vi gjort ytterligare två mål och saken var klar. Spelet var lite mer direkt och vi kom till fler avslut. Allt spel var i princip förlagt till Roasjös planhalva.
Stundtals var det så att man inte alls saknade de tretton spelare som hade lämnat återbud. Så Henriksson, Unell, Vinberg, Bredin, Magnus Andersson, Marcus Malm, Holmesten, Öjerhed, Ekwall, Söderberg/Kronér/Bindefeldt, Jacko, Filla och Burkards kan få kämpa för att ta plats i årets elva. Titta bara på listan över återbuden och på laguppställningen och förstå hur många spelare av klass vi har. Det blir inte lätt för UK att formera vilka elva som spelar från start i seriepremiären. Och vilka som skall stå utanför de 14.
Efter 90 jobbiga minuter hade vi trots allt tagit en klar seger.
­ Det var tur att ni inte hade med er fler spelare, sa Roasjös tränare. Då hade det nog aldrig blivit någon match.
Förståndig tanke. Förståndig är inte det ord man använder när man skall beskriva Mats Bergs spelstil. Den före detta kabeln var precis lika ful och tjatig som vi är vana att se honom. Och precis som vanligt är han glad och trevlig före och efter matchen.
Före matchen var det faktiskt oro i kabelledet. Spelarbristen var påtaglig. 40 minuter före avspark fick vi tag på Kyla, som hade varit ute och egentligen var i stort behov av sömn. Han ställde upp som avbytare.
Fast det var nära att Kyla fick starta matchen. Pfeil såg nämligen länge ut att göra en Johnny ­ utebli utan att meddela sig. Men precis lagom till avspark kom Pfeil joggandes genom Saltemad.
Södra Vings IF - FC Kabel Åttio 4 - 1 ( 0 - 1 )
Målskyttar: 0-1 Lars Bredin
Kabels lag
Målvakt: Mathias Carlén (debut) -
Backlinje: Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Andreas Olsson, Magnus "Vinberg" Johansson -
Mittfält: Daniel Ekwall, Magnus Andersson, Lars Bredin, Mattias "Gotland" Johansson -
Anfall: Johan Rydén och Olle Rydsjö.
Avbytare: Peter Eriksson (debut).
Bäste spelare
Kabel: -
Södra Ving: -
Kommentar:

Det kommer nog inte som någon sensation. Men en slutsats var lätt att dra efter raset mot Södra Ving: FC Kabel Åttio är inte direkt vältränat.

Vi har bara varit 8-12 man på träningarna på slutet, och flera av de som tränat mest flitigt kunde inte vara med i Ulricehamn. Därför började ett par spelare gå på knäna redan i slutet av den klart godkända första halvleken. Men när domaren blåste igång spelet i halvlek två gick luften ut FC Kabel.
Två minuter in i andra halvlek var matchen vänd. Ving ledde med 2­1, och det fanns motståndare precis över allt. Spelade de 5-6-4? eller vart ifrån kom alla motståndare?
Vändningen var alltså sannolikt inte ett resultat av att Södra Ving var bra, utan av att de mötte stillastående, ointresserade och slutkörda kablar.
Det enda vi kan ta med oss från den andra halvleken är att det krävs betydligt hårdare träning på flera ben.
För att om vi skall klara av att infria BT:s tips om en andraplats, och vårt eget mål om att bli ett topplag, krävs oerhört mycket bättre vilja och större ork.
Annars var första halvlek klart godkänd, och Bredin gjorde ett snyggt mål. Bakåt släppte vi bara till halvchanser. Backlinjen stod upp mycket väl, och är vårens utropstecken i FC Kabel. De kan inte lastas för baklängesmålen efter sidbytet heller. Bristen på press fanns betydligt högre upp i planen.
Med ett antal sena återbud så tvingades vi göra en "Roasjö" ­ det vill säga plocka upp en helt okänd människa på vägen. Han ­ Peter Eriksson (dalmas och högskolestudent) ­ höll på att göra en "Olle". Det vill säga mål direkt i sitt första inhopp. Ett inhopp som inträffar långt innan medspelarna vet vad man heter.
I mål hade vi en annan debutant i Mattias Carlén. Att han är ganska färsk som målvakt märktes i vissa situationer, men med lite träning kan vi kanske snart ha en stabil division VI-målvakt i Mattias.

Det märktes i andra halvlek att många kablar hade tankarna i Fredrikshamn. För nu är det träningsläger som gäller.
FC Kabel Åttio - Landvetters IF A/B 3 - 4 ( 1 - 1 )
Målskyttar: 1-0 Erik Jullander, 2-2 Erik Jullander (Mattias Unell), 3-2 Magnus Johansson.
Kabels lag
Målvakt: Hans-Ove Kjörnsberg -
Backlinje: Lars Bredin, Magnus Henriksson, Andreas Olsson, Magnus "Vinberg" Johansson -
Mittfält: Johan Rydén, Stefan Söderberg, Marcus Malm, Mattias Unell -
Anfall: Erik Jullander och Olle Rydsjö.
Avbytare: Daniel Ekwall (in 25), Lars Persson (in 30), Lars Axebrink (in 30) och Christer Lidberg (in 38).
Bäste spelare
Kabel: -
Uddebo: -
Kommentar:

Det blev lite stressigt när vi väl 50 miunter före avspark var framme vid Aktivitel ­ där vi skulle bo. En bil fick åka och investera i kvällens dryck, medan övriga började ladda för match. Veteranerna behövde i och för sig inte fylla på mer tändvätska. De var redan full-laddadeS

Som vanligt på FC Kabels träningsläger hade vi olika färger på strumpor och byxor. Det var vitt, blått, rött och grått. Bredins grå farfarsstrumpor var nog allra läckrast.

Planen visade sig tillhöra kategorien gröngul åker, och gav inte direkt entydiga svar på hur man skulle beräkna bollstudsen.

Därför blev det en något hasardartad match, där Landvetter tog kommandot direkt. På grund av att de hade en skadedrabbad trupp ställde Landvetter upp med halva A-laget. Men vi fredade oss ganska bra, och det blev GL-korts-Julle som tilldelades den första jackpotten.
Landvetters målvakt lyfte klubban lite väl högt över isen på en bakåtpassning, och lyckades bara rensa luften. Samtidigt närmade sig både bollen och GL-korts-Julle det tomma målet.
Shellmedarbetare Jullander har dock fått en fin uppfostran, och bromsade därför lite just före mållinjen. Enligt principen "du först" sprang han precis lagom sakta så att en Landvettersförsvarare kunde vara först på bollen. Rensningen gick emellertid rakt på GL-korts-Julle som stående på mållinjen inte kunde undgå att ge FC Kabel ledningen.
Omedelbart efteråt bytte den vikarierande coachen och tillika lagläkaren kirurg Lidberg ut målskytten, som efter målet hade svårt att koncentrera sig på spelet. Han gick bara och ropade: ­ Nu får vi ringa in resultat och målskyttar till BT.
Lagläkare Lidberg visade sig vara en orutinerad coach. Han hade stora problem med att hålla ordning på matchtiden. Redan under den första kvarten hade han frågat domaren cirka fem gånger.

Svaren löd ungefär så här: ­ Dæ æ træ og træddivæ tillbæks.

När vår käre kirurg väl hade kommit underfund med vad træ og træddivæ var så började han enligt instruktioner dra tillbaka klockan.

I halvtid utbrast han förtvivlat i riktning mot Magic Rydén. ­ Nu har jag dragit tillbaka klockan så mycket att den är halv tvåS Du får ta hand om både byten och tid.
Hela den första halvleken hade vi varit mer eller mindre tillbakapressade, och GL-korts-Julles läckra mål var egentligen vårt enda anfall.
Strax efter vårt mål gjorde några snedstudsar, och ett par tveksamheter i försvaret att Landvetter helt rättvist kunde kvittera, och det var nog fler än undertecknad som i halvtid undrade hur vi skulle orka stå emot anstormningen i ytterligare 45 minuter.
Vi gick runt på 15 man. Skadade Holmesten var den ende som inte spelade.
Rutinerade representant Uwe såg dock till att förlänga vilan en stund genom att byta till ett par skor som var glömda på rummet. Det tog ett par minuter.

Förvånansvärt nog så lyfte vi spelet efter vilan, och det blev lugnare för backlinjen. Landvetters spelare led lika mycket av språkförbistringen gentemot domaren som lagläkare Lidberg. När vi fick en frispark protesterade en av deras spelare högljutt. ­ No referee. It was camp on the ball.

Landvetter tog ledningen, innan det var dags för GL-korts-Julle igen. Hårde Henriksson drog upp ett anfall på vänstersidan, hittade elev Unell som slog ett fint inlägg som Landvetters målvakt tappade precis framför bålen på GL-korts-Julle som juckade in kvitteringen, och utbrast: ­ Nu MÅSTE vi bara ringa BT och rapportera resultat och målskyttar.

