MATCHREFERAT 1999 HERR

Träningsmatcher

Roasjö IF - FC Kabel Åttio 2 - 8 ( 1 - 6 )
Kabels mål:
0-1 Mattias Johansson, 0-2 Erik Jullander, 0-3 Mikael Pfeil, 0-4 Olle Rydsjö,
0-5 Olle Rydsjö, 0-6 Johnny Hallgren (straff), 1-6, 1-7 Johan Rydén, 1-8 Martin Rydén, 2-8.

Kabels lag:
Mikael Reinholdsson -
Henrik Malm, Mattias Johansson, Magnus Henriksson, Carl Nero -
Daniel Ekwall, Martin Rydén, Mikael Pfeil, Johnny Hallgren -
Johan Rydén och Erik Jullander.
Avb: Olle Rydsjö.
Bästa spelare Kabel: -
Roasjö: -

Kommentar:
Flera sena återbud gjorde att Kabel så sent som en timme före avspark stod utan avbytare. Kyla lyckades hitta en kille vid namn Olle Rydsjö som stod ombytt och klar längs vägkanten på väg ut till Aplareds grusplan. Olle blev namnet för dagen.
Han hann knappt komma in på plan förrän han hade gjort två mål.
- Här har man spelat i Kabel i nio år och bara gjort ett mål, så kommer det in en ny kille och gör två innan han ens fått på sig tröjan, muttrade en avundsjuk mittback vid namn Magnus Henriksson.
Annars var det mest muntra miner hos de brunvita. För andra året i rad gjordes årets första mål av ett nyförvärv. På en hörna från Johnny Hallgren nickade gotlänningen Mattias Johansson in Kabels ledningsmål. Trots att träningsdisciplinen inte hade varit speciellt god innan matchen blev det en minst sagt säker seger i årets första match.
Nu skall det väl kanske poängteras att Roasjö antagligen är ett av bygdens allra sämsta lag och att matchen därför inte var någon värdemätare värd namnet. Dessutom såg i princip alla brunklädda spelare ut att behöva en rejäl dos extra träning. Det var nämligen inga lätta ben den sista halvtimman...
Noterbart är att bara två man (Räka och Julle) från årets första Kabellag också var med i fjolårets första träningsmatch. Det har med andra ord varit viss omsättning på spelare under det senaste året. Till sist måste årets första baklängesmål uppmärksammas. Det tillverkade målvakt Räka och högerback Malm på ett oerhört läckert sätt. En inte allt för hård nick efter en Roasjöhörna räddades av Malm på mållinjen. Malms bröstning träffade dock målvakt Räka, som elegant styrde in 1-6-målet. Efter det kan ingen någonsin beskylla kabels spelare för att inte vara generösa mot sina motståndare.

Borås KKF Tomislav - FC Kabel Åttio 4 - 1 ( 2 - 0 )

Kabels mål:
Mikael Pfeil, straff.

Kabels lag:
Mikael Reinholdsson -
Mikael Pfeil, Mattias Johansson, Magnus Henriksson, Carl Nero -
Martin Rydén, Tobias Lindquist, Mattias Unell, Johnny Hallgren -
Johan Rydén och Tomas Jakobsson.
Avb: Olle Rydsjö och Daniel Ekwall.
Bästa spelare Kabel: -
Tomislav: -

Kommentar:
Kabel inledde matchen med en fullständigt lysande kvart. Det handlade om uppspel på forwards, tillbakaspel, ut på kanterna, inlägg och ett allmänt elegant och vägvinnande brunvitt spel. Målen uteblev dock och efter 20 minuter när tröttheten började sätta sin prägel hos de brunvita bedarrade offensiven.
Än värre blev det några minuter senare när först högerkantens kung Johnny Hallgren stukade foten (trodde alla), och sedan vänsterkantens dito återigen fick känningar i sina ljumskar.
Tomislav tog över och fick två ganska enkla mål före paus. Även i den andra halvlekens inledning hade Kabel svårt att få till det. Det kroatiska kamratgänget tilläts göra ytterligare två mål under halvlekens första hälft. Sedan samlade de brunvita ihop sina krafter och dominerade på slutet. Tomislavs målvakt tvingades till flera avancerade räddningar, men ett reduceringsmål blev det till slut. Dagens mest negativa besked kom efter matchen då det visade sig att Johnny inte bara hade stukat foten. Han hade brutit den. Tre månader på gips blev resultatet för den machokille som inte ens ville ha hjälp av planen.
Dagens positiva besked gav kablarna under den första kvarten, då laget visade att de kan spela mycket fin fotboll i sina bästa stunder.

Division VI Södra Borås

FC Kabel Åttio - Wästerhov 4 - 4 ( 2 - 2 )

Målen:
0-1 (14) Henrik Carlberg, 0-2 (27) Robert Öhman, 1-2 (36) Mattias
Johansson (Johan Rydén), 2-2 (41) Mikael Pfeil, utan ass, 3-2 (51)
Stefan Söderberg (Johan Rydén), 4-2 (56) Magnus Andersson, utan ass,
4-3 (74) Tony Bergsten, 4-4 (83) Joakim Eklund

Kabels lag:
Daniel Eriksson (debut) -
Henrik Malm (utvisad 76), Mattias Johansson (debut), Magnus Henriksson, Mikael Pfeil -
Tobias Lindquist, Lars Bredin, Stefan Söderberg, Magnus Andersson -
Johan Rydén och Marcus Nilsson (debut).
Avb: Daniel Ekwall (debut), Carl Nero och Anders Friberg
Bästa spelare Kabel: Magnus Andersson, Mikael Pfeil.
Wästerhov: Henrik Carlberg.

Kommentar:
Ett Kabel med en grästräning och endast två matcher i benen spelade oavgjort mot seriefavoriterna Wästerhov i premiären. Hovet hade haft hög träningsnärvaro under våren och hade otaliga träningsmatcher bakom sig. Bland annat fyra gräsmatcher. Det skall dock sägas att de rödvita gästerna led av flera tunga skador. Det gjorde emellertid även hemmalaget. Såväl Johnny, Jacko, Unell och Martin var borta på grund av skador/sjukdom.
Det blev en välspelad och svängig seriepremiär på Rydas blöta A-plan. Efter en halvsvag inledning från de brunvita jobbade hemmalaget sig in i matchen och började få kontroll på tillställningen. Den nye målvakten Daniel Eriksson, från Gefle, hade dock redan fått hämta ut bollen från nätet bakom sig två gånger när Mattias Johansson efter hörna tryckte in FC Kabels första seriemål för året.
Jo, ni läste rätt. Det var en riktig högoddsare. Den normalt sett ganska ofarliga gotlänningen blev första målskytt såväl i träningsmatcherna som i serien.
Strax efter reduceringen drabbades Wästerhov av ett rött kort. Det lyfte Kabel ytterligare. På en frispark från nära håll kunde matchens absolut bästa kabelspelare, Mikael Pfeil, enkelt kvittera. Han hade inte så lite hjälp av att Wästerhov hade ställt den inte helt rörlige gamle Bananen i målet.
Det var lite tursamt, för hovet hade ett klart övertag i chanser, men Kabel höll oavgjort in i pausvilan.
Efter saftdrickandet tog dock hemmalaget över dirigentpinnen helt. Stefan Söderberg kunde ganska snart glida i genom och ge sitt lag ledningen efter att Johan Rydén snurrat upp hovets högerförsvar. Ett par minuter senare bjöd Magnus Andersson på en riktig godbit när han med vänster yttersida skruvade in en frispark i krysset. Kabel ledde då med 4-2 och verkade ha full kontroll över händelserna. Nye Marcus Nilsson var till exempel helt fri med Bananen, som räddade det distinkta avslutet med en benparad.

Och det skulle vända igen. Wästerhov arbetade till sig en straff med en kvart kvar. Danne i kassen var chanslös och gästerna hade kontakt. Bara minuten senare fick Henrik Malm sitt andra gula kort och det var jämnt manskap. Synd eftersom lagledningen hade velat byta Malm mot Kyla, som dock inte ville spela eftersom Malm var så bra. På slutet studsade bollen hovets väg efter en inläggsfrispark, och det var kvitterat.
Sedan hade gästerna en fin chans att vinna på slutet, men Danne räddade och ingen i publiken protesterade väl mot det rättvisa i att årets första Rydaderby slutade oavgjort.
För övrigt var det en mycket hög publiksiffra. Kul att så många så upp mot 100 personer hade sökt sig till Ryda sportfält. I vimlet sågs bland annat kändisar som Moses Nsubuga, Lasse Schöön, Patrik "Kortis" Johansson, Pär Augustsson, Johnny Hallgren, Göran Lohne, Kalle Uddh och Thomas "Jacko" Jakobsson.

Spelomgång 1 i övrigt:
Ljungsarp - Marbäck 5-1, Tvärred - Winno 11-0, Målsryd - Grönahög 3-0, Månstad - Gällstad IF 2-3.

