Mariedals U-lag - FC Kabel Åttio 5-1 (4-0)
Borås Arena 4 mars kl. 17:50

Målskyttar: 0-1 (1)
0-2 (3)
0-3 (16)
0-4 (32)
1-4 (79) Marcus Edwijn (Peter Bäckstrand),
   
Kabels lag: Stefan Persson
-------------------------
Marcus Nilsson
Kalle Åkerström
Henrik Malm
Freddy Zielinski
-------------------------
Mikael Martinsson
Mattias Borgström (debut)
Andreas Larsson,
Peter Bäckstrand (debut)
-------------------------
Niklas Jansson (debut)
Gustav Risinger
-------------------------
Avbytare: Erik Stolt
Peder Hallberg
Johan Rydén
Marcus Edwijn (debut)
-------------------------
Bäste Kabel: Peder Hallberg
Varning: -
Utvisning: -Kommentar
2005 avslutades med ett par kanonmatcher, 2006 inleddes med en riktig stjärnsmäll. Det var 0-1 efter drygt 10 sekunder, 0-2 efter knappt tre minuter och 0-4 i halvtid. Det finns med andra ord en del att jobba med...
Fågelinfluensan och galna kosjukan hade tagit ett grepp om Sverige. Flera kablar låg också däckade - lyckligtvis till följd av andra åkommor - lagom till årets första träningsmatch. Laget togs i första hand ut bland de som hade betalat spelaravgiften. Då vi inte fick ihop 15 skuldfria spelare valde vi att fylla på med dem som tränat flest gånger av övriga.
Vi gick trots allt in till matchen med gott självförtroende. Vid ett spelarmöte någon vecka tidigare var vi eniga om att serieseger var enda rimliga målsättningen för året. Den som såg vår första kvart mot Mariedal J måste nog undra lite över det förnuftiga med den målsättningen.
2005 inledde vi arbetet med att lära oss att spela zonspel. Då inriktade vi oss på ett lågt försvar. Till årets säsong ligger fokus på att även lära in hög press. Då en tredjedel av premiärlaget inte hade varit med på den enda träning då vi gått igenom den höga pressen - och flera aldrig spelat med zonspel över huvud taget - fanns kanske inte förhoppningar om omedelbar succé, men vi skulle i alla fall försöka.
På fint underlag i tio minusgrader blev det en riktig flopp. Johan hade rejält missbedömt klassen på våra motståndare. Direkt på avspark tryckte vi upp laget för högt, till följd att Kalle inte nådde upp på en långboll. Hans nick blev en perfekt frispelning, och det var juniorledning innan matchen egentligen börjat.
Någon minut senare small det igen. Vi förlorade en nickduell vid en hörna och det var 2-0. Mariedalarna var rörliga, vältränade, spelade på få tillslag och satte hög press. Vi var tunga i benen, stirriga, ville inte ha bollen och gick upp och sålde oss en och en. 3-0 var en gåva från Zamora, och 4-0 en från resten av laget - en Mariedalsspelare fick ta autobahn rakt igenom vårt lag.
Det var kattens lek med råttan i cirka 20 minuter - och bud på betydligt många fler juniormål. Sedan började vi sakta men säkert dra oss hemåt, och i halvtid beslutade vi oss för att spela med lågt försvarsspel under resterande del av matchen.
- Vi kan inte spela med hög press från början i matcherna, sa Mackan.
Det stämmer - än så länge. Med god träningsnärvaro skall vi dock kunna jobba in även en framgångsrik hög press - fast det kan ta ett tag.
Med det låga försvaret kände vi oss genast mycket tryggare. Mariedal fortsatte att ha överlägset mest bollinnehav, men de fick inte längre så stora ytor att rulla på. Även om vissa var vilsna i positionerna också med lågt försvar så såg det nu mycket bättre ut. Vi fick dessutom till lite kontringsspel. Totalt hade Mariedal fem öppna målchanser efter paus, vi hade två.
På en av våra kontringar gjorde debutanten Marcus "Robinho" Edwijn årets första mål. Det var ett riktigt fint sådant. Peter Bäckstrand kom runt till vänster, och slog ett lågt inlägg som Robinho mötte med en distinkt höger yttersida. Bollen träffade lågt i högerstolpens insida, gick parallellt med mållinjen och in precis bakom vänsterstolpen.
Bara någon minut senare bjöd vi Mariedal på 5-1. Malms hemåtnick gick över Zamora, tog i stolpen, nära krysset, och gick rakt ut till en Mariedalsanfallare som hade svårt att missa det vidöppna målet.
I årets första match - mot ett juniorlag - drog vi på oss vår största förlust sedan den 6 augusti 2004 (1-6 mot Sjövik). Trots det finns det några ljusglimtar. Totalt sett gjorde vi en bra andra halvlek, där vi visade att vi orkar ganska bra - samt att vi är trygga i det låga försvarsspelet. Andra positiva saker att ta med sig till kommande matcher är att vi reste oss trots chockstarten, och att vi redan gjort årets bottennapp - för sämre spel än vi hade i början är det svårt att prestera.