FC Kabel Åttio - Hedareds BK 4-3 (1-1)
Ryda, 9 september kl. 18:00

Målskyttar: 0-1 (4) Jörgen Svensson
1-1 (35) Mattias Johansson (Johan Rydén)
1-2 (47) Hyssni Arifaj
2-2 (54) Gustav Risinger (Johan Rydén)
3-2 (68) Gustav Risinger (Johan Rydén)
4-2 (72) Mikael Aronsson (Gustav Risinger)
4-3 (86) Tony Bourgougne
Kabels lag: Stefan Persson -
Joan Ivarsson, Kalle Åkerström, Henrik Malm, Henrik Ådahl -
Marcus Nilsson, Mikael Johansson, Peder Hallberg, Niklas Johansson -
Mikael Aronsson och Gustav Risinger.
Avbytare: Johan Rydén, Olle Rydsjö, Mikael
Martinsson och Mikael Aronsson.
Bäste Kabel: Stefan Persson
Varning: Henrik Malm och Gustav Risinger
Utvisning: -
Publik: Ca 20 personerKommentar
En härlig kämpaseger och en fasansfull domarinsats. Det är det man i första hand minns från den meriterande 4-3-viktorian på Rydas A-plan.
Skador och sjukdomar tunnade ut truppen den här fredagen. Borta var till exempel starka kort som Eriksson, Larsson och Fagrell. Det hade för övrigt under veckan märkts att hösten var på väg. Träningsnärvaron bland de A-lagsaktuella hade nämligen inte varit godkänd.
Vi mönstrade trots allt ett stabilt gäng, och hade gott hopp om att skapa kontakt med våra motståndare i kampen om att sluta på tredje plats i serien.
Då vi hade blivit av med två Aston Villabollar på senaste B-lagsmatchen hade Johan köpt in tre nya matchbollar dagen till ära. Med de Umbrobollarna har vi fortfarande inte tappat poäng...
Dagens stora samtalsämne blev domaren, Alija Slijepcevic. Redan innan matchen visade han sig vara god vän med Hedaredslägret då han satte sig och pratade med deras icke ombytta truppspelare.
Vid slantsinglingen sa han följande till lagens båda lagkaptener:
- Ni får ställa frågor, men det är inte säkert att jag svarar.
Slijepcevic visade tidigt i matchen i vilket lag han hade sina sympatier. Ett skräckexempel var när han blåste av en Kabelkontring på högerkanten eftersom bollen skulle ha varit över långlinjen. Det domslutet tydde på extremt god syn då domaren från mittcirkeln såg något som ingen längs aktuell linje lyckades uppfatta...
I den situationen fick Johan ett verbalt utbrott. Malm fick höja rösten mot vår ordförande. Och vid Johans första byte var det Shilton som fick ryta till. Det var för övrigt precis efter att Malm hade fått gult kort för att han inte såg nöjd ut med ett vansinnesdomslut.
- Inga sådana gester när jag dömer, sa domaren.
Det krävdes riktigt fula saker för att vi skulle få några frisparkar med oss. Samtidigt fick Hedared ett antal helt gratis på vår planhalva. Det var illavarslande. Fysiska Hedared - där Micke Olofsson med fler har riktigt bra huvudspel - brukar nämligen vara vasst på fasta situationer.
Det var också just på en inläggsfrispark redan i fjärde minuten som gästerna tog ledningen.
Målet var lite av en gåva. Inledningsvis agerade vi nämligen naivt i försvarsspelet över hela planen. Den vanliga kylan och disciplinen var som bortblåst. Tvärtom gick vi bort oss och öppnade ytor för Hedared.
På aktuell inläggsfrispark rusade flera Kabelförsvarare upp i rygg på en motståndare. Ingen tog djup. Bollen skarvades ner bakom våra backar - där Jörgen Svensson blev helt naken med Zamora.
Samme Svensson var sedan nära att göra 2-0 efter en dryg kvart, när återigen backlinjen glömde djupet. Zamora gjorde dock en svettig räddning.
Halvvägs in i halvleken hade vi hittat mer rätt i positionsspelet. Positivt var att vi hade tålamod offensivt, och spelade runt bollen bra i backlinjen. Eftersom Hedared flyttade över sitt lag extremt mycket åt bollsida fanns det stora vinster att göra genom att transportera boll från sida till sida. Dels genom att öppna ytor, dels genom att trötta ut våra motståndare.
Spelvändningarna gav oss inledningsvis inte mycket utdelning i målchanser. Fram till kvitteringen var Gotlands fina nick på Niklas inlägg vår bästa möjlighet. Den bollen passerade bara någon decimeter utanför Hedareds mål.
Kombinationen spelvändning och Gotland skulle dock bära frukt. I 36:e minuten fick Johan en passning från högerkanten. Han avancerade ett tiotal meter centralt på mittfältet, och såg att Gotland löpt in i luckan mellan Hedareds höger- och ena mittback.