Marbäck - FC Kabel Åttio 3 - 3 ( 1 - 2 )

Målen:
0-1 (14) Lars Bredin, utan ass, 1-1 (27) Christian Andersson,
1-2 (36) Mattias Unell, utan ass, 1-3 (63) Mattias Unell (Tobias Lindkvist),
2-3 (76) Fredrik Klippinge (straff), 3-3 (87) Fredrik Klippinge

Kabels lag:
Mikael Reinholdsson -
Mattias Johansson, Magnus Henriksson, Mikael Pfeil -
Daniel Ekwall, Martin Rydén, Mikael Pfeil, Tobias Lindquist -
Marcus Nilsson och Tomas Jakobsson.
Avb: Olle Rydsjö.
Bästa spelare Kabel: Mikael "Räka" Reinholdsson, mv.
Marbäck: Fredrik Klippinge.

Kommentar:
Den här texten skulle ha handlat om matchen där Mattias Unell dubblade sin målskörd i A-laget. Den kommer att handla om en sällsynt extrem hemmadomare. Du som är allergisk mot domarkritik skall därför hoppa ner till näst sista stycket i den här texten.
Härmed utfärdas en stor varning för domare 207, Peter Frick från Ulricehamn. Alla Ulricehamnslag vet redan hur oduglig nämnde Frick är. Men för alla ni andra lag som kommer att drabbas av honom i år gäller det att vara mentalt förberedda. Han är nämligen en levande katastrof. Det går att skriva att Frick ordnade till två brunvita utvisningar samtidigt som han berövade Kabel ett öppet mål och två poäng. Det går också att skriva att Frick gav Marbäck en straff, som blev mål, ett solklart offsidemål, spel med två man mer och årets första poäng. Ingen som var i Marbäck, hur mycket hjärta man än har i hemmalaget kan neka till att båda påståendena är sanna.
Det kan också noteras att nämnde Frick bara blåste av för offside en enda gång under de sista 20 minuterna. Den kom inte vid något av de tio misstänkta Marbäcklägena. Inte ens när Fredrik Klippinge i Marbäck från solklar offsideposition gjorde 3-3 i slutminuterna. Nej, avblåsningen kom när Kabels Marcus Nilsson vände bort den spelare han hade i ryggen och just skulle rulla in 4-2 i tom kasse, minuten före Klippinges kvittering.
Att Magnus Henrikssons frilägesutvisning var minst sagt tveksam dömd behöver vi väl inte påpeka. Inte heller att den andra av Marbäcks två straffar var fullständigt feldömd. Utmärkte Räkan i Kabelkassen kunde väl inte hjälpa att en Marbäckspelare föll över honom när Räka räddade ett skott till inkast?
Straff nummer ett kan diskuteras, men var inte helt galen dömd. Däremot slogs den så illa att den missade Räkas mål. Utvisningen av Jacko var riktigt dömd, men provocerades fram under de sista 20 minuterna av den mindre lyckade Frick.
Därmed har Kabel dragit på sig tre röda kort och ett gult på två matcher. Det brukar vara tvärtom...
Visst låter uppräkningen ovan som en dålig bortförklaring för en förlorad 3-1-ledning. Men tyvärr låter den dessutom precis som en ganska vanlig match med Peter Frick som domare...
Annars var matchbilden sådan att Kabels nya 3-5-2-uppställning med defensiva yttermittfältare var framgångsrik. De brunvita släppte inte till mycket, samtidigt som laget skapade en hel del framåt. Särskilt under första halvlek. Marbäck dominerade matchbilden efter sidbytet men hade svårt att skapa chanser och utan hjälp hade inte Marbäck fått några poäng...
Det mest negativa för dagen var att målvakten Daniel Eriksson inte kom till samlingen. Den vikarierande lagledaren Johnny Hallgren fick därmed ställa den tänkte lagledaren Micke Räka i målet. Räkans insats var dock långt ifrån negativ. Ett mer negativt faktum var att FC Kabel Åttio återigen tappade ett tvåmålsöverläge, men det märks att kablarna orkar mer och mer för varje match.

Spelomgång 2 i övrigt:
Wästerhov - Månstad 1-1, Winno - Ljungsarp 0-3, Gällstad - Målsryd 4-2, Grönahög - Vegby 1-0.

FC Kabel Åttio - Winno 3 - 1 ( 3 - 0 )

Målen:
1-0 (24) Tobias Lindkvist (Johan Rydén), 2-0 (33) Tobias Lindkvist (Johan Rydén),
3-0 (41) Martin Rydén (Mattias Unell), 3-1 (68) Christer Gunnarsson

Kabels lag:
Kalle Uddh -
Mattias Johansson, Mikael Pfeil, Henrik Malm -
Mattias Unell, Magnus Andersson, Lars Bredin, Martin Rydén, Stefan Söderberg -
Johan Rydén och Tobias Lindquist.
Avb: Erik Jullander och Daniel Ekwall
Bästa spelare Kabel: Henrik Malm, hb.
Winno: Fredrik Linderholm, Martin Pettersson.

Kommentar:
Årets först brunvita trepoängare blev en sällsynt tråkig historia. Winno var alldeles för dåliga för att det skulle bli match.
Fast come backande Kalle Uddh, som sade sig ha slutat och slängt fotbollskorna, i kassen fick göra en fin räddning, och se en boll träffa i stolpens insida innan det lossnade framåt. Och egentligen var det aldrig någon tvekan om vilket lag som var bäst. Det var inte heller speciellt kul att spela den här matchen. Hemmalaget gick på 50-60 procent och borde med lite skärpa ha gjort bra många fler mål. Hemmalaget visade nämligen under matchen upp en provkarta på hur man missar öppna lägen framför mål. Värst var Stefan Söderberg, som blev mycket läckert framspelad av Tåbbe, och från två meters avstånd rakt framifrån lyckades missa trots helt öppet mål.
Tåbbe gjorde två mål och var lagets starkaste kort. Bredin fick gult kort och såg därmed till att vi snart har lika många varningar som utvisningar. Noterbart är att Magnus Andersson efter två spelade matcher fortfarande inte har varnats.

Spelomgång 3 i övrigt:
Ljungsarp - Tvärred 1-5, Målsryd - Wästerhov 1-2, Månstad - Marbäck 1-3.

Tvärred - FC Kabel Åttio 6 - 3 ( 5 - 1 )

Målen:
1-0 (2) Janne Kuusisto, 2-0 (10) Jonas Andersson, 3-0 (22) Janne Kuusisto,
3-1 (30) Johan Rydén (straff), 4-1 (39) Staffan Andersson,
5-1 (43) Kurt Eriksson, 5-2 (48) Magnus Andersson (Mikael Pfeil),
5-3 (74) Tobias Lindkvist (Johan Rydén), 6-3 (81) Staffan Andersson (straff)

Kabels lag:
Mikael Reinholdsson -
Mattias Johansson, Mikael Pfeil, Henrik Malm, Marcus Mordenfeld (debut) -
Magnus Andersson, Lars Bredin, Martin Rydén, Stefan Söderberg -
Johan Rydén och Tobias Lindquist.
Avb: Olle Rydsjö (debut) och Peder Hallberg (debut).
Bästa spelare Kabel: Tobias Lindquist och Peder Hallberg.
Tvärred: Janne Kuusisto, Niklas Karlsson.

Kommentar:
En hemsk första halvlek förstörde dagen. Hemsk därför att Tvärred mer eller mindre hade hundraprocentig utdelning, men också därför att de bjöds på samtliga mål.
Backlinjen var nyformerad och hade minst sagt svårt att bestäma hur arbetsfördelningen skulle skötas. Trots order om att vi måste hålla djup var det en spikrak fyrbackslinje FC Kabel ställde upp med. Och när Tvärred lyfte bollen över vårt spelskickliga mittfält var vi förlorade. De närkamper som vanns av kablar under den första kvarten kan räknas på högra handens tumme.
Gästerna blev inte ens arga över att presenteras som Mikael Fil och Tomas Lindkvist av hemmaspeakern...
Sakta men säkert jobbade vi oss dock in i matchen, och straffreduceringen kändes som ett startskott för en rejäl framryckning. Men tyvärr lyckades 100-procentiga hemmaspelare få pilla in två bollar till innan det var dags för sidbyte. Räkan i målet kan inte lastas för något mål. När han lämnas ensam med två eller tre man gång på gång är det liksom inte mycket att göra... Skärpning, och djup i backlinjen, beordrades i halvtid. Och det blev genast bättre.
Allt spel förlades till Tvärreds planhalva och Kabel började upphämtningen. Det blev två mål och en handfull fina skottlägen. Utan att peka ut någon speciell kan vi notera att båda frisparksläggarna (Pfeil och Magnus A) fick anbud från luftvärnet efter slutsignalen.
När Tvärred gjorde 6-3 på straff var det definitivt ridå ner, men kablarna gjorde i alla fall en mycket god andra halvlek, och fick beröm av hemmalagets tränare för att de hela tiden försökte spela sig tillbaka in i matchen.
Nämnas bör att Tobbes mål gjorde att han gick upp i ensam ledning i snikenligan, där Magnus Andersson klev upp på pallen med sin andra fullträff. Debutanten Marcus Mordenfeld blev varnad, det blev äntligen också Magnus Andersson. Men visst var det en högoddsare att Magnus skulle få sitt första gula kort först i hans tredje match...