Så långt på lägret hade alltså GL-korts-Julle en sällsynt förmåga att vara på rätt ställe i rätt ögonblick. Fast sådant brukar ju inte hålla några längre tidsperioderS Men närmare mållinjen än han var går det inte att vara, och lägger man ihop avstånden från mållinjen som Julle befann sig vid de båda fullträffarna kan man konstatera att han gjorde två mål från ett sammanlagt avstånd av 25-40 centimeter.
Strax efter kvitteringen fick tåfjutts-Vinberg på en riktig fullträff ur dålig vinkel. Ett skott som var ett mellanting mellan vrist och tåfjutt gick rätt upp i bortre krysset, och vi hade ledningen.
Sedan kom först pigge Pysschen in och visade löpstyrka och därefter kom även vinglige Persson in och gjorde en 50 meter lång soloraid och en läcker vändning i straffområdet som så när hade lett till ytterligare ett mål. Då blev kirurgen imponerad.
­ Nu höjer jag målsättningen för KÅVets2000, utbrast han. Nu är det serieseger som gäller. Tidigare siktade jag på att vi skulle göra ett mål i serienS Vi får ha ett nytt målsättningsmöte i kväll.
På slutet lyckades Landvetter trycka in två mål till, och halvgöteborgarna vann väl rättvist. Fast det kunde ha blivit oavgjort. Vi hade flera goda chanser på slutet.
Bland annat minns vi den som uppkom efter Magic Rydéns lilla trollerinummer på sidlinjen. Hela Landvetterförsvaret gick på finten och Magic fick även fram passningen. Hade tåfjutts-Vinberg skjutit direkt så kanske, kanske.
Fast det blev alltså en hedersam förlust, något som godhjärtade korsords-Bredin tyckte var skönt. ­ Tänk om vi hade vunnit. Då hade vi ju knäckt dem fullständigt. Och förstört deras träningsläger.
Även kirurgen var tillfreds med livet.
­ Jag är mycket nöjd med min insats. Att ordna en hörna var klart över förväntan.
Uddebo IF - FC Kabel Åttio 3 - 4 ( 2 - 1 )
Målskyttar: 0-1 (25) Magnus Johansson (Olle Rydsjö), 1-1 (32), 2-1 (39),
2-2 (60) Anders Burkards, 2-3 (76) Olle Rydsjö (Johan Rydén), 3-3 (87), 3-4 (89) Freddy Zielinski (Johan Rydén).
Kabels lag
Målvakt: Pär Cederlund -
Backlinje: Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Andreas Olsson, Magnus "Vinberg" Johansson -
Mittfält: Johan Rydén, Stefan Söderberg, Lars Bredin, Mattias Unell -
Anfall: Anders Burkards och Olle Rydsjö.
Avbytare: Henrik Malm och Freddy Zielinski.
Bäste spelare
Kabel: -
Uddebo: -
Kommentar:

Ett dåligt genrep ger en bra premiär och tvärtom. Skall man följa den gamla klysschan så vet vi inte hur premiären kommer att sluta.
För visst vann vi, men det var ingen stor spelmässig prestation. Och det som oroar är det myckna målsumpandet. Det kunde nämligen ha blivit ett helt gäng ytterligare kabelmål. Till exempel hade Sniken Kabel 1999, Burkards, minst sex öppna lägen utöver målet.
Men visst var det skönt när Freddy med en pressad kanon avgjorde på slutet.
En seger sitter aldrig fel. Men nog kändes det att det saknas mycket spring i flera ben. Och bollkontrollen nådde inte normala höjder, vissa spelare var mer än nödvändigt fientligt inställda till läderkulan ­ som sannolikt var tillverkad av något slags plastmaterial. Nu ser vi fram mot Tomislav på Ryda den 3 maj.
Vårsäsongen
Tomislav - FC Kabel Åttio 2 - 1 ( 2 - 1 )
Målskyttar: 0-1 (28) Magnus "Vinberg" Johansson (Marcus Nilsson), 1-1 (31) Marko Timmonen, 2-1 (38) Alen Cavalic.
Varningar: -
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Pär Cederlund -
Backlinje: Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Andreas Olsson, Magnus "Vinberg" Johansson -
Mittfält: Henrik Malm, Magnus Andersson, Lars Bredin, Mattias Unell -
Anfall: Johan Rydén och Olle Rydsjö.
Avbytare: Marcus Nilsson (in 26), Stefan Söderberg (in 28) och Marcus Malm (in 28).
Bäste spelare
Kabel: Johan Rydén
Tomislav: -
Kommentar:

Seriepremiären blev inte vad vi tänkt oss.

Tomislav gjorde två snabba mål i slutet av första halvleken. Fram till dess hade vi haft god kontroll på spelet. Dessutom dominerade vi den sista halvtimmen av matchen. Men som vanligt var det alldeles för stort chanssumpande som förstörde dagen.

För redan innan vi satte ledningsmålet hade undertecknad och framför allt Unell haft riktigt öppna mållägen.

Ledningsmålet var för övrigt mycket snyggt. Efter ett par passningar på mittplan kom Marcus Nilsson loss på högersidan. Hans låga inlägg släppte undertecknad mellan benen. På bortre stolpen kom Vinberg och han gjorde inget misstag ­ helt ensam med målvakten som han var.

När målet äntligen kom så andades många kablar ut. Det skulle de inte gjort. För ganska snart hade vi tappat vårt starka grepp om tillställningen. Tomislav tog över mittfältet, och deras turbo Marko Timonen kunde efter en mycket vältimad löpning bli helt frispelad på vår högersida.

­ Offside, skrek våra backar ­ som stannade upp en kort stund. ­ Ingen offside, sa Anders Burkards som stod i linje, och framför allt domaren.

Just att vi stannar upp och sträcker armarna i luften är kanske den största bristen i den annars så duktiga backlinjen. Det måste vi sluta med. När passningarna slås är det bara att vända sig om och springa. Vi har inte tid att stå still och flörta med domarna. Är de bara något skickliga så följer de sin egen övertygelse, och inte kabels försvarare.

Tomislavs ledningsmål var gräsligt. Alla kablar uppträdde passivt, och tre kroater var först på bollen efter en högerhörna. Trots att kulan damp ner bara tre meter från målet, och nästan exakt i mitten, visade ingen kabel något intresse av att nicka bort bolluslingen. Ingen hoppade, och Pär var fastvuxen på mållinjen. Då får man ha tur om man skall undvika att få ett mål i baken.

Det hade inte vi.

Marcus Nilsson hade en bra kvitteringschans i slutet av första halvlek. Efter mycket fint triangelspel slog Magnus Andersson ett inlägg mot bortre stolpen. Där dök Nilsson upp och direktsköt på volley. Bollen hamnade dock i burgaveln.
Tomislav började bäst i andra halvlek, men redan efter tio minuter tog vi över. Och greppet blev allt bastantare. Visst borde vi satt ett par kassar.
Marcus Nilsson fick första chansen. Sedan var i tur och ordning Magnus Andersson, Nilsson igen och Söderberg mycket nära att kvittera.
Dessutom radade vi upp halvchanser, och det var kaos i Tomislavs straffområde vid flera tillfällen. Men bollen ville inte in.
Naturligtvis skall vi vara ärliga och erkänna att kroaterna hade ett par farliga kontringar, och borde ha fått en straff när Henriksson satsade för hårt i en duell.
Men trots det känns det mycket tungt nu ett par timmar efteråt.
Vi tippades som tvåa i BT inför serien. Tomislav tippades som trea. Förhoppningsvis var det två blivande topplag som visade upp sig på Ryda ikväll.
Men redan på fredag är det dags för revansch. Hedared kommer på besök till Ryda, och de är också ett lag som kommer att hamna på den övre halvan. Upp till bevis alltså.
Inför matchen fick vi årets första exempel på att det råder större konkurrens i FC Kabel i år. Spelare som Marcus Nilsson (blixtinkallades dock), Holmesten, Gotland, Freddy och Ekwall fick inte plats bland de 14. Och fler starka nyförvärv är på G. Det kommer att bli allt mer nödvändigt att träna om man vill vara med i A-laget.
FC Kabel Åttio - Hedared 2 - 1 ( 2 - 0 )
Målskyttar: 1-0 (37) Lars Bredin (Magnus Andersson), 2-0 (45) Lars Bredin (Marcus Nilsson)
2-1 (46) Jonas Olofsson.
Varningar: Magnus Henriksson, Stefan Söderberg, Magnus Andersson och Henrik Malm.
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Pär Cederlund -
Backlinje: Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Andreas Olsson, Magnus "Vinberg" Johansson -
Mittfält: Marcus Nilsson, Magnus Andersson, Stefan Söderberg, Henrik Malm -
Anfall: Lars Bredin och Anders Burkards.
Avbytare: Marcus Malm (in 45), Johan Rydén (in 35) och Mattias "Gotland" Johansson (in 27).
Bäste spelare
Kabel: Magnus Henriksson och Magnus Andersson
Hedared: -
Kommentar:
Turen jämnar ut sig över en serie sägs det. FC Kabels tur jämnade ut sig över ett par dagar. Oflytet från onsdagens match mot Tomislav var långt borta.

I 45 minuter var vi det klart bättre laget, men efter sidbytet fick vi en hel del hjälp av Fru Fortuna. För om vi tar det från början så startade dagen med att vi hade en extra lång matchgenomgång.

- Vi börjar bakifrån, sa undertecknad.
- Det brukar jag och Anna göra hemma också., svarade Henriksson och gav oss därmed lite mer information än nödvändigt.

När matchen sedan startade satte Hedared direkt upp ett högt tempo. Det tog cirka fem minuter innan vi hittade positionerna.

Sedan märktes inte Hedareds två kvicka forwards under hela första halvlek. I stället blev det Kabel mot utmärkte Pär-Anders Nyqvist - som ju varit med i evigheter, hur gammal är han egentligen? - i Hedareds mål.

Tyvärr vann Nyqvist de flesta duellerna. Närmast att spräcka nollan var Burkards - vid ett par tillfällen - och Gotland. Dessutom var det nära att undertecknad sprang - från avbytarbänken - rakt in i straffområdet och gled in bollen.