Passningen var bra, det var däremot inte Gotlands förstatouch. Vår återvändande öbo fick bollen lite långt ifrån sig och tvingades att kasta sig fram för att få till ett skott. Resultatet blev dock alldeles utmärkt. Bollen smet in vid första stolpen - det var kvitterat.
Sett till chanser var det inte rättvist så långt. Målet fick dock fart på vårt spel. Innan signalen för pausvila ljöd borde vi även ha fått en straff.
Både Hedareds målvakt och libero tvekade nämligen på en långboll. Gurra tvekade inte, utan rusade in mellan de båda, och var först på bollen. Han lyfte den snyggt över målvakten, som sprang rakt på vår allra mest snikne spelare. Straffen var solklar, och då Gurra hade haft öppet mål om han hade fått fortsätta, skulle det även varit målchansutvisning.
Domare Alija blåste också av. Han gick dock fram till en förvånad Gurra och visade det gula kortet. Spelet sattes en stund senare i gång genom nedsläpp - ett mycket udda val.
Det blev dock några minuters uppehåll, Hedareds keeper fick nämligen en rejäl smäll över axeln när han vräkte sig fram och fällde Gurra.
I halvtid satte sig domare Alija återigen och pratade med Hedareds icke ombytta truppspelare. Vi gick igenom hur vi skulle utnyttja gästernas extrema överflyttningar, och det betonades att vi inte fick chansa i försvarsspelet. Dessutom gick vi över till 4-3-3.
Trots det blev det återigen en mardrömsstart. På ett inkast efter en dryg minut tilläts en Hedaredsanfallare vända upp inne i vårt straffområde och stänka in ledningsmålet. Den här gången repade vi oss dock snabbare.
Kvitteringen var läcker. Ett tröttkört Hedared lämnade stora ytor på mittfältet. Där spelade Peder loss Johan, som befann sig i ett vänsterläge. Vår ordförande lyfte blicken och såg Gurra till höger i straffområdet. Sedan kom lyftningen. Den hade millimeterprecision, svävade precis över Hedareds backar och hamnade på Gurras högerfot. Vår målkung kunde enkelt styra in bollen bredvid den utrusande målvakten.
Efter målet gav den senare upp - och åkte till lasarettet. Smärtan från straffsituationen i första halvlek var för svår. En utespelare fick dra på sig Hedareds målvaktströja istället.
I halvlekens mittskede kom vårt segerryck. Återigen var det Johan som låg bakom. Först kom han runt till vänster. Det låga inspelet passerade Bullen, som hade löpt mot första stolpen, men kom perfekt till Gurra på bortre. Vi hade ledningen, och Johan hade tre assist. Några minuter senare kunde det blivit ett fjärde.
Johans djupledsboll friställde nämligen Gurra helt. På väg in i straffområdet snubblade dock 2005 års snikne kabel till och tvingades stanna upp. Bollen gick vidare till Bullen, som fick chansen att sätta sitt fjärde mål för året. Han fick dock hjälp av utespelaren i målet, som kastade sig med fötterna först.
Det var en dryg kvart kvar, och vi hade kopplat greppet.
Vi gick tillbaka till 4-4-2 för att spela av matchen. Det såg bra ut fram till 86:e minuten. Det Hedared skapade tog Zamora, och själva hade vi haft ett par riktigt bra lägen. Bland annat strök Micke Johanssons lobb förbi bortre krysset. Vi kändes som det fysiskt starkaste laget. Bland annat vann Gotland nickdueller mot annars så skicklige Micke Olofsson.
Med fyra minuter kvar reducerade dock Tony Bourgogne på ett skott som inte såg helt otagbart ut. Efter det tappade vi den defensiva kontrollen.
Och domare Slijepcevic glömde plötsligt vilket lag han höll på. Efter 86 minuters konstant gynnande av Hedared dömde han under slutminuterna i vår fördel i avgörande situationer. Det fanns nämligen två lägen där han kunde blåst straff för gästerna, utan att det hade gått att protestera speciellt mycket.
Först var det Malm som hade lite oflyt när bollen, som skulle ha stoppats med bröstet även träffade armen. Sedan var det Lien som agerade naivt i straffområdets utkant. Han satsade rejält mot Hedareds Claes Nordström - och fällde den senare. Eller gjorde han det?
Uppfattningarna efteråt gick i högsta grad isär.
Domare Slijepcevic varnade Nordström för filmning.
- Jag halkade, ursäktade sig Hedaredspelaren.
- Jag träffade honom. Jag var säker på att domaren skulle blåsa straff, sa Lien
Det blev ingen straff, och vi tog vår andra seger mot Hedared det här året. Därmed försvann gästernas chans att nå en kvalplats mot femman. Vår möjlighet att nå tredjeplatsen i serien lever däremot. Vi ligger fyra på samma poäng som femman Sparsör, och med bara två pinnar upp till Hedared. De lagen möts för övrigt i en av de sista tre omgångarna.
Det känns för övrigt avgjort både i sniken- och assistligan. Gurra har sju mål ner till tvåan Ådahl och Johan har ett försprång på fem målpass.