Spelomgång 4 i övrigt:
Marbäck - Målsryd 4-4, Wästerhov - Vegby 1-2, Winno - Månstad 1-5, Gällstad - Grönahög 2-2.

FC Kabel Åttio - Ljungsarp 2 - 1 ( 0 - 0 )

Målen:
1-0 Tomas Jakobsson ( ), 2-0 ( ) Magnus Andersson, 2-1 ( ) Örjan Svensson.

Kabels lag:
Mikael Pfeil -
Henrik Malm, Martin Rydén, Magnus Henriksson, Mattias Unell -
Johan Rydén, Lars Bredin, Magnus Andersson, Stefan Söderberg -
Marcus Nilsson och Tobias Lindquist.
Avb: Tomas Jakobsson (in 25) och Daniel Ekwall (spelade ej).
Bästa spelare Kabel: Hela backlinjen med extra plus till Martin Rydén och Magnus Henriksson.
Ljungsarp: Andreas Bodenmark, mv.

Kommentar:
Visst är det kul att slå kaxiga seriefavoriter.
På Ryda var det dags för årets stora Kabelskräll hittills. Gnälliga Ljungsarp fick åka hem med svansen mellan benen. Och faktum var att den här fredagen var de brunvita det klart bästa laget. Vikarierande målman Pfeil sattes inte på allt för svåra prov och det var ingen diskussion om vilket lag som var bäst.
Annars såg det mycket starkt ut på pappert före avspark. Det kändes som en av de starkaste Kabelelvorna sedan kvalåret 1991. Just efter lunch kom kallduschen. Mål-Daniel ringde återbud. Han hade fått en allergispruta och skulle enligt läkaren hålla sig inomhus under tolv timmar, med stängda fönster och dörrar, för att slippa en allergichock. Att sedan Johny såg nämnde Daniel utomhus på Sjöbo just före matchstart hamnar under rubriken märkligheter. Fast visst är vår nye målvakt en person som ger ett lite bohemiskt intryck.
Eftersom Räkan var bortrest, Uddh inte hade någon möjlighet, Viktor (en kille vi hittade just före den senaste B-lagsmatchen) var kvar i Halmstad och Uve inte gick att nå på telefon stod vi utan målvakt. Det blev dags att damma av inomhuskeeper Pfeil. Han erbjöd sig tack och lov att lämna högerbacksplatsen den här dagen och blev därmed vår fjärde målvakt på fem matcher. Pfeils insats var klart godkänd, även om han var lite snett ute vid Ljungsarps reduceringsmål. Fast det här var en dag då hemmalaget bara skulle vinna. Det var maximalt tempo och satsning redan från början.
Backlinjen var suverän. Bredin börjar hitta konditionen och hade tillsammans med Magnus Andersson god kontroll på innermittfältet. Söderberg bet ifrån på vänsterkanten och Johan till höger. Dessutom kämpade Tåbbe, Marcus och Jacko hårt på topp. Tåbbe kämpade för övrigt så bryskt att han fick ett gult kort. Den första kvarten var lysande. Problemet var att brunvitt inte fick in bollen. Marcus var närmast, men på något konstigt sätt räddade gästernas målvakt.
Ljungsarp flyttade allt eftersom fram laget, men det var Kabel som även fortsättningsvis skapade alla målchanser. Sett över hela matchen hade Tåbbe två frilägen, Bredin likaså, Magnus ett kanonläge, Johan ett stolpskott med mera.
Just efter sidbytet lossnade det. Tåbbe slog en lång hörna som nådde fram till Söderberg, som vände bort en back och slog ett långt och hårt inlägg. Jacko, vem annars, var på plats och högg till från nära håll. Bara några minuter senare drabbades gästerna av ett rött kort. Kabel fick en billig frispark, men Ljungsarps back reagerade orutinerat. Efter att ofrivilligt (?) ha bröstat till domaren Örs Deszy från Sjömarken utbrast han i följande kommentar till nämnde rättskipare:
- Du är ju för h-vete inte riktigt klok.
Frisparken dundrade Magnus Andersson in med full kraft, och gick upp i delad snikenligaledning. Sedan började hemmalaget backa alldeles för mycket, och det ledde till att gästerna fick sitt tröstmål. På slutet flyttade Ljungsarp fram ännu mer folk och hade en kvitteringschans. Fast då räddade Pfeil fint och alla kring Ryda var överens om att resultatet var rättvist.
Det enda smolket i glädjebägaren var att Magnus Andersson slog upp sin gamla knäskada. Tråkigt, och nu är starke och viktige Magnus antagligen borta en längre period. Ljungsarp var ett tjatigt och kaxigt lag. Deras tränare Uwe Mirsch fullständigt gödslade med dumma kommentarer från sidan. Det fanns även spelare som stack upp. Gästernas vänsterytter frågade kablarna om de inte hade råd med fler än tre matchbollar. Han fick ett direkt svar från den brunvite lagkaptenen:
- Nej, och vet du vad. Vi har samlat ihop Borås billigaste och sämsta spelare också. Fast de räcker ju gott och väl för att spela ut er...

Spelomgång 5 i övrigt:
Vegby - Marbäck 1-1, Målsryd - Winno 3-0, Grönahög - Wästerhov 1-2.

Månstad - FC Kabel Åttio 1 - 0 ( 1 - 0 )

Målen:
1-0 (5) Mikael Karlsson.

Kabels lag:
Daniel Eriksson -
Henrik Malm, Martin Rydén, Magnus Henriksson, Mattias Johansson -
Johan Rydén, Lars Bredin, Tobias Lindkvist, Stefan Söderberg -
Marcus Nilsson och Tomas Jakobsson
Avb: Erik Jullander (in 71) och Peder Hallberg (in 46).
Bästa spelare Kabel: Lars Bredin
Månstad: Jämnt lag.

Kommentar:
Kabel är verkligen borta på bortaplan. I Månstad tog det en halvtimme innan gästerna vaknade till. Då ledde det mycket storväxta och kraftfullt spelande hemmalaget rättvist med 1-0. De hade förutom målet konstigt nog missat ett extremt fritt friläge.
De sista 60 minuterna var det dock spel mot ett mål, Månstads. Kabel visade upp en sällsynt fulländad förmåga att inte förvalta fina chanser i mål. I och för sig skapade kablarna dock bara en handfull riktigt klara måltillfällen. Hemmalaget försvarade sig nämligen på ett kompakt sätt och lät gästerna skjuta på distans.
Marcus, Jacko och Martin fick de bästa chanserna, men det här var en dag när bollen inte ville gå in.
Den allra bästa chansen skulle egentligen ha gått till Johan, men helt ensam med målvakten blev han underligt nog avblåst för något som hänt på mittplan för en evighet sedan. Det bästa med den här dagen var vädret och resan ut på bygden. Vi fick se en herre klippa gräset iklädd endast kalsonger och vi fick lära oss att Månstadsparken var en mycket vacker arena med en något farlig stenmur bara en meter från den ena långsidan.
En något nitisk domare delade ut gula kort till i tur och ordning Tåbbe, Johan Rydén och Marcus Nilsson.

Spelomgång 6-7 i övrigt:
Gällstad - Marbäck 7-3, Tvärred - Målsryd 2-2, Marbäck - Grönahög 3-3, Ljungsarp - Månstad 4-0, Winno - Vegby 0-5, Målsryd - Ljungsarp 3-0, Grönahög - Winno 6-1, Vegby - Tvärred 1-2, Wästerhov - Gällstad 3-1.

FC Kabel Åttio - Målsryd 3 - 3 ( 1 - 0 )

Målen:
1-0 (28) Tobias Lindkvist, 2-0 (52) Mikael Pfeil, 3-0 (63) Tobias Lindkvist,
3-1 (74) Morgan Gunnarsson, 3-2 (81) dito, 3-3 (87, straff) dito.

Kabels lag:
Mikael Reinholdsson -
Henrik Malm, Magnus Henriksson (utvisad 33), Mattias Johansson, Mikael Pfeil -
Mattias Unell, Martin Rydén, Lars Bredin, Stefan Söderberg -
Tobias Lindkvist och Olle Rydsjö.
Avb: Tomas Jakobsson (in 46), Peder Hallberg (in 46) och Johan Rydén (in 46).
Bästa spelare Kabel: Tobias Lindkvist
Målsryd: Jämnt lag.

