FC Kabel Åttio - Sparsörs AIK 1-3 (0-2)
Ryda, 24 maj kl. 19:00

Målskyttar: 0-1 (11) Jonathan Lindgren
Målskyttar: 0-2 (45+1) Fredrik Molin
Målskyttar: 0-3 (61) Martin Ekdahl
1-3 (69) Henrik Ådahl (straff)
Kabels lag: Viktor Svenkvist -
Henrik Ådahl, Kalle Åkerström, Henrik Malm, Mikael Bäck -
Marcus Nilsson, Mikael Johansson, Johan Rydén, Niklas Johansson -
Gustav Risinger och Magnus Henriksson.
Avbytare: Edvard Antonsson, Joakim Pantzar,
Peder Hallberg och Mikael Martinsson.
Bäste Kabel: Gustav Risinger och Marcus Nilsson
Varning: Mikael Bäck, Micke Martinsson
Utvisning: -
Publik: Ca 30 personerKommentar
Det bruna segertåget har stannat. Efter nio raka matcher utan förlust blev det just en sådan. Vi föll mot ett lite mer taggat - och klart vassare - lag. Det var inte mycket att säga om.
Matchen var flyttad från måndagen för att Sparsör - och även vi - skulle få chansen att se Elfsborg-Hammarby. Det innebar att en spelsugen Zamora inte kunde vara med, och Ville fick chansen att sätta klubbrekord med tre raka hållna nollor. Så blev det inte.
Vi var inte med från början den här dagen. Sparsör dominerade under den första kvarten, de gjorde det för att de var hetare och hade större vilja än vi. Ledningsmålet kom därför inte oväntat efter tio minuters spel. Ett lågt skott från straffområdeslinjen smet in vid Villes vänsterstolpe.
- Jag var ganska seg där, sa Ville.
Alla kablar var sega så långt i matchen. Men vi jobbade oss in i det och skapade flera bra kvitteringschanser. Men när ex-allsvenske Fredrik Mohlin plötsligt hoppade in i matchen i 38:e minuten vände det igen. Först fick Sparsör straff efter en kommunikationsmiss mellan Malm och Ville. För övrigt var bollen över kortlinjen innan förseelsen skedde, vilket borde inneburit att det inte skulle ha blåsts för straff.
Nu gjorde det inget då Ville snyggt räddade elvametarn. Fyra minuter senare tvingades vår målman dock kapitulera för ett kanonskott från Mohlin.
Den första kvarten i andra halvlek spelade vi sedan mycket bra, och skapade flera lägen. Sedan tappade Bäck bollen och Mohlin gjorde 3-0. Där dog vi i den här matchen. Att Ådahl reducerade på straff var av med kosmetisk art. Vi hade tappat fokus på spelet och gnällde mest på domaren, eller försökte sätta snygga tacklingar på Mohlin med fler.
Malm körde för övrigt över nämnd ex-elfsborgare en gång på slutet. Med Molle liggande på backen klev Bäck fram och sa:
- Där skall du ligga din jävla före-detting.
Molle tittade upp och frågade försynt:
- Och var har du spelat då?
Bäck har spelat i Kronängs P10, Mariedals pojklag och faktiskt även en B-lagsmatch för Norrmalm. Det du, Mohlin!
Även om vi tappade fokus och gnällde på den stackars domaren Mile Dilas, var Sparsör ännu värre. Deras tränare Stefan Sandqvist försökte sätta Boråsrekord i mest anmärkningar på domslut, det är för övrigt ett svårslagen notering som Bergdalens Håkan Melin innehar.
Sandqvist hade dock rekordet inom räckhåll när domare Dilas demonstrerade sin irritation över allt tjat genom att hänvisa Sparsörstränaren till sitt eget tekniska område. Sandqvist fattade inte att hans gnäll var betydligt mer patetsikt än Dilas domarinsats och ropade strax efteråt:
- Får jag stå här?
Även om Dilas inte är en blivande elitdomare var det synd om honom, eftersom det inte är någon lek att försöka hålla ordning på två riktiga gnällgäng.
- Det var svårdömt i dag, sa Dilas efteråt.
FC Kabel Åttio ber om ursäkt för att vi försvårade dömandet. Inte minst för att vi själva förlorade på det. Vi borde ha jagat kvittering i stället för att gnälla. Nu blev det årets första förlust. Även om vi hade betydligt fler klara målchanser än Sparsör - som räddades av sin duktige målvakt Niclas Persgården - kändes förlusten logisk.
Vi var inte lika skärpta defensivt som tidigare, och gästerna hade ett genomtänkt anfallsspel där de vågade spela på felvänd, medan vi slog många chansbollar i djupled.
Noterbart var att det här var första matchen för året då vi hade kioskverksamhet på Ryda. Henric "Shilton" Samuelsson skötte försäljningen, som gick så där. Bordet lät han dock stå kvar vid A-planen efteråt. Det fick Johan bära in tre dagar senare.
Förutom att kränga kaffe skrev Shilton minnesanteckningar över matchens viktigare händelser. De såg ut så här:
7:e minuten: Niklas går in i planen och tar skott, fint framspelad av Johan.
9: Farligt skott från Sparsörs nummer 10 (?) från höger, som Viktor styr bort.
10: Fint inlägg från Marcus som målvakten tyvärr plockar.
11: 0-1. Sparsörs nummer 6, skjuter ett skott som passerar backlinjen och Ville.
18: Marcus kommer in från vänster och skjuter ett tungt skott som tar i ribban. Det blir en hög retur som Gurra nickar mot tomt mål. Målvakten hinner dock tillbaka och gör en tv-räddning till hörna.
30: Henriksson slår en inläggsfrispark från höger som precis passerar tre-fyra framrusande kablar, och går en halvmeter utanför. Framför allt Ådahl är riktigt nära att styra in bollen.
35: Friläge för Gurra. Målvakten halvräddar och lämnar retur. Gurra snubblar till och får ingen kontroll på bollen, utan målvakten hinner tillbaka.
42: Straff för Sparsör sedan Malm slagit en missriktad bakåtpassning till Ville, som tacklar ner en Sparsörsanfallare. Bollen var dock över kortlinjen vid kroppskontakten. Ville gör dock en kanonräddning på straffen.
45+1: 0-2. Mohlin får en passning i djupled, rycker ifrån Kalle och smäller otagbart in bollen vid Villes vänsterstolpe.
45+2: Bamse köper kaffe och kaka...
46: Sparsörs nummer 2 får sin andra varning efter att ha sparkat bort bollen. Den första fick han för snack. Rutinerat... 55: Gurra blir frispelad. Skottet passerar målvakten, men rensas bort just innan mållinjen.
56: Gurra nickar Martinssons hörna klockrent i ribban.
56: Gurra nytt läge efter hörna. Sparsör rensar i panik vid egen mållinje.
59: Gurra ny chans vid första stolpen, efter ett fint högeranfall. Bollen blockeras dock av back på mållinjen.
61: 0-3. Bäck tappar bollen i vänsterbacksläge. Inspel, och Mohlin får helt tom kasse. Ytterst oförtjänt.
66: Micke J får öppet läge från sju-åtta meter efter nytt fint högeranfall, men skjuter utanför med vänstern.
69: 1-3 Ådahl sätter säkert en straff.
78: Bäck får gult kort.
82: Martinsson får gult kort.
83: Martinsson nickar utanför på Mackans vänsterinlägg.
84: Martinsson drar till direkt efter lång utspark - utanför.
89: Edvard blir frispelad av Johan. Går på kraft, och skjuter ett par meter utanför.
90: Matchen slut. Vi får ladda om till nästa match.