Så blev det inte, och det var först när Magnus Andersson stack fram bollen till Bredin som nollan försvann. Och som den försvann. Bredin såg pigg ut redan mot Tomislav, och visade nu att han återfunnit det vägvinnande älgaklivet.

På Anderssons framspelning bjöd Bredin på en hyperläcker avslutning. Han väntade ner Nyqvist och lyfte bollen högt över den utrusande målvakten. Lobben var perfekt, och FC Kabel hade tagit ledningen.

Bredin var framflyttad av två orsaker.
1. Undertecknad/Magic Rydén/Ordförande/Tränar´n eller vad ni vill kalla mig hade inte lyckats.
2. Och det behövdes någon som med lite tyngd kunde bana väg för Burkards.

Att Bredin själv skulle ösa in mål var inget någon trodde på. För under sina första två år i FC Kabel hade Lars bara lyckats näta vid fyra tillfällen, varav ett mål kom på straff.

Därför blev överraskningseffekten total när Bredin ett antal minuter senare återigen hittade rätt. Han hade hittat målsinnet på väg till matchen och visade tidigare väl maskerad kyla när han med känslig vrist lobbsköt in tvåan.
I det läget av matchen kändes hemmagreppet mycket säkert. I halvtid pratade vi om att inte lägga av att spela. Eller förresten, så mycket tid att prata taktik fick vi inte. En stor del av pausen gick nämligen åt till att övertyga domare Roger Herngren om att vi visst borde få fullfölja matchen trots att vi hade sex spelare med avvikande färg på byxor och strumpor.
- Det är väl inte så farligt, sa kablarna.
- Men regler är regler och bör följas, svarade Herngren.
- Men snälla-snälla-snälla, bad 14 brun-vit-blå-grön-grå spelare.
- Då kan vi ju lika gärna strunta i alla regler, sa Herngren. Men visst, det vore ju bra för då slipper jag att tänka, och behöver bara ta tiden.
Till slut tänkte Herngren till, och andra halvlek kom igång.

Igång kom också Hedared. Deras nye tränare Jonas Olofsson bytte in sig själv, och nickade in reduceringen redan efter 25 sekunder.

Sedan följde 45 minuters kämpande. 14 tappra kablar sprang sig trötta, och klarade segern med hjälp av mycket tur, mål-Pärs placeringsförmåga, en hel del skicklighet och vänsterstolpen.

Ett par gånger var Hedared bara centimeter från att kvittera. Visst stack vi upp då och då, men det kändes aldrig säkert. Hedared lyfte in mängder av bollar mot skicklige Olofsson.

Med 30 sekunder kvar la Henriksson lite onödigt ut bollen till Hedaredshörna. Bollen nickades bara delvis undan av undertecknad. Långt bak i straffområdet stod två ensamma Hedaredsspelare. Skott nummer ett räddades snyggt av mål-Pär. Returen hamnade hos Pär-Anders Nyqvist, Hedareds målvakt som var ute på en utflykt. Nyqvists skott gick via Henrik Malms ben i stolpen och ut. Sedan tog matchen slut.

Nöjda kablar kunde andas ut. De tre första poängen för året var ett faktum. Faktum var det också att vi fick våra fyra första varningar, och att Lars Bredin respektive Marcus Nilsson toppar Sniken Kabelligan och Assistligan.

Samtliga kablar var värda beröm. Extra plus utdelas till Magnusarna Andersson och Henriksson.
Töllsjö IF - FC Kabel Åttio 2 - 4 ( 1 - 4 )
Målskyttar: 0-1 (20 sek) Henrik Malm (Johan Rydén), 0-2 (8) Johan Rydén (Marcus Nilsson)
0-3 (18) Johan Rydén (Henrik Malm), 0-4 (25) Magnus Andersson (Johan Rydén)
1-4 (32) Kalle Flyckt, 2-4 (51) Fredrik Olausson.
Varningar: Magnus Andersson.
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Mattias Carlén (debut) -
Backlinje: Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Andreas Olsson, Magnus "Vinberg" Johansson -
Mittfält: Marcus Nilsson, Magnus Andersson, Marcus Malm, Henrik Malm -
Anfall: Lars Bredin och Johan Rydén.
Avbytare: Andreas Holmesten (debut, in 32), Freddy Zielinski (debut, in 46) och Olle Rydsjö (in 32).
Bäste spelare
Kabel: Andreas Olsson och Mattias Carlén (mv).
Töllsjö: -
Kommentar:
Så kom den äntligen. Matchen där chanssumparen Johan Rydén fick visa att målsinnet finns kvar.
Ett tag var det som om man drömde. FC Kabel Åttio spelade lysande i stora delar av första halvlek, och hade osannolika 4-0 redan efter 25 minuter. 4-0 borta mot Töllsjö! Pär Augustsson - tränare 1997-98 - skulle nog ha fått orgasm om han hade varit med. Han älskade att vinna borta mot Töllsjö.
Att vi hade hyfsad kontroll under resten av matchen, och vann fullt rättvist med 4-2 gjorde att samtliga kablarna kunde krypa till kojs med leenden på läpparna den här fredagskvällen, som annars började lite halvtveksamt.
Burkards kunde inte vara med, Unell var halvskadad, Gotland bortrest och Söderberg vred till knät på sista träningen. Dessutom hade mål-Pär allergiproblem och tvingades tacka nej. Det såg således inte helt lysande ut inför bortamatchen på Holmängen. Nu har vi ju en bred trupp, och det var nog ingen som saknade någon av de fem ovan nämnda den här fredagen.
För på den läckra gräsmattan rullade FC Kabel igång bollen på ett imponerande sätt. Redan i matchens första anfall bjöd vi på dagens delikatess. Bollen vandrade från högerkanten, som om det vore en upprullning i handboll, över till vänsterkanten. Där kom Erik Hajas - förlåt Henrik Malm - som skjuten ur en kanon. Helt ren med motståndarkeepern placerade Malm, från niometersstrecket, in bollen i bortre burgaveln. Skottet var av kategorin mellanting mellan lobb och lös knorr.
I nämnda anfall deltog mer än halva kabellaget, och det tidiga ledningsmålet chockade de flesta kring Holmängen. Till och med vissa kablar var överraskade över vilken lysande fin start vi hade fått.
Och bättre skulle det bli.

Efter åtta minuter släppte det äntligen för undertecknad, som hade givit sig själv nytt förtroende på topp. Marcus Nilssons fina inlägg lobbnickade ordföranden in i bortre hörnet till 2-0. Efter matchen jämfördes Magic Rydéns spänstiga upphopp (?) och häng (?) med det Patrik Sjöberg, Javier Sotomayor och Kajsa Bergqvist(!) har i sina allra bästa stunder.
Är det någon som tycker att den här texten håller på att kryddas med lite väl mycket självgodhet så kan det kanske stämma. Och vill samme någon vill slippa att läsa mer egenberöm från skribentens sida så kan den med fördel hoppa fem stycken nedåt i texten. Men tänkt på att denne någgn då också missar samtliga övriga Kabelmål.

Tio minuter efter undertecknads första mål för dagen var det dags igen. En fin djupledspassning från H. Malm nådde Magic. En Töllsjöback hann dock emellen, men var vänlig nog att nöja sig med att styra bollen förbi sin egen målvakt. Undertecknad fick tomt mål, och kunde enkelt rulla in sitt andra och kabels tredje mål för kvällen. Klockan visade blott 18 minuter.
Men klang- och jubelföreställningen var inte över ännu.
På en inläggsfrispark, slagen av Pfeil, bara någon minut senare nådde undertecknad högst igen. Den höga nicken förlängde Magnus Andersson med en lobbnick mot mål. En back hann upp bollen just före mållinjen, men backen var för dum för att klara av att rensa. Han hjälpte istället bollen att studsa in i eget mål. Marcus Nilsson övervakade dessutom att inget gick fel till.
Efter 25 minuter hade FC Kabel alltså haft fantastisk utdelning, 4-0, och undertecknad var inblandad i samtliga mål. Något som kändes lite skönt efter en vår fylld av missade chanser, och mer eller mindre välförtjänta gliringar.
Vi hade så långt på ett exemplariskt sätt klarat av att utnyttja de luckor som skapades på kanterna eftersom Töllsjö spelade med en extrem trebackslinje.
Allt eftersom tröttnade dock våra kantlöpare, och i den 32:a minuten reducerade Töllsjö genom Kalle Flyckt. Han och tränaren Marina Sanvicenti - som är bra på att armbågas - är Töllsjös två enda(?) vapen i den här serien. Med bättre humör och utdelning, än mot oss, kan de dock säkert sänka flera lag.
I halvtid var alla mycket nöjda med insatsen i första akten. Men vi visste att det kunde vända fort. Och ganska fort i andra halvlek kom nästa reducering. Sanvicenti slog ett långt inlägg som nickades i mål.
Hade det blivit ett snabbt Töllsjömål till kanske vi skulle ha börjat darra. Så blev det inte, utan vi kämpade undan för undan ner motståndet.
Hemmaspelarna blev allt mer frustrerade och fula, medan vi höll oss hyfsat lugna. Andreas gjorde en stor insats i backlinjen, och debuterande målvakten Mattias skötte sig med den äran. Han jobbade långt ut, och höll de flesta bollarna - de få gånger han fumlade lite så var motståndarna tack och lov långt borta.