Kommentar:
Hemmaplan mot ett inte allt för vasst Målsryd. Visst borde det ha blivit tre poäng. Lägger man till att det var hemmaledning med 3-0 med bara en kvart kvar står det klart att det här var en dag då 14 kablar åkte hem som förlorare.
3-3 var ju en förlust för FC Kabel Åttio och en vinst för det bleka topplaget Målsryd, som faktiskt låg på andra plats i tabellen inför matchen.
Det började annars mycket bra. När Tåbbe Lindkvist gjorde 1-0 var det klart i underkant. Kabel borde nämligen gjort fler mål under den första haltimman.
När Magnus Henriksson lite onödigt som siste man tog bollen med händerna och fick sitt andra röda kort för året trodde många att matchen skulle vända. Det gjorde den inte. Trots att gästerna hade mycket bollinnehav i början av den andra halvleken var det Kabel som skapade chanserna, och gjorde målen. Det kändes hur tryggt som helst. Pfeil skruvade in en frispark och Tåbbe gick upp i suverän sniken-Kabelligaledning när han lobbade in sitt femte mål för året till 3-0.
Men när Bredin tröttnade och fick byta och överhuvudtaget de bruna började gå på knäna vaknade seriens skyttekung Morgan Gunnarsson. Först skarvade han in 3-1 efter tafatt försvarsspel. Sedan sköt han ett kanonskott i burgaveln från långt håll. Och sedan kvitterade han på straff efter att en hemmaback fullständigt onödigt hade tagit bollen med händerna just innanför straffområdet.
Det kändes som om kablarna hade givit bort två poäng. Det här var tredje gången som brunvitt tappade en ledning på två mål eller fler under den här våren. Men med tunga ben och flera så kallade hjärnsläpp blir det så. Med sex poäng till hade det varit kvalplats. Nu är det botten. Malm skuggar Henriksson i ful-Kabelligan efter att fått se gult efter en tuff tackling nere vid egen hörnflagga.

Spelomgång 8 i övrigt:
Winno - Gällstad , Marbäck - Wästerhov , Ljungsarp - Vegby , Tvärred - Grönahög .

Vegby - FC Kabel Åttio 0 - 3 ( 0 - 1 )

Målen:
0-1 (45) Anders Burkards, 0-2 (56) Anders Burkards, 0-3 (81) Tomas Jakobsson.

Kabels lag:
Mikael Pfeil -
Henrik Malm, Martin Rydén, Johan Rydén, Mattias Unell -
Marcus Nilsson, Tobias Lindkvist, Lars Bredin, Stefan Söderberg -
Anders Burkards och Tomas Jakobsson
Avb: Olle Rydsjö (59) och Peder Hallberg (46).
Bästa spelare Kabel: Henrik Malm och Marcus Nilsson.
Vegby: David Vegborn.

Kommentar:
Sämshov i Vegby är numera vår hemmaplan. Därför vann Kabel för första gången utanför ' Ryda i år.
Efter bara en bortapoäng på tre matcher kom äntligen den första segern. Och som den kom. Kabel förde matchen från första till sista minuten och borde ha vunnit med mycket större siffror. Det var helt enkelt utklassning. Målman Micke Pfeil behövde bara göra två räddningar medan brunvitt radade upp chanserna.
Det tog dock lång tid innan det lossnade. Först i första halvleks sista minut dundrade den mycket duktige debutanten Anders Burkards in ledningsmålet. Burkards kostade två övergångspapper när vi löste honom från Slätta Damm. Med så svindlande summor (600 kronor) i övergångskostnad måste han göra minst ett mål per match.
Bortadominansen fortsatte under i stort sett hela den andra halvleken. Det var kul att vara brunvit den här dagen. Tre poäng inkasserades på ett sällsynt läckert sätt. Bollen rullades från spelare till spelare och det var en seger för kortpassningsspelet. Marcus Nilsson har hittat sin plats i laguppställningen. Som höger yttermittfältare sprang han fullständigt sönder Vegbys vänsterflank, och Anders Burkards är ett våra bästa nyförvärv någonsin.
Anders gjorde sitt andra mål till 2-0 och den förre skyttekungen Jacko nickade in sitt andra mål för säsongen till 3-0. Anders kanske kan ta upp jakten på Tåbbe i snikenligan. Fula Kabel håller kanske på att bli snälla Kabel. Det var andra matchen av tre utan gula kort. Fast Henriksson fick ju i och för sig rött för sin handpåläggning senast...
Efter matchen föreslog Vegbys lagledare att Kabel skulle spela sin hemmamatch på Sämshov också. Han erbjöd sig dessutom att betala domaren. Ett förslag som det inte gick att tacka nej till. Gräsmattan på Sämshov gick ju att jämföra med den på Wembley. Det här är annat än Ryda B. Någon frågade om vi inte kunde få träna på Sämshov också...
Det enda tråkiga i matchen var att nu även Lars Bredin finns uppsatt på skadelistan. När han äntligen började orka vek sig foten med en kraftig stukning som resultat. Han behöver nog någon vecka innan han är tillbaka.

Spelomgång 9 i övrigt:
Grönahög - Ljungsarp 1-5, Gällstad - Tvärred 2-1, Målsryd - Månstad 4-0, Wästerhov - Winno 17-0.

FC Kabel Åttio - Grönahög 3 - 5 ( 1 - 3 )

Målen:
1-1 (24) Martin Rydén, 2-3 (63) Mikael Pfeil, 3-3 (71) Anders Burkards.

Kabels lag:
Daniel Eriksson -
Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Henrik Malm, Peder Hallberg -
Marcus Nilsson, Tobias Lindkvist, Martin Rydén, Mattias Unell -
Anders Burkards och Tomas Jakobsson
Avb: Olle Rydsjö (in 16) och Johan Rydén (in 34).
Bästa spelare Kabel: Ingen.
Grönahög: Kenneth Johansson, Christoffer Liming.

Kommentar:
Och så har Kabel förlorat på hemmaplan också. Grönahög hade sex chanser och gjorde fem mål. Då spelade det ingen roll att hemmalaget dominerade hela matchen spelmässigt.
Ett skadedrabbat hemmalag tog ett järngrepp direkt. Under den första kvarten missade anfallsduo Jakobsson och Burkards chanser på löpande band. Sedan sträckte sig Tåbbe, och på sin första kontring gjorde Grönahög 0-1.
Med många spelare på ovana positioner blev rollfördelningen i hemmalaget konstig och trots ett fortsatt övertag och att Martin kunde stöta in kvitteringen blev det vidöppet när gästerna kontrade och ganska snart var det 1-2.
När det sedan återigen såg ut som om hemmalaget skulle koppla ett grepp uppsstod ett missförstånd i det bruna försvaret och det var 1-3. I pausen knöt hemmalaget nävarna och lovade varandra att vända. Grönahög var ju egentligen inte speciellt märkvärdiga. Reduceringen och kvitteringen kom också. Först genom Pfeil och sedan på ett paradanfall där Anders snyggt drog till direkt på volley efter Marcus precisa inlägg.
Då, med en kvart kvar var det inte mycket som talade för att gästerna skulle kunna ta tillbaka ledningen. Men en kontring senare var det återigen bortaledning, och strax därefter hade Grönahög två mål upp.
Det kändes bittert, och de fyra matcher (Månstad, Målsryd, Vegby och Grönahög) där man trodde att Kabel skulle kunna ta tolv pinnar gav bara fyra. Efter en stark serieinledning är återigen brunvitt på dekis. Mycket beroende på skador.
Att Kabel blir allt snällare, och kanske lite för snällt, talar det faktum att det återigen inte blev något brunt gult kort.

Spelomgång 10 i övrigt:
Månstad - Vegby 0-2, Ljungsarp - Gällstad 5-3, Tvärred - Wästerhov 0-1, Winno - Marbäck 2-3.

Gällstad - FC Kabel Åttio 3 - 2 ( 1 - 1 )

Målen:
0-1 (5) Anders Burkards, 1-1 (8) David Johansson, 2-1 (59) Daniel Gustavsson (straff),
2-2 (74) Anders Burkards, 3-2 (80) Peter Berglund.

Kabels lag:
Mikael Reinholdsson -
Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Henrik Malm, Peder Hallberg -
Marcus Nilsson, Tobias Lindkvist, Johan Rydén, Stefan Söderberg -
Anders Burkards och Marcus Mordenfeld.
Avb: Olle Rydsjö (in 25) och Daniel Ekwall (in 55).
Bästa spelare Kabel: Anders Burkards och Tobias Lindkvist.
Gällstad: -

