FC Kabel Åttio - Gånghesters SK 3-4 (2-2)
Broplan 3 mars kl. 13:00

Målskyttar: 0-1 (9)
1-1 (12) Johan Rydén (Jamie Gidman)
2-1 (19) Freddy Zielinski (Magnus Persson)
2-2 (26)
2-3 (36) självmål Karl Å
3-3 (42) Jamie Gidman (Marcus Edwijn)
3-4 (61) Nedjat Kelmendi
   
Kabels lag: Mikael Reinholdsson
-------------------------
Joan Ivarsson (comeback)
Kalle Åkerström
Henrik Malm
Johan Afzelius
-------------------------
Freddy Zielinski
Andreas Eriksson
Fredrik Larsson (debut)
Jamie Gidman
-------------------------
Magnus Persson (debut)
Johan Rydén
-------------------------
Avbytare: Carl Nero (comeback, in 46)
Marcus Edwijn (in 32)
Adam Rylander (in 46)
-------------------------
Bäste Kabel: -
Varning: -
Utvisning: -Kommentar
En lovande förlust eller en bra premiär med fula skönhetsfläckar – så sammanfattas bäst årets första träningsmatch.
Precis som det skall vara så låg det spänning i luften inför årets matchpremiär. Motståndarna Gånghester slutade fyra i Ulricehamnssexan i fjol efter att ha vunnit åtta av de elva sista matcherna. Alltså en hyfsad värdemätare – även om våra motståndare saknade fem-sex gubbar.
Saknade gubbar gjorde ju även vi.
Det tyngsta återbudet fanns på målvaktssidan. Tvålen skulle ha vaktat kassen, men ringde återbud under fredagen. David och Zamora var inte heller tillgängliga. Efter en halvt desperat jakt, där både Kalle och Johan ett tag var högaktuella, tackade Räka ja till att vikariera mellan stolparna.
Även Mackan kastade in handduken i sista stund. Det var inte lika kostsamt. Vi var nämligen 14 man, och samtliga de 13 utespelarna hade deltagit i träning, och var hyfsat väl förberedda för 90 minuters genomkörare.
Vår nya tränargrupp – kommando Glas-Lasse med Shilton – hade infört en del förändringar i det bruna evangeliet. Det handlade om någon veckas tidigare träningsstart, lite större fokus på fysiken och framför allt slopande av de extremtäta bytena för mittfältare och anfallare.
Förändringarna såg ut att vara lyckade. Vi inledde nämligen matchen riktigt starkt och stressade våra motståndare till misstag. Möjligen kan man tycka att vissa spelare var som kalvar på grönbete och lade överdrivet mycket energi på högt försvarsarbete. Stundtals satte vi nämligen väldigt hög press med två-tre man, samtidigt som övriga sju föll hem. Det gjorde att GSK oftast trots allt kunde rulla sig igenom.
De första minuterna gick dock helt i brun favör. GSK hade inget, inte förrän de gjorde mål.
Deras första riktiga anfall resulterade i en inläggsfrispark på vår vänsterkant. Vi var inte vakna i försvarsarbetet när frisparken slogs. En av deras spelare var först på bollen och styrde den läckert - och lite turligt - i en hög båge över en chanslös Kabelmålvakt.
Vi vek inte ner oss, utan slog omgående tillbaka - på ett ännu mer turligt sätt.
Malm släppte föredömligt Jamies högerhörna till Johan som löpte mot straffpunkten. Vår ordförande upptäckte dock situationen lite för sent och var ett knappt halvsteg efter en GSK-försvarare till bollen.
När försvararen rensade sträckte dock Johan fram högerbenet för att täcka. Det blev en riktig jackpot. Bollen träffade klockrent på Johans högerfot, och tog en stenhård bana in under ribban.
Målet gav oss mer energi.
Trots att flera spelade på ovana positioner, och att alla inte är inkörda i zonspelet, imponerade vi främst genom ett högt tempo i anfallen. Det gick fort när vi väl gick till attack.
Ledningsmålet var ett mönsteranfall med juniorer i huvudroller. Flera spelare hade redan varit inblandade när bollen kom ut till högerkanten, där Fredrik slog ett fint inlägg. Mange nickskarvade och vid bortre stolpen dök Freddy upp. Han fick ingen ren träff med vänsterfoten, men kunde ändå styra in bollen i bortre hörnet.
Gånghestersonen Z hade slagit till mot sin moderklubb. Freddy har för övrigt ett anmärkningsvärt målfacit i Kabel Åttio. Inomhus brukar han ösa in mål, och det här var hans fjärde på 30 träningsmatcher. I tävlingssammanhang utomhus är Z däremot helt mållös efter 58 A-lags- och 22 B-lagsmatcher. När spräcker han den nollan?
Åter till matchen. Vår 2-1-ledning kändes helt i sin ordning. Dock noterades att trötthet (?) gjorde att vi började falla hem lite väl mycket. GSK fick alltmer boll, allt högre upp i planen. Efter en tilltrasslad situation kom också kvitteringen.
Nu borde målet ha blivit underkänt, målskytten var nämligen ett par meter offside och hade klar fördel av sin position när hans lagkamrat avlossade ett skott. Att bollen for som en flipperkula via minst ett Kabelben innan den nådde målskytten skall domaren i ett sådant läge bortse ifrån. Det gjorde han inte.
2-2 var alltså ett skitmål. Under den vinjetten hamnar även 2-3.
I samband med det målet finns anledning att ifrågasätta Kalles spänst under tidigt försäsong. I fjolårets säsongspremiär lyfte han inte tillräckligt på en långboll, med följd att vi låg under med 1-0 redan efter tolv sekunder.
Den här gången nådde han högt nog för att skarva in ett inlägg i eget mål. Onödigt, då han och Räka var ensamma på den yta där bollen damp ner.
- Räka pratade inte, så jag tar inte på mig målet, sa Kalle.
Allt enligt logiken att man naturligtvis nickar mot eget mål när målvakten inte pratar till sig bollen.
- Jag nådde inte riktigt upp på bollen, förklarade Kalle valet av riktning.
Vad gäller det där med snacket rådde för övrigt delade meningar.
- Räka pratade, och var på väg ut att plocka bollen, sa en icke namngiven Kabelspelare - som för övrigt tog hem femkampen senare på kvällen.
Vi hann kvittera innan halvtid. Robinho stod för det fina förarbetet. Han höll i bollen strax utanför Gånghesters straffområde, väntade in Jamie och lade bollen i en stor lucka mellan motståndarnas mittbackar. Jamie blev helt fri och valde att rulla in bollen till vänster om målvakten.
I halvtid pratade vi om att tajta till laget i försvarsarbetet. Det gjorde vi på ett lysande sätt i början av andra halvlek. Fram till GSK:s ledningsmål var vår defensiv lysande. Gästerna tvingades hela tiden till chansbollar som vi tog hand om. Med lite bättre skärpa framför mål hade vi gjort ett par mål. Nu blev det i stället duktige Nedjat Kelmendi som fick avgöra matchen.
Hans hårda skott fick en udda bana genom luften, och ställde Räka. På slutet hade vi ett par lägen att kvittera. Inte minst Eriksson var helt ren mitt i GSK:s straffområde. I stället för att skjuta själv valde han dock att spela till Mange - som inte direkt var beredd på passning i det läget.
Vi förlorade årets premiär. Positivt dock att vi skapade mängder av chanser genom ett snabbt, rappt och fantasifullt anfallsspel. Samt att grunderna i defensiven också satt i - tre av de fyra baklängesmålen var ju slumpartade eller tursamma.