Förresten gjorde hela laget en storfin kämpainsats, och nu har vi fått en klart godkänd start på serien. På fredag väntar Bergdalen, som ligger en pinne före oss. Då gäller det att vi kan plocka fram storspelet ytterligare en gång.

Det kan kanske anses vara en skräll att undertecknad, för första gången sedan 1994, leder Sniken-Kabelligan. Ledningen delas med Bredin. Att Magnus Andersson har tagit täten i Ful-Kabelligan med sina två gula kort är däremot ingen skräll. Han tillhör de absoluta förhandsfavoriterna vad gäller att samla på sig flest avstängningar.
FC Kabel Åttio - Bergdalens IK 1 - 1 ( 1 - 0 )
Målskyttar: 1-0 (23) Anders Burkards (-), 1-1 (82) Anders Ljungkvist
Varningar: Henrik Malm
Utvisningar: Magnus Andersson (25, 2 gula kort) och Mikael Pfeil (65, friläges).
Kabels lag
Målvakt: Mathias Carlén -
Backlinje: Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Andreas Olsson, Magnus "Vinberg" Johansson -
Mittfält: Olle Rydsjö, Magnus Andersson, Marcus Malm, Henrik Malm -
Anfall: Lars Bredin och Anders Burkards.
Avbytare: Mattias Andreasson (debut, in 20), Andreas Holmesten (in 35) och Johan Rydén (in 30).
Bäste spelare
Kabel: Hela laget utom Magnus Andersson.
Bergdalen: -
Kommentar:
Vilken match det blev. I 65 minuter kämpade ett decimerat Kabel för att hålla undan. Vi lyckades nästan få med oss tre poäng. Men med tanke på omständigheterna så var en pinne detsamma som en seger.
För det var en toppmatch i Boråssexan som spelades på Ryda. Visst känns det trevligt att få skriva att FC Kabel är inblandat i toppmöten. Fyran FC Kabel ställdes mot tvåan Bergdalen, och det var hemmalaget som inledde klart bäst.
Vi stod för det spel som fanns, och när Burkards kallt lobbade in ledningsmålet kändes ledningen logisk. Det var långt ifrån utspelning, men det kändes som om vi hade större tyngd och ett mer genomtänkt anfallsspel.
Just före ledningsmålet hade Magnus Andersson dragit på sig en onödig varning när han rusade in i ryggen på en motståndare. Och bara två minuter efter målet var det dags igen. Efter en duell vände sig Magnus om och sparkade ­ helt ogenomtänkt ­ till en motståndare. Varning nummer två ­ och utvisning nummer ett ­ var ett faktum.
Undertecknad tänkte för sig själv på vad Magnus sa i Säven 1997, bara några minuter innan han blev utvisad:
­ Ni behöver inte vara oroliga. Jag vet var gränserna går.
Det visste han inte i fredags heller!
Vårt spel blev klart begränsat när vi blev tio man så tidigt i matchen. Just efter utvisningen skapade Bergdalen sin bästa chans i första halvlek. Mathias var överspelad, men undertecknad räddade precis före mållinjen.
Räddade gjorde också Bergdalens målvakt på en nick från Burkards i halvlekens slut. Anders avslut var mycket vasst, och från nära håll. Men målisen reagerade blixtsnabbt, och bjöd på årets räddning på Rydafältet så här långt.
I halvtid bestämde vi oss för att släppa kanterna och spela 4-3-2. I fem minuter behöll vi det spelsystemet. Sedan var vi tillbaka på 4-4-1. Vi fortsatte dock låta Bergdalen få avancera på kanterna. Men när inläggen, eller inspelen, kom var vi hela tiden väl samlade.

Henriksson gjorde nog sin bästa match någonsin i Kabel, Andreas kompletterade lysande och Marcus Malm gjorde ett stort jobb som defensiv mittfältare. Övriga bjöd också på uppoffrande arbete och bidrog till att Bergdalens antal målchanser minimerades.

Efter en hörna i 65:e minuten var dock kvitteringen på väg. Bollen gick över Mathias, men Pfeil räddade med handen på mållinjen.

Pfeil blev frilägesutvisad, och Bergdalen fick straff. Det var nog fler än undertecknad som tänkte att det var ridå ner.
Undertecknad är nämligen inte direkt positiv till att dra på sig frilägesutvisningar för hands på mällinjen. De innebär ju dessutom straff, vilket gör att man i 90 procent av fallen trots allt drabbas av ett baklängesmål samtidigt som man blir en spelare kort, och får en avstängning till nästkommande match.
Nu visade det sig att den här matchen tillhörde de övriga tio procenten. Mathias limmade nämligen straffen. Han fick lite hjälp av att Bergdalens straffskytt tvingades lägga bollen i en djup grop. Men ingen kan ta ifrån Mathias den alldeles utmärkta räddningen.

Pfeils förseelse visade sig alltså löna sig. Fast den gjorde ju att redan trötta kablar nu bara var nio man. Och det i 25 minuter. Nu släppte vi kanterna helt och spelade 4-3-1 med tillbakadragen anfallare.
All kontruktivitet var borta. Oj vad vi rensade. Bollen skulle bara bort. Långt bort.
Rensningarnas mästare, förre tränaren Pär Augustsson, hade varit stolt över oss om han hade sett oss. Frågan är om han inte hade fått orgasm.
För alla nya kablar kan berättas att Augustsson bland annat hade en övning där en man slog hörnor. I straffområdet fanns bara försvarare, och de skulle sparka bort bollen så långt det bara gick. Kontruktivt.
Trots att Bergdalen hade bollen hela tiden, när den inte var rensad långt utanför planen, så lyckades de inte skapa speciellt mycket mer än en hel hög hörnor. Deras inlägg hade sällsynt dålig precision, och i mitten satte nämnda trion Henriksson, Olsson och M. Malm stopp för all framryckning. De bollar som gick förbi vårt försvar tog Mathias hand om.
De stackare som fanns på mittfältet sprang kopiöst. Men efter en hörna i den 82:a minuten spräcktes Mathias nolla. Ett hårt och pressat skott letade sig in i vår kasse.
De sista minuterna fortsatte vi att rensa så mycket det bara gick. Och Bergdalen hade egentligen inte någon riktigt målchans att avgöra matchen på. Den stora chansen fick istället debutanten Mattias Andreasson i slutminuten. Mattias blev helt fri, men fick dock bollen för långt ifrån sig, och lyckades inte komma i balans efter att han mejats ner av Bergdalens målvakt.

När slutsignalen löd var det glädje i FC Kabel och frustration i tjuriga Bergdalen. Deras ledare sa bland annat:
­ Vi har aldrig blivit så förfördelade av en domare!
Klart att de skall vara missnöjda. De fick ju bara en straff medan vi fick två röda kort.
Alla kablar utom Magnus Andersson är värda mycket stort beröm för sina insatser. Pfeil får alltså beröm han också, även om vi kan diskutera utvisningen.

Efter Rinias skrällseger mot Tomislav är serietabellen ruskigt jämn. Det skiljer tre poäng från första till åttonde plats. Vi har gott slagläge från femte plats, och behöver inte vara oroliga. Vi har nämligen allt i egna händer. Vinner vi alla matcher som är kvar så finns det nämligen inte ens teoretiska möjligheter för något annat lag att ta hem serien.
FC Kabel Åttio - Knallen 2 - 1 ( 1 - 1 )
Målskyttar: 1-0 (14) Anders Burkards (Marcus Nilsson), 1-1 (26) Mikael Olausson (straff),
2-1 (67) Självmål (Marcus Nilsson)
Varningar: -
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Daniel Eriksson -
Backlinje: Henrik Malm, Magnus Henriksson, Andreas Olsson, Magnus "Vinberg" Johansson -
Mittfält: Marcus Nilsson, Magnus Andersson, Marcus Malm, Johan Rydén -
Anfall: Lars Bredin och Anders Burkards.
Avbytare: Mattias Andreasson (in 30), Henrik Rydén (in 46, debut) och Mattias Unell (in 30).
Bäste spelare
Kabel:
Knallen: -
Kommentar:
Det här var en repris på Vängamatchen. Lågt tempo, gamla motståndare, dåligt spel och tre poäng.
Vi startade lite bättre än senast, men den riktiga tändningen fanns inte. En kabel i taget rörde på sig, och även om firma Marcus Nilsson-Anders Burkards återigen ordnade ett tidigt ledningsmål så tappade vi snart spelet.
Den träskartade planen gjorde i och för sig inte sitt till för att skapa en bländande fotbollsmatch. Men ändå.
Förutom det dåliga spelet drog vi dessutom på oss en billig straff. Den fjärde på tre matcher. "Danne", som med stor framgång hoppade in i målet när både Pär och Mathias var krassliga, var mycket nära att rädda Micke Olaussons straffskott. Men nära skjuter ingen hare. Det var kvitterat, och strax efteråt hade samme Olausson ett skott i stolpen.
Återigen krävde undertecknad uppryckning i halvtid. Vi mötte ju ett lag där bara ett par spelare orkade springa. De andra lunkade bara omkring i äkta veterantempo.
Lite bättre blev allt vårt spel, men inte riktigt bra. Efter halva halvleken byttes Marcus Nilsson in igen, och han ordnade direkt till segermålet. Hans hårda inlägg styrdes med kraft och elegans in av en Knallenback. Ett knallhårt, och välplacerat självmål. Marcus får ett assist för sitt fina inlägg som Bredin hade gjort mål på om inte knallen hunnit emellan.
­ Fast jag hade nog inte satt bollen lika snyggt, sa Bredin med ett brett leende efteråt.