Kommentar:
Årets sämsta spel och ny bortaförlust. Det enda postiva var att vi faktiskt var nära att ta poäng trots att vi stundtals var utspelade.
Med Martin på nytt jobb i kungliga huvudstaden, Mattias hemma på Gotland, Jacko på semester, Johnny, Bredin och Magnus Andersson skadade och Unell hemma i sjuksängen var det ett något sargat brunvitt lag som kom till Rånnaväg för spel mot Gällstads IF.
På en tungsprungen men jämn, torr och fin gräsmatta slog inte gästerna många passningar till rätt adress. Uppspelen från backlinjen hade ungefär samma precision som en vattenspridare och mittfältet blev söndersprunget, och när mittfältare eller forwards vann några andrabollar blev passningen för lång, för kort eller missriktad.
Den ende Kabel som var riktigt het var Anders. Och för en gångs skull hade han god utdelning. För redan i Kabels första anfall efter fyra minuter blev det mål.
Johan lyfte fram till Anders son läckert tog ner bollen, gjorde sin back och placerade kulan vid sidan om hemmalagets målvakt. Bara tre minuter senare kvitterade hemmalaget på en knallhård frispark, som gick i mål via Henrikssons händer. Farligt nära frilägesutvisning... Och trots att mycket löpstarka och nickstarka hemmaspelare kom i anfallsvåg på anfallsvåg under de första 30 minuterna jobbade sig de brunvita gästerna in i matchen och höll med lite tur oavgjor till halvtidsvilan.
Efter paus tog Kabel kommandot och det kändes som om Gällstad hade gjort sitt. Efter en hörna där gästerna inte fick bort bollen var dock Henrikssons händer uppe igen och extremt fule Magnus drabbades av sitt tredje röda kort den här våren. Det måste vara klubbrekord med tre utvisningar under ett halvår. Snacka om att gå på knock i ful-Kabelligan.
Straffen dundrade Gällstad in i krysset, och det var brunvit uppförsbacke igen.
Kablarna började dock spela taktiskt riktigt och hemmalaget orkade inte längre fullfölja sina många djupledslöpningar. Och Anders lyckades kvittera efter en tilltrasslad situation. Kanske var det dags för lite brunt flyt.
På slutet kunde dock Gällstad trycka in segermålet och ta tre fullt välförtjänta poäng. Därmed har halva serien spelats, men ett sargat FC Kabel Åttio har bara en dag på sig att slicka såren. Redan i övermorgon tjuvstartar höstsäsongen mot serieledande Wästerhov i ett haussat derby på Ryda.

Spelomgång 11 i övrigt:
Wästerhov - Ljungsarp 3-1, Marbäck - Tvärred 2-5, Vegby - Målsryd 1-3, Grönahög - Månstad 3-3.

En kort analys av våren 1999:
Våren 1999 sammafattas bäst på följande sätt. Det tidigare kontringslaget Kabel har i stort sett fört alla matcher. Utdelningen i mål har dock varit tunn samtidigt som den stora målvaktskrisen har gjort att laget har släppt in alldeles för många mål.
På pappret ser Kabels A-lagtrupp bredare och starkare ut än någonsin förut. Men många och långvariga skador och utvisningar kombinerat med avsaknaden av en stabil och duktig målvakt gör att en trupp med kapacitet att vinna serien i stället är inblandat i bottenstriden. Konditionen har tyvärr inte varit på topp, och vi har i matchernas slutskede tappat två eller tre måls ledning vid tre tillfällen. Målskyttet har varit odugligt. Fjolårets skyttekung Jacko har inte fått till det och den annars så pålitlige målgöraren Johan Rydén har bara gjort ett mål, och det var en straff. Därför är Anders Burkards, Kabels dyraste nyförvärv någonsin, ett fint tillskott. Fem mål på tre matcher är Anders fina facit så här långt. Anders och Tåbbe delar ledningen av sniken-Kabelligan på fem mål. I ful-Kabelligan har Henriksson redan avgjort. Att någon annan skulle kunna ta sig upp på tre röda kort förefaller helt osannolikt. I assistligan leder Johan på sex målpass, fast Marcus Nilsson har kommit vasst på slutet och kan kanske komma ikapp.
Till hösten är Martin och Tåbbe helt borta. Då gäller det att flera av namnen på skadelistan kommer tillbaka. Annars kan det bli en lika tråkig höst som ifjol. Och faktum är att vi i fjol med en mycket sämre trupp och med betydligt färre spelare på träningarna tog 14 poäng på våren. I år blev det bara 12.
Sällan under klubbens 20-åriga historia har väl ett Kabellag haft anledning att vara så missnöjda med poängutfallet under en vårsäsong som i år. Samtliga trepoängare har tagit i matcher där vi har varit klart bättre än motståndarna. Dessutom var vi spelmässigt bättre än Marbäck, Månstad, Målsryd och Grönahög, och hade 4-2 med 20 minuter kvar mot Wästerhov. I de senast nämnda fem matcherna borde det blivit 15 poäng. Vi fick bara tre.
Nu gäller det att knyta nävarna i byxfickorna och se till att få retroaktiv utdelning i höst.

Wästerhov - FC Kabel Åttio 6 - 1 ( 3 - 0 )

Målen:
1-0 (12) Christian Bernlert, 2-0 (22) Milan Alexis, 3-0 (35) Jan Steen,
4-0 (59) Tony Bergsten (straff), 4-1 (66) Stefan Söderberg, 5-1 (87) Henrik Carlberg, 6-1 (89) dito.

Kabels lag:
Mikael Pfeil -
Peder Hallberg, Johan Rydén, Magnus Henriksson, Henrik Malm -
Marcus Nilsson, Tobias Lindkvist, Stefan Söderberg, Daniel Ekwall -
Anders Burkards och Marcus Mordenfeld.
Avb: Lasse Schöön (in 25) och Claes Josefsson (in 46). Bästa spelare Kabel: Stefan Söderberg och Marcus Nilsson.
Wästerhov: Joakim Eklund och Tony Bergsten.

Kommentar:
Först måste vi tacka Lasse Schöön och Claes Josefsson som på mycket kort varsel hoppade in i den här matchen. Sedan kan vi ju utan omsvep erkänna att vi aldrig var i närheten av att skaka Wästerhov. Dock kändes det som om de två sista målen var onödiga. Skillnaden var 4-1, inte 6-1. Det såg mycket illa ut inför den match som var en tjuvstart av höstsäsongen. Förutom de gubbar som var borta mot Gällstad hade Räkan och Olle lämnat återbud. Det var alltså en mycket tunn kabelelva som ställdes på benen mot serieledarna. Till råga på allt sträckte sig Johan redan efter en kvart, och kunde därefter bara halta omkring.
Efter en dryg halvtimmes spel var det avgjort, och Wästerhov slog av på takten. Under resten av matchen stod brunvitt upp mycket väl och höll spelmässigt jämna steg med de rödvita. Vi missade en handfull goda chanser, men fick inte till avsluten. Anders Burkards fick för första gången iklädd brunvit matchdräkt lämna planen mållös.
Det är bara att glömma den här matchen fort och hoppas att alla de skadade och sjuka har slickat sina sår när höstsäsongen drar i gång på allvar i början av augusti.

Spelomgång 12 i övrigt:
Gällstad - Månstad 7-2, Marbäck - Ljungsarp 0-0, Winno - Tvärred 0-5, Grönahög - Målsryd.

FC Kabel Åttio - Marbäck 4 - 1 ( 0 - 0 )

Målen:
0-1 (52) , 1-1 Mikael Pfeil (64) , 2-1 (str 69) Johan Rydén,
3-1 (78) Anders Burkards, 4-1 (86) Anders Burkards.

Kabels lag:
Daniel Eriksson -
Henrik Malm, Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Mattias Unell -
Marcus Nilsson, Lars Bredin, Magnus Andersson, Jonny Hallgren -
Anders Burkards och Johan Rydén.
Avb: Daniel Ekwall (in 40) och Samir Youssef (debut, in 75). Bästa spelare Kabel: Daniel Ekwall
Marbäck: -

Kommentar:
Revansch. Så stavas ordet för dagen. Revansch för den bittra poängförlusten i våras. Den match som inte bara kostade oss två poäng, utan även två avstängningar. Och efter en timmas spelövertag fick vi äntligen utdelning, och tro det eller ej, men det kändes som om det var konditionen som avgjorde. Men det var gästerna som tog ledningen på ett mycket snyggt vådaskott på volley. På en retur efter hörna drog en av gästernas spelare till. Bollen gick klockrent in i Dannes högerkryss. Nämnde målvakt var naturligtvis chanslös. En stund senare kunde Pfeil kvittera på frispark, och strax efter blev Johan fälld med straff som följd. Johan tog den själv och gjorde sitt 17:e straffmål på 18 försök i division VI. Sedan avslutade de brunvita, och Anders Burkards, med att göra två snygga nickmål. Fast det var inte Anders prestationer som var läckra, utan framspelningarna. Vid det första målet var det Daniel Ekwall som fick en nickpass från Johan. Ekwall flippade bollen en glidande back, och fick vänsterkanten fri. Sedan slog högerfotade Daniel, i farten, ett fullständigt perfekt inlägg mot den bortre stolpen. Där kunde Anders Burkards enkelt nicka bollen i tomt mål. Ekwalls upplopp längs vänsterkanten var matchens behållning. Mycket starkt gjort av en spelare som har hållit upp med fotboll under en hel rad år. Det sista målet var en spegelvänd kopia. Marcus Nilsson öppnade upp högerkanten och slog ett långt och perfekt inlägg mot den bortre stolpen där Burkards återigen bugade in kulan. Det blev alltså en höstupptakt i dur, även om följande fyra ryckte fram i Ful-kabelligan genom att ådraga sig var sitt gult kort: Bredin, Magnus A, Pfeil och Henriksson. Värt att nämna är att både Bredin och Magnus A, som troligen inte har skött sin sommarträning helt perfekt var så trötta att de hade en kritvit nyans i ansiktena på slutet. Noterbart är också att Samir fick debutera i A-laget och att vi kunde hälsa Johnny välkommen tillbaka på fotbollsplanen. Efter en halvtimmes spel ville han dock byta. Han klagade på nageltrång, men förstod inte varför han skulle ta av sig skorna. Svaret var att orsaken till Johnnys byte inte alls hette nageltrång, utan Göteborgskalaset. Dagen efter matchen fick dock Johnny ont i den fot som han så olyckligt bröt i våras. Därför kommer han att ställa sig i mål under resten av säsongen.

Spelomgång 13 i övrigt:
Målsryd - Gällstad 5-5, Månstad - Wästerhov 1-3, Ljungsarp - Winno 12-0, Vegby - Grönahög 0-2.

Winno - FC Kabel Åttio 0 - 9 ( 0 - 2 )

Målen:
0-1 (36) Magnus Henriksson, 0-2 (43) Tomas Jakobsson , 0-3 (51) Johan Rydén,
0-4 (53) Anders Burkards, 0-5 (54) Magnus Andersson, 0-6 (68) Johan Rydén,
0-7 (78) Tomas Jakobsson, 0-8 (84) Marcus Nilsson, 0-9 (88) Anders Burkards.

Kabels lag:
Jonny Hallgren -
Henrik Malm, Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Mattias Johansson -
Marcus Nilsson, Magnus Andersson, Johan Rydén, Mattias Unell -
Anders Burkards och Tomas Jakobsson.
Avb: Daniel Ekwall (in 70) och Daniel Eriksson (in 70).
Bästa spelare Kabel: Mattias Unell och Jonny Hallgren.
Winno: Ingen.

Kommentar:
Efter en halvtimme av grova missar lossnade det äntligen när ”målkungen” Magnus Henriksson gjorde sitt andra mål i division VI i sin 91:a match. Då hade Johnny, som alltså gjorde comeback som målvakt, tvingats till en kanonräddning på en Winnofrispark.
Sett över hela matchen var det dock inte svårt att analysera tillställningen. Klasskillnad räcker inte till för att förklara hur mycket bättre de brunklädda var. Och när Winno fick storhetsvansinne i början av andra halvlek och började flytta fram folk så började målen trilla in ett efter ett. Till slut blev det klubbens näst största seger genom tiderna i en tävlingsmatch.
Med lite 100-procentig utdelning hade det dock blivit upp mot 30-1 i den här matchen. Men okoncentration kombinerat med lite väl stor iver att få göra mål gjorde att målskörden stannade vid nio pytsar.
Marcus Nilsson tog över ledningen i assistligan genom att spela fram till två av fullträffarna. Därigenom har han spelat fram till åtta mål, ett mer än tvåan Johan. Dessutom fick Marcus göra sitt första mål i Kabel när han dunkade in en straff lågt mitt i målet.
Annars fanns det inte så mycket att skriva om själva spelet. Mot ett lag där Christer Schäring som sedan länge har passerad 40 års ålder kan vara med och spela blir det liksom inte så högt tempo. Inte heller någon rolig fotboll.
Roligast för dagen var dels en kommentar från en Winnoforward när Johan blev kapad bakifrån under den första halvleken. Frisparken tycktes solklar, det smällde till när Johan fälldes, och domaren blåste. Det tyckte dock inte Winnos enda anfallare om. Han utbrast:
- Men domar´n. Hur kan du blåsa när den dj-la fjollan lägger sig ner.
Dagens andra två höjdpunkter bjöd domare Roger Herngren på. Dels när en av Winnos avbytare högljutt visade missnöje med ett domslut. Herngren tyckte inte att avbytare i Winno borde uttala sig. Så han sprang ut till linjen och sa följande till den klagande reserven. - Om du är så duktig på att döma kan vi ju ta och byta uppgifter. Det kan ju inte krävas så mycket för att vara avbytare i Winno...
Efter matchen när Herngren skulle få sin lön för dagens domarinsats inträffade nästa höjdpunkt. Då frågade Winnos ordförande Akso Parhagen om inte 43-årige Herngren kunde tänka sig att spela med Winno nästa år.
Den dag Kabel har en sådan spelarbrist hoppas undertecknad att föreningen sedan länge är nedlagd.

Spelomgång 14 i övrigt:
Marbäck - Månstad 0-1, Gällstad - Vegby 9-0, Wästerhov - Målsryd 3-1, Tvärred - Ljungsarp 4-1.

FC Kabel Åttio - Tvärred 2 - 2 ( 0 - 1 )

Målen:
0-1 (9) Staffan Andersson, 1-1 (49) Daniel Ekwall (Henrik Malm) , 1-2 (61) Frans Davidsson,
2-2 (89) Anders Burkards (Mattias Johansson).

Kabels lag:
Jonny Hallgren -
Henrik Malm, Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Mattias Unell -
Marcus Nilsson, Magnus Andersson, Johan Rydén, Daniel Ekwall -
Anders Burkards och Tomas Jakobsson.
Avb: Mattias Johansson (in ) och Daniel Eriksson (in ).
Bästa spelare Kabel: Backlinjen och Magnus Andersson.
Tvärred: Martin Svärd och Patrik Johansson.

Kommentar:
Äntligen fick Kabel en poäng som vi inte var helt förtjänta av. Men med lite tur, en mycket skicklig målvakt och 90 minuters kämpande så kom till slut belöningen. Fast kvitteringen kostade. Anders träffades nämligen av ett par skruvdobbar under högerknät när han rakade in bollen. Först befarades det att dobbarna träffade i knät, men sedan såg vi att det svullnade upp precis under knät och därmed kan troligen Anders snart vara med på planen igen.
Annars var det gästerna som började bäst och följdaktligen tog ledningen efter nio minuter. Johnny räddade ett friläge, men på returen kunde Tvärreds veteran Staffan Andersson raka in ledningsmålet. Ett par minuter senare fick gästerna straff, och det kändes som ridå ner. Men straffen passerade utanför Johnnys kasse, och allt eftersom kunde hemmalaget kämpa sig in i matchen. Även om Tvärred var lite bättre kändes det i halvtid som om vi hade en liten chans att ta minst en pinne. Under den första halvlekens slutskede skapade vi nämligen ett par riktigt goda chanser.
Ett par minuter in i den andra halvan small det till rejält. Daniel Ekwall drog med sig bollen två gånger innan han befann sig några meter utanför straffområdet och avlossade skottet. Bollen gick som en projektil, en halvmeter över marken. Det small till i båda stolparna innan kulan bestämde sig för att vina in i målet. Ekwalls första mål i Kabel var inget dussinskott. Det var årets mål hittills.
Nu var Kabel med i matchen på allvar och serietvåorna verkade skakade. Fast på ett mycket läckert anfall efter en kvart kunde gästerna ta ledningen. Sedan försökte de bruna flytta fram positionerna för att eventuellt få till en kvittering. Men även om det fanns vissa chanser, så.var det oftast mycket farligare när Tvärred anföll. De har flera riktigt snabba spelare, och just snabbheten gjorde att Johnny vid flera tillfällen ställdes ensam mot en eller flera motståndare. Johnny var dock i praktform, och Tvärreds offensivlusta avtog ju närmare slutsignalen matchen led.
Med en minut kom det att straffa sig. Malm arbetade fram bollen på vänsterkanten. Mattias J tog över och hittade Burkards vid den bortre stolpen. Anders gjorde inget misstag, men i stället för ett målvrål utbrast han av skäl som vi redan redogjort för i ett skrik av smärta. Hur som helst skall alla de kablar som var med och kämpade till oss den här poängen vara stolta över sitt arbete. Nu har vi tagit poäng av båda de två lagen som gör upp om seriesegern. Och upptakten av höstsäsongen ger absolut hopp om en slutplacering på den övre halvan i tabellen.
Kul också att vi för andra gången fick beröm från Tvärreds ledare för att vi hela tiden försökte spela en konstruktiv och rolig fotboll och inte bara gnetade eller slog i från oss.

Spelomgång 15 i övrigt:
Månstad - Winno 12-0, Grönahög - Gällstad 2-1, Vegby - Wästerhov 1-2, Målsryd - Marbäck 3-0.

Ljungsarp - FC Kabel Åttio 2 - 0 ( 1 - 0 )

Målen:
1-0 (45) Martin Andersson, 2-0 (66) Mikael Svensson.

Kabels lag:
Mikael Reinholdsson-
Mikael Pfeil, Henrik Malm, Magnus Henriksson, Mattias Unell -
Marcus Nilsson, Magnus Andersson, Stefan Söderberg, Daniel Ekwall -
Anders Burkards och Tomas Jakobsson.
Avb: Olle Rydsjö (in 56) och Marcus Mordenfeld (in 46).
Bästa spelare Kabel: Mattias Unell och Mikael Reinholdsson.
Ljungsarp: Martin Andersson och Henrik Johansson.