Vi spelade inte bra, men lyckades ändå se till att Knallen inte fick någon riktigt kvalificerad kvitteringschans. Däremot missade Burkards ett helt gäng fullständigt öppna lägen att punktera matchen.

Vi vann dock igen, trots dåligt spel. Och efter matchen var det serieledning i en hel dag. Med tre omgångar kvar har vi ett suveränt utgångsläge, även om hela sex lag finns inom en pinne. Vi ligger tvåa, på samma poäng som serieledande Hedared.
Förutom att Danne gjorde en mycket stabil comeback i målet så bjöd återigen Marcus Malm på en rakt igenom stabil insats. Både som innermittfältare i första halvlek och som högerback i andra.
Magnus Andersson var tillbaka efter avstängning, och firade jubileum med sin 75:e division VI-match i Kabel Åttio. På de matcherna har han gjort 25 mål och sett rött två gånger.
Magnus tyngd är viktig på mitten. Och det faktum att vi släpper till så lite bakåt i år måste vara det som gör att vi kan spela halvdåligt och ändå vinna.
B-laget fortsätter att imponera även om det blev storförlust i helgen, 1­6 mot Töllsjö. Förra helgen blev det dock seger med 4­3 efter två mål de två sista minuterna mot BAIK C. B-laget har dock fortfarande toppkänning i serien. Starkt. Vi får dessutom lyfta på hatten för Banér som äntligen hittade mål i den senaste vetsmatchen. Tyvärr blev det förlust med 1-3 mot Bergdalen.
Vänga BK - FC Kabel Åttio 1 - 2 ( 1 - 1 )
Målskyttar: 0-1 (max 20 sek) Anders Burkards (Marcus Nilsson), 1-1 (32) Klas Samuelsson (straff),
1-2 (47) Johan Rydén (Anders Burkards)
Varningar: Johan Rydén (1:a)
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Mathias Carlén -
Backlinje: Henrik Malm, Magnus Henriksson, Andreas Olsson, Magnus "Vinberg" Johansson -
Mittfält: Marcus Nilsson, Johan Rydén, Marcus Malm, Olle Rydsjö -
Anfall: Lars Bredin och Anders Burkards.
Avbytare: Andreas Holmesten (in 32) och Mattias Unell (in 32).
Bäste spelare
Kabel: Marcus Malm
Vänga: -
Kommentar:
Tre nya poäng och en bra andra halvlek. Det var behållningen av bortamatchen på Vängahov.
De senaste åren har FC Kabel nästan alltid spelat jämnt, och ofta tagit poäng mot topplag. Men mot halvdåliga bottenlag har vi lika ofta spelat botten och tappat billiga poäng.
Det här var precis en sådan match som vi med säkerhet hade förlorat i fjol.
Vi gjorde en riktigt usel första halvlek, och bara turen och en missad straff gjorde att vi höll oavgjort i halvtid.
För matchen började, om möjligt, alldeles för bra. Från avspark till 0­1 fick Vänga inte röra bollen. Matchklockan hade inte hunnit 20 sekunder när Burkards nickade till. Vängas ledare pratade om 10 sekunder. Kanske var det så. Snabbt gick det hur som helst.
Efter målet gick det dock inte snabbt. Vängas något ålderstigna lag promenerade gång på gång igenom vårt unga och normalt sett pigga. På ett eller annat sätt höll vi dock emot, och först på deras andra straff lyckades Vänga kvittera. Vi höll tack och lov oavgjort halvleken ut.
Att bära med sig: Vi måste fundera på hur vi kan dra på oss två billiga straffar under samma halvlek.
Efter ett par minuters allvarssamtal i halvtid fick vi fart på benen. Den andra halvleken var vår från första till sista spark. Redan i andra minuten styrde undertecknad in ett missriktat skott från Burkards. Sedan borde vi ha gjort fler pytsar. Dominansen var stundtals enorm. Men det ville sig inte.
Det sköna var dock att vi vann trots att vi gjorde en skitmatch.
I förra referatet glömde jag att gratulera Magnus Henriksson. Då var han planens gigant i sin 100:e division VI-match för FC Kabel Åttio. Därför grattar vi Henriksson nu, efter den 101:a matchen. Hur många mål det blivit under det ansenliga antalet matcher då? Jo, tre, och lika många utvisningarS
En spelare som hamnade i centrum i Vänga är Marcus Malm. Vårt småländska nyförvärv blir bara bättre och bättre. Säker i passningsspelet, och aggressiv i närkamperna. Bäst i FC Kabel för dagen.BK Rinia - FC Kabel Åttio 1 - 2 ( 1 - 0 )
Målskyttar: 1-0 (42) Zeglavi Seferi, 1-1 (62) Anders Burkards (Marcus Malm),
1-2 (88) Anders Burkards (Marcus Nilsson)
Varningar: Mattias Andreasson (1:a).
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Mathias Carlén -
Backlinje: Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Magnus "Vinberg" Johansson, Mattias Unell -
Mittfält: Marcus Nilsson, Lars Bredin, Magnus Andersson, Olle Rydsjö -
Anfall: Johan Rydén och Anders Burkards.
Avbytare: Mattias Andreasson (in 32) och Marcus Malm (in 35).
Bäste spelare
Kabel: Magnus Andersson och Mattias Unell.
Rinia: -
Kommentar:
Med ett underbart skönt mål i slutminuterna tog vi oss upp i serieledning för andra gången. Det efter att vi för fjärde gången i år, och tredje i rad, vann med 2­1. Och det var ett fullt rättvist resultat.
Fast segern satt hårt åt.
Under hela den första halvleken förde vi spelet, men lyckades inte komma till speciellt många avslut. Dagens två bästa kablar, Magnus Andersson och Unell hade varsitt vasst distansskott, och undertecknad var framme på en retur. Men det kändes att vi inte klev in hundraprocentigt i duellerna, även om vi var klart bättre än våra Kosovo-Albanska motståndare.
Rinia saknade båda sina duktiga forwards ­ Hasani och Osmani ­ och kändes länge sällsynt uddlösa. Med ett par minuter kvar av halvleken fick vi veta att de faktiskt kunde komma till avslut även utan sin annars så vassa spjutspetsar. Rinias enda farliga anfall i halvlek nummer ett blev också matchen första mål.
Efter paus blev vårt tryck ännu mer kompakt, och nu kom chanserna. Undertecknad fick den första, men lyckades inte få till avslutet på Magnus Anderssons läckra framspelning. Nämnde Andersson hade ett helt gäng goda skottchanser, men höll inte nere bollen.
När Burkards fick sin första kanonchans blev det mål. En Riniaförsvarare missbedömde Marcus Malms inlägg, och Burkards gjorde inget misstag helt fri med motståndarens målvakt. En enkel yttersida och det var kvitterat.
Sedan fick undertecknad ett par fina nicklägen. Fast avsluten hade samma millimeterprecision som en vattenspridare.
Sedan kom de riktigt kvalificerade lägena. De fick Burkards. När Mattias Andreasson frispelade Burkards skulle det bara blivit mål, samma sak på Marcus Nilssons hårda inlägg för att inte tala om den gången Anders kom fri från mittlinjen, men inte spelade till Andreasson som hade tom kasse.
Samtidigt som det kändes som vår match så började man ju undra om vi verkligen skulle ta de där efterlängtade och fullt välförtjänta poängen. Rinia skapde inte mycket efter paus. Men de hade ett par treminuterperioder då de inte alls var ofarliga.
Den sista sådana treminutaren inträffade sju-åtta minuter före slutsignalen.FC Kabel Åttio - Winno 7 - 1 ( 5 - 1 )
Målskyttar: 1-0 (3) Anders Burkards (Mattias Unell), 2-0 (6) Mattias Andreasson (Mattias Unell),
3-0 (10) Mattias Andreasson (Mattias Unell), 4-0 (28) Andreas Holmesten (Anders Burkards),
5-0 (37) Magnus Henriksson (Mikael Pfeil), 5-1 (44) Krister Gunnarsson, 6-1 (67) Mattias Johansson (Mikael Pfeil),
7-1 (83) Anders Burkards (Magnus Henriksson).
Varningar: Magnus Andersson, Carl Nero samt Henrik Malm (fast Malms varning fastnade inte i protokollet).
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Daniel Eriksson -
Backlinje: Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Marcus Malm, Henrik Malm -
Mittfält: Mattias Andreasson, Andreas Holmesten, Magnus Andersson, Mattias Unell -
Anfall: Olle Rydsjö och Anders Burkards.