Kommentar:
Här hade brunvitt inte mycket att hämta. Även om Marcus N (?) hade ett stolpskott i den första halvleken, och det dröjde ända tills första halvleks sista minut innan Ljungsarp tog ledningen så var det Ljungsarps match. Från början till slut, och kablarna var stundtals statister.
Kul var att Räkan gjorde en bra match när Johnny har givit sig ut på ett par veckors utflykt till Norge för att jobba som diskare.
Positivt och överraskande var även att Anders redan var tillbaka efter smällen mot Tvärred. Efter en timme klev han dock av, mållös. Det blev både Anders och Kabels andra mållösa match den här säsongen.
På avdelningen positiva saker får vi även sätta upp det faktum att det aldrig rasade resultatmässigt även om Ljungsarp dominerade spelet stort och att FC Kabel Åttio faktiskt fyller 20 år på lördag, den 28/8.

Spelomgång 16 i övrigt:
Tvärred - Månstad 6-1, Wästerhov - Grönahög 2-0, Marbäck - Vegby , Winno - Målsryd 1-7.

FC Kabel Åttio - Månstad 0 - 1 ( 0 - 1 )

Målen:
0-1 (41) Jonas Högberg.

Kabels lag:
Daniel Eriksson -
Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Johan Rydén, Henrik Malm -
Marcus Nilsson, Magnus Andersson, Lars Bredin, Stefan Söderberg -
Anders Burkards och Tomas Jakobsson.
Avb: Olle Rydsjö (in 61) och Daniel Ekwall (in 46).
Bästa spelare Kabel: Magnus Andersson
Månstad: -

Kommentar:
Månstad tycks vara en motståndare som inte passar Kabel Åttio för fem öre. För andra gången i år blev det förlust med 0-1 mot det gula bottenlaget.
Möjligen berodde förlusten på baksmälla efter det lyckade 20-årsjubileet veckan innan. Hur som helst var verkligen inte Fru Fortuna med de brunvita den här lördagen. Magnus Andersson kvitterade nämligen bara någon tiondel efter det att domaren hade blåst för halvtidsvila. Även om domherren gjorde rätt eftersom han skall blåsa när tiden är ute, så vittnar det väl om lite dålig känsla att blåsa till när en spelare just håller på att skjuta in bollen i tom kasse. Ingen hade ju nämligen en aning om hur många sekunder domare Ulf Andersson hade lagt till.
Att sedan Pfeil hade en frispark i stolpens insida förstärker bara intrycket av att det här inte var Kabels dag. Det började annars lovande. Den första halvtimmen förde hemmalaget spelet ganska markant, men skärpan i avsluten var dålig.
Efter en halvtimme ungefär började gästerna sticka upp i allt vassare kontringar, och när ledningsmålet föll var det inte helt oväntat, även om det var långt från rättvist. Det var för övrigt efter ett mycket snyggt anfall som Månstad gjorde sitt segermål.
Några minuter senare kom alltså det som kunde ha varit kvitteringen, när Marcus N slog ett inlägg som skarvades till Magnus Andersson. Magnus blev helt ren bara någon mer från mållinjen. I stället för att dra till direkt, tog han emot bollen så att han skulle vara säker på att göra mål. Mål blev det, men precis när Magnus hade träffat bollen gick domarens signal för halvtidsvila. Någon tiondel senare låg bollen i Månstads mål. Kablarna protesterade inte utan gick något chockade för att vila.
Hela den andra halvleken spelades på Månstads planhalva. De brunvita målchanserna var dock alldeles för få sett till spelövertaget. Pfeils redan omnämnda frispark var närmast att resultera.
Vreden över domarinsatsen kom retroaktivt. Och under ett par heta minuter blev i tur och ordningen Jacko, Malm och Henriksson varnade. Det blev aldrig någon kvittering, och när Kabel i ett desperat utjämningsförsök slängde upp hela laget på en hörna blev en Månstadsspelare helt fri från mitten av egen planhalva. När han kom in i straffområdet och skulle avsluta fick han dock en rejäl snedträff.
- Han gör en Fransson, utbrast då Magnus Andersson.
De få kablar som var med i den klassiska matchen på Götavallen 1996 skrattade gott. Det var då Hans Fransson var helt fri från halva planen i slutminuten vid ställningen 5-4 till Kabel. Winnos målvakt stod kvar på mållinjen, men Fransson sköt ändå redan vid straffområdeslinjen. Det ville sig inte bättre än att benet vek sig på stackars Fransson. Skottet passerade den förlängda mållinjen 15 meter till höger om målet och på en höjd av cirka fyra meter. Ett klassiskt avslut, och inte blev det bättre av att Winno lyckades kvittera på övertid.

Spelomgång 17 (Kabel står över):
Målsryd - Tvärred , Gällstad - Wästerhov, Grönahög - Marbäck, Vegby - Winno, Månstad - Ljungsarp.

Spelomgång 18 i övrigt:
Tvärred - Vegby, Gällstad - Wästerhov, Marbäck - Gällstad, Winno - Grönahög, Ljungsarp - Målsryd.

Målsryd - FC Kabel Åttio 1 - 2 ( 0 - 0 )

Målen:
0-1 (49) Marcus Nilsson, 1-1 (69) Johan Karlsson, 1-2 (76) Magnus Andersson.

Kabels lag:
Jonny Hallgren -
Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, , Mattias Unell -
Marcus Nilsson, , Lars Bredin, Stefan Söderberg, Johan Rydén, Daniel Ekwall -
Anders Burkards och Tomas Jakobsson.
Avb: Olle Rydsjö (in 46), Tobias Lindkvist (in 30) och Magnus Andersson (in 10).
Bästa spelare Kabel: Jämnt lag.
Målsryd: Jämnt lag.

Kommentar:
Kabel tog en mycket skön seger på Målevi. Den första borta mot Målsryd på evigheter. Det hjälpte inte hur mycket Målsryds ledare ropade på sitt lag. De skapade nämligen mycket lite framför, den från diskberget i Norge, återvändande Johnny.
- Grabbar, vi måste höja bolltempot. Spela mer på ett tillslag, annars kommer vi in i deras tempo, skrek Målsryds tränarduo och antydde att hans lag egentligen brukar spela en mycket mer tempostark fotboll än Kabel. Ett påstående som dock starkt bör betvivlas. Speciellt som brunvitt nu har spelmässigt dominerat båda årets drabbningar med det gulsvarta förortslaget. Redan under den ganska jämna första halvleken var det Kabel som stod för de bästa och mest effektiva anfallen. Vid ett hastigt överslag på antalet målchanser vann Kabel halvlek nummer ett med 5-2. Avslutningarna var dock under all kritik. Värst sumpade Jacko, som i helt fritt läge inte ens kom till skott.
De cirka 15 Kabelsupportrar som var plats på Målevi verkade dock ganska lugna i halvtid. Legendaren K-J, som för första gången för året var på plats för att se sitt Kabel, bor i Målsryd och ville hjälpa de brunvita till att kämpa extra hårt när han sa:
- Grabbar vinner ni så tar jag tvätten!
Det fick han äta upp efter slutsignalen. För Kabel tog ett ännu mer bastant grepp om tillställningen efter sidbytet, och ganska omgående gav assistkungen Marcus Nilsson gästerna ledningen. Och även om Magnus Andersson med nacken styrde in en feldömd frispark i eget mål så att Målsryd kunde kvittera så var det här Kabels match.
Strax efter kvitteringen revanscherade sig hemmaspelare Andersson och gav gästerna ledningen - och segern - på en välplacerad frispark.
Målsrydsbon Magnus Andersson var för övrigt mannen för dagen.
- Jag blir nog ganska sen, sa han redan när han kallades till matchen.
Därför var det ingen som reagerade när han inte var på plats i tid på Målevi. Först två minuter före avspark ringde Tåbbe - som gjorde ett kortare återbesök i brunvit tröja - hem till Magnus - som höll på att måla...
Tio minuter in i matchen var Andersson på plats. I matchen blev han varnad och sedan så målade han alltså åt båda håll. Bäst var han dock i omklädningsrummet efteråt, då han skickade med följande hälsning till Målsryds lagledare.
- Vi ses i lanthandeln.
Målsrydsledaren som inte verkade känna till att Magnus också bor i metropolen Målsryd verkade inte helt glad över hälsningen som lät lite som ”dj-la bonne, typ”.
En annan Målsrydsbo med brunvitt blod är K-J. Han försvann snabbt efter slutsignalen. Han trodde väl att han skulle slippa att tvätta om han lämnade Målevi direkt. En bil med lyckliga kablar tog dock svängen förbi K-J-bo och levererade en trunk med smutsiga kabeltröjor på trappen.

Spelomgång 18 i övrigt:
Gällstad - Winno 14-0, Wästerhov - Marbäck 9-0, Vegby - Ljungsarp 1-5, Grönahög - Tvärred 1-4.

FC Kabel Åttio - Vegby 5 - 1 ( 3 - 0 )

Målen:
1-0 (7) Lars Bredin, 2-0 (26) Thomas Jakobsson, 3-0 (40) Anders Burkards,
4-0 (53) Stefan Söderberg, 5-0 (54) Thomas Jakobsson, 5-1 (63) Niklas Kindberg.

Kabels lag:
Jonny Hallgren -
Henrik Malm, Mikael Pfeil, , Johan Rydén, Mattias Unell -
Stefan Söderberg, Magnus Andersson, Lars Bredin, Olle Rydsjö -
Anders Burkards och Tomas Jakobsson.
Avb: Mattias Johansson (in 46) och Daniel Ekwall (in ).
Bästa spelare Kabel: Thomas Jakobsson och Stefan Söderberg.
Vegby: Christian Johansson och Morgan Larsson.

Kommentar:
Det var en i många saker historik dag i Vegby. Mest anmärkningsvärt är väl att Thomas Jakobsson gjorde FC Kabels mål nummer 1500 genom tiderna när han avslutade lagets målskytte genom att göra 5-0.
Annars var detta FC Kabels hemmamatch, men vetskapen om hur fin Sämshovs gräsmatta är gjorde att tolv pigga kablar valde att spela borta fast det egentligen var hemma. Faktum är att Vegby är en plats där kablar ofta har haft anledning att fira.
Det var just på Sämshov som två busslaster med kabelsupportrar fick se sitt kära FC Kabel Åttio för första gången avancera i seriesystemet. Då var det historiska datumet den 6 oktober 1984. Kabel vann då med 6-0 efter två mål av KJ och ett vardera av Loppan, Lennart Nordin, Tony Silverräven och Björn Dahlbäck.
Samma enorma fest var det inte när den nya upplagan av brunvita kämpar tog Sämshov i besittning. Men visst var det bortalaget som dominerade från start. Det tog en timme innan Vegby kunde prestera något som kan liknas vid konstruktivt spel. Fast då ledde redan gästerna med 5-0, och matchen var avgjord.
Just 5-0-målet är alltså värt att ge ett extra omnämnande. Om vi räknar in alla tävlingsmatcher utomhus för båda A- och B-lag samt alla träningsmatcher så kan det konstateras att det var mål nummer 1500 i föreningens historia. 1500 mål på 20 år ger ett snitt på cirka 75 mål per år. Fullt godkänt, eller hur?
Annars var det mest anmärkningsvärda den här dagen att Lars Bredin som brukar missa i princip allt fick göra mål på ett distansskott som knappt hade styrfart, medan målkung Burkards behövde tre öppna lägen innan han fick in trasan. Skönt för Anders att äntligen få näta igen efter ett par mållösa matcher. Den otäcka smällen mot Tvärred har nog gjort att Anders inte har offrat sig lika hänsynslöst framför mål de senaste matcherna. Nu kanske den mentala spärren släppte?

Spelomgång 18 i övrigt:

Grönahög - FC Kabel Åttio 5 - 2 ( 1 - 0 )

Målen:
1-0 (28) Johan Tylander, 1-1 (54) Magnus Henriksson (Olle Rydsjö),
2-1 (64) Kristian Millkvist, 3-1 (72) Kenneth Johansson, 3-2 (76) Johan Rydén (Magnus Henriksson), 4-2 (83) Kenneth Johansson, 5-2 (88) Kenneth Johansson.

Kabels lag:
Jonny Hallgren -
Mikael Pfeil, Magnus Henriksson, Henrik Malm, Mattias Unell -
Marcus Nilsson, Magnus Andersson, Lars Bredin, Stefan Söderberg -
Johan Rydén och Tomas Jakobsson.
Avb: Mattias Johansson (in 30), Olle Rydsjö (in 46) och Daniel Ekwall (in 30).
Bästa spelare Kabel: Jämnt lag.
Grönahög: Jämnt lag.

Kommentar:
Match om sjätte pris. Och FC Kabel var på sitt allra mest givmilda humör. Därför kunde svårspelade Grönahög vinna hemma i Köttkulla med alldeles för stora siffror.
I 64 minuter handlade den här matchen bara om när gästerna skulle få den väntade utdelningen. Men tafatthet och brist på förmåga att göra mål på sina chanser blev Kabels fall. I stället kunde mycket effektiva hemmaspelare på slutet enkelt sticka i från i målprotokollet. Under hela den första halvleken hade hemmalaget två anfall. Ett blev ett billigt mål, där flera kablar stannade upp eftersom de trodde att bollen var ute. Det gjorde att bollskrället snart låg inne i gästernas mål. Grönahögs andra anfall slutade med ett ribbskott. Hemmalaget var alltså sällsynt farliga när de attackerade. Gästerna däremot kom till straffområdet, men var sällsynt uddlösa i avsluten.
I början av den andra halvleken visade däremot kablarna lite djärvlaranamma, kvitterade och skapade ett flertal klara målchanser. Alla trodde att det skulle bli en klar bortaseger. Men så blev det ett nytt missförstånd och ett löst inlägg från högerkanten studsade retfullt in i kabelmålet. Där försvann FC Kabels chanser till en plats på tabellens övre halva.
För även om kablarna fortsatte att trycka på så öppnades det plötsligt stora korridorer i gästernas tidigare så stabila backlinje. Grönahög sprang i genom gång på gång, och förutom alla de mål de gjorde under slutkvarten passade de på att missa en straff och hade dessutom ett skott i insidan av stolpen.
Det enda roliga att rapportera om var att Henriksson som hade varit på bröllop kvällen innan match såg fullständigt färdig ut före avspark. Under matchen presterade han ett mål och en assist. Kanske läge att alltid supa sig under bordet dagen före match???
När gästerna insåg att laget kommer att sluta på en placering på tabellens undre del tröt humöret. Malm, Pfeil och Jacko fick varsitt gult kort, och Pfeil bytte i ren vrede ut sig själv i slutminuterna.

Spelomgång 19 i övrigt:

FC Kabel Åttio - Gällstad 7 - 4 ( 2 - 3 )

Målen:
1-0 (11) Anders Burkards, 1-1 (31) Björn Berglund, 2-1 (40) Anders Burkards, ),
2-2 (43) Daniel Gustavsson, 2-3 (44) Peter Berglund, 3-3 (49) Mikael Pfeil (Lars Bredin),
4-3 (53) Mikael Pfeil, 4-4 (73) Daniel Berglund, 5-4 (78) Johan Rydén (straff),
6-4 (84) Thomas Jakobsson (Johan Rydén), 7-4 (89) Thomas Jakobsson (Marcus Nilsson).

Kabels lag:
Jonny Hallgren -
Mikael Pfeil, Mattias Johansson, Henrik Malm, Mattias Unell -
Marcus Nilsson, Johan Rydén, Lars Bredin, Olle Rydsjö -
Anders Burkards och Tomas Jakobsson.
Avb: Anders Friberg (in 70) och Peder Hallberg (in 31).
Bästa spelare Kabel: Jonny Hallgren och Mikael Pfeil.
Gällstad: -

Kommentar:
Årets säsong fick en storfin avslutning genom att topplaget Gällstads IF fick lämna Broplans grus utan poäng. Därmed förlorade hemmastarka Kabel bara två hemmamatcher under säsongen. Starkt.
Att hemmaförlusterna kom mot Grönahög och Månstad är dock mindre smickrande.
Men mot seriens målgladaste lag, Gällstad, öppnade brunvitt optimistiskt. Marcus Nilsson kom igenom gång på gång till höger, och hemmalagets välförtjänta ledningsmål är värt ett eget stycke.
Högerback Micke Pfeil fintade passning år vänster, men slog den raka bollen längs linjen. Marcus ryckte loss, och spelade sedan rakt inåt till Burkards som väggade tillbaka. Marcus hann upp bollen precis i krysset mellen kortlinjen och straffområdet. Sedan slog han en passning snett bakåt till Anders som avslutade distinkt. Helt enkelt ett mycket snyggt anfall. Överhuvudtaget visade kablarna att de många inläggsövningarna under året har givit resultat. Vi kom runt snyggt på kanterna och hade folk som löpte både mot första och mot den andra stolpen.
Gästerna jobbade sig sakta in i matchen och kunde kvittera. Efter ett långt inkast från Bredin kunde dock Anders återigen ge brunvitt ledningen. Det kändes som om Kabel var det laget som hade lättast att anpassa sig till spel på grus. Två ödesdigra minuter i första halvleks slutskede vände dock matchen och Gällstad kunde gå till pausvila i ledning.
Efter paus small det till två gånger. Micke Pfeil fick två kanonträffar efter hörnor. Bollarna steg för att sedan med vobblande bollbana dyka ner i målet bakom Gällstads målvakt. Två projektiler vände rätt matchen igen.
Nu var dock hemmaspelarna trötta, och när Gällstad kvitterade så gick Kabel på knäna. På något konstigt sätt fick dock hemmalaget nya krafter, och kunde göra tre snygga mål under säsongens sista tolv minuter. Segern var dock för liten för att förändra tabellsituationen. FC Kabel Åttio slutade på sjunde plats i den södra Boråssexan.

Spelomgång 20 i övrigt:
Ljungsarp-Wästerhov 2-2, Tvärred-Marbäck 4-2, Målsryd-Vegby 0-3, Månstad-Grönahög 3-4.