Avbytare: Mattias Johansson (in 46) och Carl Nero (in 46).
Bäste spelare
Kabel: -
Winno: -
Kommentar:
Det blev, tack och lov, aldrig någon match. Redan efter tio minuter och tre mål började en plågsamt tråkig transportsträcka mot slutsignalen.
­ Det här var dödstråkigt, sa Magnus Andersson när han lämnade planen tio minuter från slutsignalen.
Han syftade på hur tråkigt det är att spela en match utan tempo. Och utan motstånd.
Och visst hade han rätt. Matchen var sedan länge över när Andersson klev av planen. Man förvånades bara över två saker.
Dels hur ett fotbollslag kan vara så dåligt som Winno. Ingen av det gröna lagets spelare hade väl platsat i vårt B-lag ens ifjol när vi inte fick ihop något B-lag.
Den andra saken som förvånade var att vi inte gjorde fler mål. Undertecknad såg drygt tio minuter och under den tiden missade vi minst sju vansinnigt klara målchanser. Alltså sådana chanser där en eller flera spelare stod ensamma i Winnos straffområde och bara kunde rullat in bollen i tomt mål. Nu tog Burkards och övriga i så de höll på att skita ner sig och missade därmed i stället för att göra de drygt 20 fullträffar som vi kunde gjort.
­ Såg du vilka missar, sa domaren Roger Härngren förvånat efteråt. Jag borde få visa ut spelare som missar så grovt.
Kanske. Men då Roger, borde du även få visa ut spelare som är så odugliga som de flesta i Winno.
Henriksson blev pappa till en dotter dagen före matchen. Han var en av de som inte var speciellt imponerade av Winno.
­ Hur ofta kan man gå ikapp motståndarnas toppgubbar? frågade han torrt.
Under slutet av matchen ställde dock nämnde Henriksson till en smärre skandal. Han vägrade att gå av planen när undertecknad ville byta ut honom.
­ Jag vill inte byta, sa han och struntade upproriskt i tränarens order.
Holmesten som skulle bytas in blev minst lika förvånad som undertecknad. Det är inte bra med divaskandaler så här bara några dagar före vårens sista match.
Vi får hoppas att övriga truppen inte har tagit skada av den stundtals hetska debatten kring den här incidenten.
Såsom representant för styrelsen kan jag meddela att vi ser allvarligt på det inträffade. Vi kommer att agera kraftfullt. Henriksson riskerar till och med att få en varning.
Om vi nu skall skriva något om själva spelet, så var det över efter tio minuter. Då hade Unell slagit tre fina inlägg som Burkards och Mattias Andreasson ­ två gånger ­ förvaltat i mål.
När högermittfältare och assistkung Marcus Nilsson inte var med kom alltså målpassen från vänster istället. Den vikarierande högeryttern gjorde istället något som inte Nilsson kunnat, mål.
När till och med Henriksson fick måla ­ på frispark ­ fattar ni hur dåliga Winno var. Först pappa och sedan målskytt ­ för fjärde gången på drygt 100 matcher. När man är inne i ett sådant stim som Henriksson är det kanske lätt att framgången stiger en till huvudet, och man tar till lite divalater. Kanske?
Skall vi fortsätta leda serien finns det nog dock inte så stort utrymme för framtida later. Redan på tisdag väntar Sparsör i vårens sista match. Tränat har vi gjort under våren, men A-lagsspelarna har inte haft så stor närvaro som man hade hoppats.
­ Vi leder den här serien på ren talang, analyserade Anders Burkards på vårens sista träning. Vi har ju inte tränat in något gemensamt, och tempot på träningarna är lågt. Men det konstiga är att vi trots allt har bra kondition.
Burkards har rätt. Vi har inga varianter vid fasta situationer, inget tempo på träningarn och inget bestämt försvarsspel. Allt blir som det blir, men det har ju fungerat fantastiskt braS
Mot Winno hade vi nya dräkter. Det gick tydligen att vinna matcher även i helt brun klädsel. Målchanssumpandet försvann dock inte med de vita shortsen.Sparsör - FC Kabel Åttio 2 - 3 ( 2 - 1 )
Målskyttar: 0-1 (18) Mikael Pfeil, 1-1 (29) Torbjörn Johansson,
2-1 (38, straff) Jonas Dahlin, 2-2 (57) Olle Rydsjö (Anders Burkards),
2-3 (89) Mikael Pfeil (Magnus Henriksson).
Varningar: Mikael Pfeil (första varningen).
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Mathias Carlén -
Backlinje: Henrik Malm, Magnus Henriksson, Magnus Johansson, Mattias Unell -
Mittfält: Marcus Nilsson,, Andreas Holmesten, Mikael Pfeil, Mattias Unell -
Anfall: Olle Rydsjö och Anders Burkards.
Avbytare: Daniel Ekwall (in 86) och Carl Nero (in 78).
Bäste spelare
Kabel: -
Sparsör: -
Kommentar:
Det var den matchen som alltid kommer. Det spelmässiga raset. Det totala raset. Men ett underbart skönt mål i slutminuterna gjorde att vi har med oss tre poängs serieledning till höstupptakten.
Redan före matchen fanns stora problem i Kabellaget. Det saknades bollvinnare på mittfältet. Magnus Andersson var avstängd, Bredin skadad, Marcus Malm hemma i Småland och undertecknad sjuk.
När vi vann för få bollar på innermittfältet blev följden att vårt tidigare så fina kantspel var som bortblåst. Mattias och Marcus sprang i tomme.
Och trots att Micke Pfeil gjorde 1­0 på en frispark var det Sparsör som hade det mesta, och det bästa. Hemmalaget fick en straff redan vid 0­0, men bollen smet utanför Mathias stolpar.
När Sparsör fick sin andra straff sprack dock vår nolla. Och en stund senare small det igen. Snabbe Jonas Dahlin gav hemmalaget ledningen. Innan sidbytet hann även Sparsör med ett stolpskott. Vårt spel var minst sagt blekt.
Matchbilden var i princip likadan i andra halvlek. Även om Sparsörs dominans inte var lika total. Och det var Kabel som gjorde målen. Först kunde Olle kvittera. Det var inget kanonmål, men minnesvärt för Olle. Det var nämligen hans första någonsin i division VI.
På slutet var matchen mycket avslagen, och dålig. Det var helt enkelt ett spel som fick den fåtaliga folkskaran på läktarna att gråta.
Sparsörs anfall blev lite tamare när Sparsörs Jonas Dahlin bröt fotleden i mitten av andra halvlek. Fast helt ofarliga blev de inte. Då var vi oftast betydligt mindre vassa.
­ Byt ut Anders Burkards. Då gör du Kabel en stor tjänst. Han springer bara runt och gnäller, sa en Kabelsupporter som inte var nöjd med spel och uppträdande.
Med en dryg minut kvar att spela inträffade det otroliga. Pfeil fick bollen på mittplanen, avancerade några meter innan han klippte till, och fick en riktig kanonträff. Bollen steg först, för att sedan sjunka blixtsnabbt och gå in just under ribban.
­ Nej, stönade Pfeils kompis Thomas. Så får Pfeil avgöra. Han är sämst på planen, men gör två målS Och det värsta av allt är att han inte kommer att förstå att han har varit dålig eftersom han gjorde målen.
Oavsett hur bra han var så räddade alltså Pfeil oss. För matchen slutade 3­2, och vi kunde kvittera ut tre nya inte allt för välförtjänta poäng.
Efter matchen så rannsakade vi oss själva rejält. Det enda vi var nöjda med var vinsten.
­ Så här dåligt har jag aldrig sett Kabel spela förr, sa Kyla som trots det dåliga spelet inte valde att byta in sig själv förän Malm stupade med några minuter kvar på matchklockan.
­ Oj, vad dåliga vi var idag, sa Burkards, som medgav att hans inte alltid var koncentrerad på rätt saker under matchen.
­ Det är så att man tycker synd om Sparsör. De dominerar i 90 minuter och förlorar ändå, sa Marcus Nilsson.
Nog om det. I tabellen går det inte se vilka poäng som erövrats genom flyt, och vilka som är mer spelmässigt berättigade. Därför leder vi fullt välförtjänt serien med tre poäng. Och snart börjar de andra lagen jakten på oss. Då är det dags för oss att ta på blåställen. Eller den här sommaren kanske snarare regnställen.

Men trots det myckna regnandet så skiner solen allt jämt på FC Kabel Åttio.
Höstsäsongen
FC Kabel Åttio - Töllsjö 4 - 2 ( 3 - 1 )
Målskyttar: 1-0 (12) Marcus Nilsson (Andreas Olsson), 1-1 (13) Anders Svensson,
2-1 (14) Lars Bredin (Magnus "Vinberg" Johansson), 3-1 (44) Självmål (Magnus Andersson),
3-2 (70) Marino Sansinvisi, 4-2 (80) Martin Arnell (Mattias Andreasson)
Kabels lag
Målvakt: Daniel Eriksson -
Backlinje: Mikael Pfeil, Andreas Olsson, Magnus Henriksson, Magnus Johansson -
Mittfält: Marcus Nilsson, Andreas Holmesten, Magnus Andersson, Martin Arnell -
Anfall: Lars Bredin och Olle Rydsjö.
Avbytare: Mattias Andreasson och Henrik Malm (båda in 45).
Bäste spelare
Kabel: Daniel Eriksson och Martin Arnell.
Töllsjö: Marino Sansinvisi
Kommentar:

Kvällen kunde ha startat bättre för Kabel. När tjugo minuter hade gått av samlingen hade vår störste målspottare under året, Anders Burkards, ännu inte dykt upp. Bredin ringde hem till Anders men inget svar. En stund in på uppvärmningen fick Malm äntligen tag på honom. Anders förklarade: - Jag har försökt få tag på Johan hela dagen.
Till historien hör att Anders på torsdagen anmälde till Malm att han varit krasslig under veckan och skulle höra av sig på fredagen om han kunde vara med. Han saknade dock nummer till Malm och försökte därför nå Johan som för tillfället är i Portugal och solar.
Trots att både Johan och Anders saknades för dagen så hade vi dock en bra laguppställning. Endast Marcus Malm var fortfarande på semester.
Kablarna startade matchen med att genast etablera ett visst tryck mot Töllsjö. Inga direkt vassa chanser men ett klart övertag i spelet. Det tog dock inte lång tid innan det gav utdelning. På en offensiv utflykt av Andreas lyckades densamme efter ett visst tråcklande utanför straffområdet i höjd med halvcirkeln, få fram bollen till Marcus som drev ner mot kortlinjen. Med något som såg ut som ett inlägg mot bortre stolpen lyckades han placera bollen i bortre burgaveln utom räckhåll för Töllsjös målvakt.
Töllsjös replik lät dock inte vänta på sig. I anfallet direkt efter avspark fick Anders Svensson bollen i ett friläge. Jagad av kabelspelare sköt han strax vid sidan om Danne som gjorde en utmärkt benparad. Oturligt nog gick returen rakt ut till samme spelare som med en halvträff på benskyddet kunde forcera bollen in i målet.
Skam den som ger sig. Nu var det Kablarnas tur att replikera. I nästföljande anfall skapades en högerhörna som vänsterfotade Vinberg tog hand om. En bra hörna och ett bra häng i luften av Bredin senare så låg bollen åter i Töllsjös mål. Bredins panna mötte upp bollen perfekt vid bortre stolpen och tack vare passivt agerande av Töllsjös målvakt så kunde Bredin obevakade nicka bollen i mål ovanför en försvarande Töllsjöspelare på mållinjen.
Nu följde en period av spel som inte innehöll några farligare chanser. Mycket av spelet var förlagt på högerkanten där Pfeil fick kämpa för att freda sitt revir. I 44:e minuten fick Magnus Andersson bollen ute på vänsterkanten. Han drev den framåt några meter innan han tog sikte på Olle Rydsjö med ett inlägg. Bollen fick dock en för låg bana och bollen tog istället på en försvarares ben och gick därefter in i Töllsjös mål förbi en ställd målvakt. Kabel kunde gå i halvtidsvila med en tvåmålsledning.
Andra halvlek präglades av mer kämpande än skönspel. Töllsjö etablerade ett tryck mot oss och vi fick inrikta oss på att kontra. Duktige Marino Sansinvisi i Töllsjö var dock den förste att göra mål i andra halvlek med ett hårt skott längs marken vid Dannes högra stolprot. Danne var chanslös efter tveksam agerande av försvarande kablar.
Vi kämpade dock på och kunde punktera matchen tio minuter innan slutet när debutanten Martin Arnell fick göra mål efter framspelning av Mattias Andreasson. Ett välriktat skott vid bortre stolproten och Töllsjö var ordentligt nere i skorna.

Summering: Anders, Johan och Marcus saknades inte nämnvärt i dagens kabeltrupp. Ett stabilt besked. Martin Arnell kan bli det tillskott vi behöver om vi ska kunna vinna serien. Marcus Nilsson gjorde mål istället för att spela fram, killen har dolda talanger. Nästa vecka bär det av till Björkängsvallen för att möta Bergdalen som efter 1-1 mot Hedared igår ännu en gång ligger efter serietvåan FC Kabel Åttio. Även Hedared fick ge vika efter Kabels drömresultat - 1-1 - i Hedareds match mot Bergdalen. Bergdalen fortsätter att släppa in få mål men också med att ha svårt för att vinna vilket talar för oss på fredag kl. 18.30.

Bergdalens IK - FC Kabel Åttio 7 - 0 ( 3 - 0 )
Målskyttar:
Varningar: Magnus Andersson.
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Pär Cederlund -
Backlinje: Mikael Pfeil, Andreas Olsson, Magnus Henriksson, Magnus Johansson -
Mittfält: Marcus Nilsson, Marcus Malm, Magnus Andersson, Henrik Malm -
Anfall: Lars Bredin och Martin Arnell.
Avbytare: Anders Burkards och Olle Rydsjö.
Bäste spelare
Kabel: Jämnt lag.
Bergdalen: Mattias Grönberg
Kommentar:

På uppvärmning kändes det att det var ett laddat FC Kabel Åttio som hade kommit till Björkängsvallen för ett toppmöte i division 6.
När matchen hade varit igång i 15 minuter var det ett Kabellag som gick på knäna. Ingen riktig vilja eller möjlighet verkade finnas att hänga med i Bergdalens höga tempo. Hemmalaget visade upp ett tempofyllt väggspel med mittfältare som fyllde på bakifrån i anfallsspelet på ett föredömligt sätt. Precis som tidigare under säsongen var Bergdalens försvar bra. Kablarna hade inte ett skott på mål under hela matchen.
De annars så farliga kontringarna var utan det där lilla extra och blev resultatlösa. Första kvarten av den andra halvleken var dock ett litet plus i kabelkanten. Vi stod upp bra och Bergdalen fick för första gången under matchen svårt att spela sitt eget spel.
Lite oturligt var det Bergdalen som fick utdelning på en kontring och det knäckte oss i Kabel och resten av matchen var närmast en defilering av Bergdalen.
När jag (Malm) räddade ett friläge men samtidigt orsakade en straff i de sista minuterna var de flesta kablarna redan hemma i soffan med en kall öl i handen. Åtminstone i tankarna...
Oturligt nog fick Magnus Andersson ett gult kort och är därmed avstängd i nästa match. Kortet fick han efter att han dansat vals med ett grepp om en Bergdalenspelares högerben. Onödiga varningar verkar vara Magnus melodi i år. Det vinner man inga matcher på...

IF Knallen - FC Kabel Åttio 6 - 3 ( 3 - 2 )
Målskyttar:
1–0 Jonas Andersson, 1–1 Anders Burkards (Marcus Nilsson), 2–1 Markko Heinonen, 3–1 Jonas
Andersson, 3–2 Lars Bredin (Marcus Nilsson), 4–2 Fredrik Nyberg, 4–3 Anders Burkards (Marcus Nilsson) 5–3
Fredrik Nyberg, 6–3 Mikael Olausson, straff
Varningar: Anders Burkards.
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Mathias Carlén -
Backlinje: Carl Nero, Henrik Malm, Andreas Olsson, Magnus Johansson -
Mittfält: Marcus Nilsson, Marcus Malm, Magnus Andersson, Olle Rydsjö -
Anfall: Lars Bredin och Anders Burkards.
Avbytare: Mattias "Gotland" Johansson och Freddy Zielinski.
Bäste spelare
Kabel: Lars Bredin
Knallen: -
Kommentar:

Knallen består av gamla och temposvaga spelare. Kabel av yngre och bättre tränade dito. Det borde alltså bli Kabelseger i varje möte lagen emellan. Nu är det bara det att knallarna också är bollsäkra och extremt effektiva. Det sista kan man inte säga om kablarna. För trots att hela andra halvlek var spel mot ett mål – Knallens – så blev det här en seger för rutinen. Kablarna missade målchanser på löpande band, och såg till att falla ytterligare ett par snäpp i tabellen.
När ingen kvittering kom kunde istället Knallen med två mål sista fem minuterna skapa en segermarginal som skulle få en analytiker som inte sett matchen att tro att Knallen var det klart bättre laget. Och de var de ju också. Fast bara på att göra mål… Naturligtvis fick Knallen straff i slutsekunderna. Tolv straffar i baken på 15 matcher kan ju inte vara någon tillfällighet. Det brister helt enkelt vad gäller rutinen och omdömet i eget straffområde. Hur vi skall hyvla bort den ojämnheten blir en klurig fråga för undertecknad.
Var det inte avgjort innan så är det klart nu. Anders Burkards kommer att vinna Sniken-Kabelligan och Marcus Nilsson går mot en ohotad seger i assistligan. Med tre matcher kvar börjar det se riktigt illa ut i tabellen. Vi är nu nere på undre halvan. Skall vi nå målet att sluta i tabelltoppen krävs nog nio poäng i seriens slutskede.

FC Kabel Åttio – Rinia 2 – 5 ( 1 – 2 )
Målskyttar:
1–0 (16) Olle Rydsjö (Lars Bredin), 1–1 (29) Selim Hasani, straff, 1–2 (45) Arben Osmani
2–2 (63) Johan Rydén (Carl Nero), 2–3 (74) Gazmend Vranjeri,
2–4 (81) Selim Hasani, 2–5 (89) Arben Osmani
Varningar: Marcus Malm – avstängd nästa match – och Lars Bredin.
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Mikael Pfeil -
Backlinje: Carl Nero, Marcus Malm, Andreas Olsson, Magnus Johansson -
Mittfält: Mattias Andreasson, Lars Bredin, Anders Burkards, Magnus Andersson, Olle Rydsjö -
Anfall: Johan Rydén
Avbytare: Freddy Zielinski (in 30) och Mathias Carlén (skadad på uppvärmningen).
Bäste spelare
Kabel: -
Rinia: -
Kommentar:

Inte nog med att det blev fjärde raka förlusten. Vi fick årets 13:e straff i baken. Och bra var vi inte. Eller rättare sagt, vi var hyfsade ett tag, och förde spelet under i princip hela första halvlek. I varje fall fram till kvitteringsmålet. Vi tappade nämligen greppet allt eftersom. Trots att vi spelade med tre centrala mittfältare var orken på mitten inte vad den borde varit. Den ensamme forwarden var inte heller topptränad. Och trots att vi började bra så började inte matchen bra. Redan på uppvärmningen gick nämligen målvakt Carlén sönder. Ryggen höll inte, och avbytare Pfeil fick dra på sig målvaktströjan. Pfeil skötte sig för övrigt med den äran. Att Rinia skulle få straff var det inga höga odds på, även om dagens elvametare placerades under rubriken billig. Till och med domaren Arne P tyckte i efterhand att han hade varit lite väl snäll mot bosnierna när han blåste straff. Men i och med det domslutet slapp han att visa ut halva Rinialaget, något som flera domare tidigare under hösten tvingats till. Men Arne P:s vänlighet var inget mot den som vi senare i matchen skulle visa upp. Vi slutade nämligen både att springa och att spela efter kvitteringen. Rinia var långt ifrån vältränade, och en period av matchen bytte de in sin gående och 43-årige tränare, Faik Kelmendi.
– För f--n. Vi gav ju upp redan när Rinia gjorde 1–1, utbrast en besviken kabel efter matchen. Repliken kom blixtsnabbt från Andreas Olsson:
– Nej, vi gav upp redan när Bergdalen gjorde 3–0.
I Andreas uttalande ligger stor sanning. Hade vi haft chans på en kvalmatch under seriens sista omgångar hade nog matcherna sett annorlunda ut. Någon hade kanske orkat eller velat springa… På första halvleks sista spark tog Rinia ledningen, och trots att vi kvitterade en bit in i andra halvlek sprang de bruna omkring med hängande huvuden och tunga ben under resten av matchen. Att Rinia till slut vann med 5–2 var absolut siffror i överkant, men att de vann var trots allt rättvist. För FC Kabel gäller det nu att ladda om och piska Winno kommande helg. Nu kan vi nämligen inte sjunka djupare i tabellen. Sjunde plats är ingen höjdare direkt.

SK Winno – FC Kabel Åttio 4 - 3 ( 3 - 1 )
Målskyttar:
1–0 Niklas Johansson, 1–1 Lars Bredin (Henrik Malm), 2–1 Daniel Olofsson, 3–1 Tomas Svan,
4–1 Daniel Olofsson, 4–2 Marcus Nilsson (Johan Rydén), 4–3 Lars Bredin
Varningar: Marcus Malm, Magnus Andersson och Carl Nero.
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Henrik Samuelsson (debut) -
Backlinje: Carl Nero, Marcus Malm, Henrik Malm, Magnus Johansson -
Mittfält: Marcus Nilsson, Magnus Andersson, Olle Rydsjö, Tommy Larsson -
Anfall: Lars Bredin och Johan Rydén
Avbytare: Mattias "Gotland" Johansson
Bäste spelare
Kabel: -
Winno: -
Kommentar:

Vi kunde tydligen sjunka lägre. För efter förlusten mot Winno är vi nere på absoluta botten. Tänk att det skulle krävas en förlust mot ett av Sveriges sämsta lag för att FC Kabel Åttio skulle nämnas vid tre tillfällen i Sveriges Radio under samma kväll… Orsaken till förlusten stavas dåligt spel och Henrik Samuelsson. Kvällen innan avspark hade undertecknad sällsynt svårt att få ihop elva man. Och att hitta en målvakt var näst intill omöjligt. Någon nämnde Samuelsson, som med viss framgång hade stått i B-laget vid ett tillfälle. Det skulle visa sig att vi fick tag i Henrik ett par whiskey för sent. Hans insiktsfulla och varnande ord om att han gärna ställde upp, men att det var oss – inte honom – det skulle bli synd om skämtade vi fort bort.
Efter hårt arbete ända fram till avspark lyckades undertecknad till slut få ihop tolv man. Bland spelarna fanns Marcus Malm – som egentligen var avstängd, Tommy Larsson – som är en garanti för förlust, och Gotland – som förutom att han var skadad dessutom fick kasta ut en nattgäst som han gärna hade gått ytterligare någon rond med/mot. När vi hade samlats på gräset vid Götavallen var stämningen uppsluppen. Magnus Andersson hälsade mål-Henrik välkommen med en obligatorisk applåd. Dessutom bjöd Magnus på följande kommentar när han hörde att Henrik var korpmålis:
– Spelar du med i Norrby Trä, eller?
När matchen kom igång hade vi nog alla hellre sett att vi varit med i Norrby Träs korplag. Fast de små tendenser till spel som fanns stod vi för. Winno var helt enkelt för dåligt, och skapade bara en målchans i första halvlek. Ett smärre missförstånd i våra bakre regioner ledde till att Niklas Johansson kunde springa igenom och ge de gröna ledningen på den chansen. Bredin kvitterade i efterdyningarna till en inläggsfrispark. Efter målet inträffade det som avgjorde matchen när Winnos lagkapten skällde ut sin målvakt. – Vad f--n gör du? frågade kaptenen.
– Såg du inte att jag släppte in ett mål, svarade den något överviktige målisen.
– Du kan väl åtminstone röra på dig, sa kaptenen.
– Jo. Det kan – och skall – jag göra, svarade målisen, kastade handskarna och gick helt sonika av planen.
Efter ett fem minuter långt uppehåll kom matchen igång. Och Winno hade fått en ny och tyvärr mycket bättre målvakt. Han såg till att vi inte fick in någon av våra alla halvchanser under resten av första halvlek. Winno skapade inga fler chanser. Men gjorde ändå två mål. Det första föll när korp-Henrik istället för att springa ut och plocka upp en förlupna boll med händerna valde att glida så illa tajmat på sidan att han knäade ut bollen till en fri och förvånad Winnoforward. Den förvånade Winnospelaren kunde lätt rulla bollen i tomt mål. Det andra kom efter att korp-Henrik såpat in handskarna så framgångsrikt att han lyckades tappa tvålen – förlåt, bollen – vid ett löst 30-metersskott. I halvtid knöt vi nävarna, och efter paus var det bara spel på Winnos planhalva, och sakta men säkert malde vi sönder sopalaget. Winno skapade inte en enda målchans under de sista 45 minuterna. Men de gjorde halvlekens första mål. Det när mål-Henrik feltajmade en slängning. Eftersom han slängde sig lite för sent så smet den löst rullande rensningen in under hans höft – mellan fötter och armar. Hade man varit opartisk åskådare hade man skrattat. De flesta spelarma i FC Kabel Åttio hade dock långt till skratt. På slutet knappade vi in målmässigt, och vid 4–3 satte Winnos spelare igång att bråka igen. Det efter att lagkaptenen sagt något på vad som skulle kunna vara bosniska.
– Prata så att vi alla förstår dig, skrek en irriterad och sannolikt svensk lagkamrat.
– Jag pratar väl inte med dig, va, replikerade kaptenen.
– Men vi är väl med i laget allihop, eller? frågade den irriterade lagkamraten.
Kablarna gnällde inte. Men vi förlorade, och ordnade så att Winno tog sin första seger sedan våren 1998. Bittert. – Vi hade en dålig målvakt, sa Bredin. Men vi skulle ha vunnit ändå. Det är för dåligt att bara göra tre mål på ett så otroligt dåligt lag som Winno.

FC Kabel Åttio - Sparsörs AIK 8 - 1 ( 4 - 0 )
Målskyttar:
1–0 (16) Olle Rydsjö (Johan Rydén), 2–0 (23) Tommy Larsson (Anders Burkards), 3–0 (41) Olle Rydsjö
(Anders Burkards), 4–0 (44) Johan Rydén (Henrik Malm), 5–0 (49) Lars Bredin
(Anders Burkards), 5–1 (62) , 6–1 (78) Olle Rydsjö (Anders Burkards), 7–1 (85) Anders Burkards
(Tommy Larsson), 8–1 (87) Johan Rydén (Olle Rydsjö)
Varningar: Henrik Malm – skulle varit avstängd en eventuell nästa match – och Lars Bredin
Utvisningar: -
Kabels lag
Målvakt: Mikael Pfeil -
Backlinje: Carl Nero, Henrik Malm, Andreas Olsson, Magnus Johansson -
Mittfält: Mattias Andreasson, Lars Bredin, Magnus Andersson, Olle Rydsjö -
Anfall: Anders Burkards, Johan Rydén
Avbytare: Andreas Holmesten (in 5) och Tommy Larsson (in 25).
Bäste spelare
Kabel: -
Sparsör: -
Kommentar:

Så fick en vidrig höst en trevlig avslutning. Och Tommy Larsson fick vinna en Kabelmatch. Dagen började dåligt eftersom Bengas Boys föll i OS-finalen mot Ryssland. Men när Kabelmatchen kom igång var inget dåligt. Det här var nämligen vår match från början. För att höja tempot på innermittfältet körde Magnus A, Bredin och Holmesten rekordtäta byten. Ingen av dem spelade längre än en kvart i sträck någon gång. På så sätt sprang vi sönder Sparsör i första halvlek. Olle hade en stor dag och gjorde tre mål. Han inledde målandet efter en dryg kvart. Ett efter ett trillade sedan målen in före paus. Och när Bredin körde slalom genom Sparsörs lag i början av andra halvlek var det avgjort.
- Jag bara sprang. Och när de inte gick på så det var bara att fortsätta, sa en förvånad Bredin. Plötsligt var jag helt fri med målvakten.
Efter 5–0-målet förde Sparsör spelet under 20 minuter. Närmare än en reducering, några ramträffar och ett stort bollinnehav kom de dock inte. Målman Pfeil hade ganska god kontroll på det som hände kring hans kasse. På slutet gick luften totalt ur Sparsör. Olle fick göra sitt tredje mål, och dagens assistkung Burkards fick kröna en osjälvisk insats – fyra assist – med att göra en pyts. Årets sista mål lobbade Johan in över en något vilsen Sparsörsmålvakt. Efteråt var alla nöjda. Trots att vi slutade på sjunde plats i tabellen visade vi i säsongens sista match att vi kan göra mål. Gladast av alla var Tommy Larsson som för första gången fick vara med och vinna i FC Kabel Åttio. Dessutom fick han göra sitt första A-lagsmål och ett assist.© Henrik Malm och Johan Rydén 2000-2003